Dienas notikumu apskats

Pasaules veselības organizācija sasauc ārkārtas sēdi par Zikas vīrusa izplatību

Dienas notikumu apskats

Kremlis pieprasa paskaidrojumus no Baltā nama par Putina apsūdzēšanu korumpētībā

Fonds "Marguerite" iegādājas 28,97% "Latvijas gāzes" akciju

Enerģētikas eksperti: «Marguerite» kļūšana par LG akcionāru – labs signāls citiem investoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Fondam "Marguerite Fund", kas ir kļuvis par dabasgāzes apgādes kompānijas AS "Latvijas gāzes" (LG) 28,97% akciju īpašnieku, ir ilgtermiņa mērķi Latvijā, tā jauno LG akcionāru vērtē ekonomikas ministra Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība). Aptaujātie enerģētikas eksperti norāda, ka šāds investors mudinās arī citus iespējamos investorus interesēties par LG akcijām.

Ar Eiropas Komisijas atbalstu "Marguerite Fund" 2009. gadā izveidoja sešas Eiropas Savienības (ES) valstīm piederošas finanšu institūcijas, to skaitā arī Eiropas investīciju banka. Fonda mērķis ir ieguldīt ES enerģētikas un transporta infrastruktūras projektos.

Fonda pārstāvji pagaidām klusē par saviem mērķiem LG, vien pieminot, ka redz sevi kā ilgtermiņa finanšu investoru. Tikmēr Latvijas ekonomikas ministre Reizniece-Ozola uzsver, ka fondam Latvijā ir nopietni plāni. 

"Marguerite Fund"

Fondu izveidoja sešas Eiropas Savienības (ES) finanšu struktūras un bankas:

- Francijas valstij piederošā "Caisse des Depots et Consignations",

- "Cassa Depositi e Prestiti", kuras kapitāldaļu kontrolpakete pieder Itālijas valstij,

- "Instituto de Credito Oficial", kas pieder Spānijas valstij,

- "KfW", kas pieder Vācijas valstij,

- "PKO Bank Polski", kas daļēji pieder Polijas valstij,

- Eiropas Investīciju banka, kas pieder visām 28 ES dalībvalstīm.

"Margrietas fonds ir investīciju fonds, kurš no savas puses ir apliecinājis, ka valsts būtu labs sadarbības partneris un ka viņiem ir ilgtermiņa nodomi darboties infrastruktūras uzņēmumā. Ja nereti finanšu investori iegulda un pēc apmēram pieciem gadiem no investīcijām iziet, tad šinī gadījumā viņi apliecina, ka gribētu darboties ilgtermiņā, un saprot arī, ka būs jāiegulda uzņēmuma attīstībā, tajā skaitā paplašināšanās projektos," norāda Reizniece-Ozola.

Kā stāsta ekonomikas ministre, jaunais LG akcionārs ir sekojis līdzi gāzes tirgus atvēršanas procesam, kurā fondam ir arī savas vēlmes.

"Gan "E.ON Ruhrgas International GmbH", gan Margrietas fonds likuma pieņemšanas kontekstā bija uzsvēruši, ka viņiem ir svarīgi, lai tiktu saglabāts valdības piedāvātais gāzes tirgus atvēršanas modelis, kas tiek veidots – divas māsas kompānijas, nevis mātes un meitas kompānijas. Tas viņiem ir svarīgi viņu darījumu drošības nodrošināšanai. To mēs no savas puses arī esam ņēmuši vērā, un pagaidām vismaz arī komisijā izskatās, ka deputāti ir nobalsojuši par to," teica ministre.

Labvēlīgi uz darījumu skatās enerģētikas eksperti. Reinis Āboltiņš norāda, ka "Marguerite Fund" lēmums iegādāties LG akcijas par spīti nenoteiktībai par gāzes tirgus atvēršanas nosacījumiem kalpo kā signāls citiem investoriem, kas vēlētos iegādāties LG akcijas.

"Investīciju fonds pieņem, ka tā virzība ir tomēr brīva un atvērta tirgus virzienā, regulatīvā vide tiks sakārtota atbilstoši Eiropas Savienības prasībām un ka tādēļ ir vērts iegādāties akcijas šajā uzņēmumā," vērtēja Āboltiņš.

Līdzīgi uzskata arī enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš. Viņš paredz, ka LG akcionāru pulkā gaidāmas arī citas izmaiņas.

"Tas, protams, ir labs variants. Ņemot vērā, ka divu lielāko akcionāru stratēģija ir aiziet no "Latvijas gāzes", atbrīvoties no akcijām, tad šis ir pirmais solis, kad "E.ON", kas, protams, arī ir ļoti labs akcionārs, šķīrās no pirmās porcijas. Protams, ir izteicis arī "Gazprom" [vēlmi] vistuvākajā laikā tikt vaļā no savām akcijām "Latvijas gāzē" un pāriet uz gāzes tirdzniecību atbilstoši Eiropas tirgus noteikumiem," atzīmēja Ozoliņš.

Tikmēr LG padomes priekšsēdētāja vietnieks un 16% LG akciju īpašnieka "Itera Latvija" vadītājs Juris Savickis ziņu aģentūrai BNS paudis viedokli, ka Vācijas energokompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" LG 28,97% akcijas vairāku Eiropas finanšu institūciju izveidotajam investīciju fondam "Marguerite Fund" pārdevusi pārāk lēti.

"Es apmēram zinu to cenu, par kuru vācieši pārdevuši [LG akcijas] un uzskatu, ka tā tomēr ir par zemu. (..) Konkrēto cenu negribu saukt, vienkārši uzskatu, ka vācieši nodomājuši iet projām [no Latvijas tirgus], tāpēc pārdevuši lētāk nekā tas būtībā maksā," teica Savickis.

Tāpat viņš norādīja, ka "Marguerite Fund" varētu nebūt ilgtermiņa interese LG. "Es domāju, ka ilgtermiņa intereses tādiem fondiem nav. Viņi vienkārši mēģina nopelnīt naudu. (..) Kāds šeit varētu būt ieguvums?" klāstīja Savickis.

Pēc gandrīz 29% akciju pārdošanas "Marguerite Fund" tikai 18,26% LG akciju ir palikuši Vācijas kompānijai "Uniper Ruhrgas International GmbH" (iepriekš "E.ON Ruhrgas International GmbH") . Tagad lielākais akcionārs ir Krievijas "Gazprom" ar 34% akciju.

Jau ziņots, ka oficiāli darījuma summa netiek izpausta. Saskaņā ar Lsm.lv aplēsēm "Marguerite Fund" īpašumā nonākuši 11,559 miljoni "Latvijas gāzes" akciju. Šāda akciju skaita kopējā vērtība saskaņā ar pēdējo dienu vērtspapīra cenu tirdzniecībā biržā "OMX Rīga" ir tuva 115 miljoniem eiro. 28,97% LG akciju pārdošanas darījums gan noticis ārpusbiržas tirgū. 

Tāpat vēstīts, ka jau 2014.gadā "EO.N Ruhrgas" paziņoja, ka vēlas pārdot tam piederošās akcijas. Izskanēja, ka Vācijas energokompānijas noteiktā cena varētu būt 220 miljoni eiro, ko Latvijas valdība vērtēja kā pārāk augstu.

Vēlāk ekonomikas ministre Reizniece-Ozola atklāja, ka par„Latvijas gāzes” akciju iegādi interesējies Eiropas banku veidots fonds "Marguerite". 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti