EK ziņojums: Mazinoties elektrības cenām biržā, tās rūk Lietuvā un Igaunijā, bet ne Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem un 9 mēnešiem.

Neraugoties uz elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu sarukumu, Latvijā cenas galapatērētājam nesamazinās, ziņo Rus.lsm.lv, atsaucoties Eiropas Komisijas ziņojumu. Tikmēr pārējās Baltijas valstīs vērojams cenu sarukums.

Šā gada pirmajā ceturksnī mājsaimniecības Latvijā vidēji par elektroenerģiju maksāja 16,18 centus par kilovatstundu (kWh), liecina Eiropas Komisijas ziņojums par šā gada pirmo ceturksni. Pirms gada – 2016.gada pirmajos trīs mēnešos – vidēji cena bijusi tieši tāda pati, proti, 16,18 centi par kWh.

Kā norāda EK, abos gadījumos tā ir gala cena, kurā iekļautas nodevas un nodokļi un kura attiecas uz klientiem, kas iegādājas 2500-5000 kWh gadā jeb 208-415 kWh mēnesī. Vēl mazākiem elektrības patērētājiem cena parasti ir augstāka, norāda EK.

Vienlaikus no šiem ziņojumiem secināms, ka gada laikā elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena biržā sarukusi par 7% no 36,5 eiro par megavatstundu līdz 34 eiro megavatstundu. Eiropas Komisija gan nepiedāvā skaidrojumu atšķirīgajiem cenu izmaiņu virzieniem.

Tikmēr Lietuvā un Igaunijā šajā laikā elektrības cenas lietotājiem ir mazinājušās. Lietuvā sarukums bija par 9,4% (no 12,23 uz 11,08 centiem par kWh), bet Igaunijā par 5,6% (no 12,96 uz 12,23 centiem par kWh).

Vairumtirdzniecības cenas trijās Baltijas valstīs maz atšķīrās – Igaunija, Latvija un Lietuva atrodas vienā tirdzniecības zonā enerģētikas biržā “NordPoolSpot”. Mēneša vidējā cena 2017.gada pirmajā ceturksnī biržā bija 31-32 eiro līmenī par megavatstundu.

Kā norāda Rus.lsm.lv, elektroenerģijas cenas mājsaimniecībām Latvijā ir zemākas nekā vidēji Eiropas Savienībā (21,05 centi par kWh), tomēr tās aizvien ir diapazonā ar cenām bloka bagātākajā valstī – Luksemburgā.

Vidējas elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas un cenas gala patērētājiem 2016.gada janvārī - martā.

Vidējas elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas un cenas gala patērētājiem 2017.gada janvārī - martā.

Jau pērn enerģētikas eksperti norādīja, ka Latvijā ietaupījums no zemākām biržas cenām elektroenerģijā ir tikai tām mājsaimniecībām, kas enerģiju patērē samērā daudz. Atbildīgās iestādes to skaidroja ar salīdzinoši augsto obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Pērn elektrības lietotājiem Latvijā OIK izmaksāja 3,24 centus par kilovatstundu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti