Panorāma

Atsākas lidojumi uz un no trešajām valstīm

Panorāma

EZA: "AstraZeneca" ir droša un efektīva

Būs Eiropas ceļošanas sertifikāts

EK rosina izveidot digitālo zaļo sertifikātu, lai Covid-19 laikā atvieglotu ceļošanu ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Digitālo zaļo sertifikātu, kas ļautu atjaunot brīvu ceļošanu Eiropā, varētu ieviest jau vasaras sākumā. Eiropas Komisija (EK) trešdien, 17. martā, ir iesniegusi izskatīšanai likumprojektu, kas paredz izveidot šādu apliecību. Tajā tiktu norādīts, ka cilvēks ir vakcinēts, ir pārslimojis Covid-19 vai arī ir nesen saņēmis negatīvu testa rezultātu. Tomēr iecerei ir arī ne mazums kritiķu. Tāpat EK apsver iespēju vēl vairāk ierobežot vakcīnu eksportu.

EK rosina izveidot digitālo zaļo sertifikātu, lai Covid-19 laikā atvieglotu ceļošanu ES
00:00 / 03:15
Lejuplādēt

 “Kāda ir šī sertifikāta funkcija? Tas parādīs, vai persona ir vai nu vakcinēta, vai nesen veikts negatīvs tests, vai arī ir atveseļojusies, un tāpēc  ir antivielas. Otrkārt, sertifikāts nodrošinās, ka minimālais datu kopums tiek savstarpēji atzīts katrā dalībvalstī. Treškārt, ar šo digitālo sertifikātu mūsu mērķis ir palīdzēt dalībvalstīm drošā, atbildīgā un uzticamā veidā atjaunot pārvietošanās brīvību,” uzsvēra Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Būtībā Digitālais zaļais sertifikāts ir vienota formāta dokuments, kas būs pieejams par brīvu visiem Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem. To varēs uzrādīt vai nu uz viedtālruņa ekrāna, vai arī uz papīra. Sertifikātā tiks rakstīts, ka cilvēks ir vakcinēts, ir nesen ieguvis negatīvu testa rezultātu vai arī ir pārslimojis Covid-19. Tajā būs iekļauts QR kods, kas nodrošinās sertifikāta drošību un autentiskumu. Sertifikāti būs pieejami izdevējvalsts oficiālajā valodā (-s) un angļu valodā, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā. 

ES tieslietu komisārs Didjē Reinderss sacīja, ka šādi sertifikāti varētu būt pieejami vasarā un būs pagaidu risinājums.

"Protams, ka tas būs tikai uz Covid-19 krīzes laiku. Tas ir pagaidu instruments.

Mēs negribam to pagarināt. Kad Pasaules Veselības organizācija paziņos, ka pandēmija ir beigusies, mēs šo instrumentu apturēsim. Ja gadījumā nākotnē būs vēl kāda pandēmija – lai gan es ceru, ka tas tā nenotiks, – mums būs iespēja no jauna aktivizēt šo rīku," klāstīja Reinderss.

Tieslietu komisārs sacīja, ka par priekšrocībām, ko varētu piešķirt sertifikāta īpašniekiem, lems katra valsts atsevišķi. EK liek uzsvaru tikai uz brīvas pārvietošanās atsākšanu.

"Ar digitālo zaļo sertifikātu mēs izmantojam Eiropas pieeju, lai nodrošinātu, ka ES iedzīvotāji un viņu ģimenes locekļi droši un ar minimāliem ierobežojumiem šovasar var ceļot.

Šāds sertifikāts nebūs priekšnoteikums brīvas pārvietošanās procesam, un tas nekādi nevienu nediskriminēs.

Kopīga ES pieeja ne vien palīdzēs mums pakāpeniski atjaunot brīvu pārvietošanos Eiropas Savienībā un izvairīties no sadrumstalotības, bet arī ļaus ietekmēt pasaules standartus un rādīt piemēru, kura pamatā ir mūsu Eiropas vērtības, piemēram, datu aizsardzība.”

EK skaidroja, ka, ceļojot ES, visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no tā, vai viņi ir vai nav vakcinēti, jābūt iespējai izmantot priekšrocības, ko sniedz digitālais zaļais sertifikāts. Lai novērstu nevakcinētu personu diskrimināciju, EK ierosina izveidot ne vien sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu, bet arī Covid-19 testēšanas sertifikātus un sertifikātus personām, kuras pārslimojušas Covid-19.

Tāpat EK atzīmēja: ja dalībvalstis pieņem apliecinājumu par vakcinēšanos nolūkā atcelt konkrētus sabiedrības veselības ierobežojumus, piemēram, testēšanos vai pašizolāciju, tām ar tādiem pašiem nosacījumiem būtu jāpieņem digitālā zaļā sertifikāta sistēmas izsniegtie vakcinācijas sertifikāti.

Šāds pienākums attiektos tikai uz vakcīnām, kuras saņēmušas ES tirdzniecības atļauju, bet dalībvalstis var lemt arī par citu vakcīnu akceptēšanu.

Gadījumā, ja kāda dalībvalsts digitālā zaļā sertifikāta turētājam tik un tā pieprasa ievērot pašizolāciju vai veikt testu, tai par šādu lēmumu jāpaziņo EK un visām pārējām dalībvalstīm un šāds lēmums jāpamato.

Sertifikātos būs norādīta tikai konkrēta pamatinformācija – vārds, uzvārds, dzimšanas datums, sertifikāta izdošanas datums un unikālais identifikators, kā arī attiecīgā informācija par vakcīnu, testu vai pārslimošanu. Šos datus var kontrolēt tikai nolūkā apstiprināt un verificēt sertifikātu derīgumu un autentiskumu, norādīja EK.

Digitālie zaļie sertifikāti būs derīgi visās ES dalībvalstīs, un tos varēs izmantot Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā un Šveicē.

Tas būtu jāizsniedz ES iedzīvotājiem un viņu ģimenes locekļiem neatkarīgi no viņu valstspiederības. Turklāt tas būtu jāizsniedz arī tiem trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri dzīvo ES, un personām, kuras ir tiesīgas ceļot uz citām dalībvalstīm.

Zaļos sertifikātus kaismīgi atbalsta Eiropas dienvidu valstis, kas šovasar vēlas atjaunot tūrismu. Savukārt tādas valstis kā Vācija un Beļģija ļoti piesardzīgi raugās uz šo ieceri, jo vakcinācija ir brīvprātīga un pat daudzi no tiem, kuri grib saņemt vakcīnu, šobrīd to nevar izdarīt.

Arī nevalstiskā organizācija „Pilsonisko brīvību savienība Eiropai” uzskata, ka drīzāk uzmanība būtu jāpievērš vakcinācijai, nevis šādu rīku izstrādei, kas potenciāli var radīt divu līmeņa eiropiešus.

Ja runā par vakcināciju, tad EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena atkārtoja, ka tās tempi tuvāko mēnešu laikā strauji pieaugs.

Līdz jūnija beigām valstīm vajadzētu spēt vakcinēt 200 miljonus cilvēku.

Fon der Leiena arī paziņoja, ka Eiropa varētu apsvērt papildu vakcīnu eksporta ierobežojumu ieviešanu. Tas attiektos uz tām valstīm, kas ražo vakcīnas un kur vakcinācijas līmenis ir augstāks, bet kuras atsakās eksportēt vakcīnas uz ES. Ir skaidrs, ka runa ir par Lielbritāniju.

"Mums jau sešas nedēļas darbojas eksporta autorizācijas mehānisms. Kopš tā laika mums ir caurskatāmība. Mēs zinām, kas notiek. Pirms tam mēs bijām akli. Mums nebija ne jausmas, kas un kur tiek eksportēts. Tādēļ mēs aicinām arī pārējos būt tikpat atvērtiem. Ir grūti paskaidrot mūsu pilsoņiem, kādēļ vakcīnas, kas tiek ražotas Eiropas Savienībā, nokļūst valstīs, kas pašas ražo vakcīnas, bet no tām gandrīz nekas netiek sūtīts uz Eiropas Savienību," paziņoja Leiena.

Pusotra mēneša laikā no Eiropas 41 miljons devu tika nosūtīts uz 33 pasaules valstīm. Daudz Eiropas vakcīnu saņem arī Lielbritānija. Bet no tās gandrīz nekas netiek sūtīts uz Eiropu.

Šis no EK puses ir arī drosmīgs solis ceļā uz nākotnes veselības savienību, jo tagad tiek rosināti tiesību akti, ar kuriem izveidot vienotu sistēmu sadarboties spējīgu sertifikātu izsniegšanai un izmantošanai. Proti, top jauni saistoši Eiropas noteikumi par veselības aprūpi - līdz šim šī joma bija galvenokārt pašu valstu pārziņā.

Eiropas dienvidu valstis, kuru ekonomika bez tūrisma nevar atkopties, šo soli apsveic. Citas dalībvalstis -  Francija, Beļģija un Vācija -  bažīgas par diskrimināciju, jo sertifikāts diskriminēs jaunos cilvēkus, kas pēdējie saņems vakcīnu un tāpēc arī pie šīs ceļošanas sertifikāta tiks vēlāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti