Deputāti pirmajā lasījumā atbalsta ieceri par 15% samazināt akcīzi stiprajam alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas deputāti ceturtdien, 20. jūnijā, pēc garākām debatēm konceptuāli vienojās virzīt tālāk ieceri par 15% akcīzes samazinājumu stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Likumprojektam piešķirta, un tā skatīšana otrajā lasījumā paredzēta tuvākajā ārkārtas parlamenta sēdē. Par termiņu priekšlikumu iesniegšanai likumprojektam noteikta piektdienas, 21. jūnija, pusdiena.

Debatēs pirms balsojuma opozīcijas politiķi norādīja uz to, ka likumprojektā nav ietverts alus, bet gan tikai stiprie alkoholi. No partijas "KPV LV" ievēlētais Aldis Gobzems stāstīja, ka lielāko daļu ārvalstu pilsoņu iegādātā alkohola, visticamāk, veidojot alus, tādēļ akcīzes samazinājums jāattiecina arī uz šo alkoholisko dzērienu. Tāpat Gobzems norādīja uz milzīgajām alkohola problēmām Latvijā, uzsverot, ka alkohola reibumā tiek pastrādāts ievērojams skaits tādu smagu noziegumu kā slepkavības.

Lēmums samazināt akcīzi alkoholam pieņemts, ņemot vērā Igaunijā samazināto akcīzes nodokli alkoholam, kas radījis risku alkoholisko dzērienu tirdzniecības apjomu un attiecīgi budžeta ieņēmumu samazināšanai. Par likumprojektu nobalsoja 61 deputāts, savukārt pret - 8.

Likumprojektam noteikts steidzamības statuss, kas nozīmē, ka lēmums tiks pieņemts divos, nevis trīs lasījumos.

Patlaban likumā noteikts, ka stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 100 litriem absolūtā spirta nodokli aprēķina pēc 1840 eiro likmes, savukārt ar likuma grozījumiem tas samazināts līdz 1564 eiro. Likuma grozījumi stāties spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Igaunijas parlaments pieņēma likumu, kas paredz no 1. jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem, vēsta parlamenta Preses dienests.

Likumprojekta pavadvēstulē bija teikts, ka šīs pazemināšanas nolūks ir dot iespēju uzņēmējiem samazināt cenas, un tādējādi samazinātos alkohola daudzums, ko privātpersonas Igaunijā ieved no Latvijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti