Eiropas Komisija sākusi apstiprināt dalībvalstu ekonomikas atveseļošanās plānus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) un dalībvalstu ministri ir sākuši apstiprināt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ekonomikas atveseļošanās programmas. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena jau svinīgi pasniegusi apstiprinātos plānus Portugāles, Spānijas, Grieķijas un Dānijas valdības vadītājiem.

Gaidāms, ka galīgais Eiropas Komisijas lēmums par Latvijas iesniegto plānu varētu būt zināms nākamās nedēļas sākumā.

Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs pirms ceturtdienas ES ministru sēdes apsveica sasniegto progresu.

"Mēs ļoti labi virzāmies uz priekšu. Visi lēmumi, ko bija nepieciešams apstiprināt, lai iedarbinātu programmu "Nākamās paaudzes ES", jau ir pieņemti. Tagad mēs strādājam pie Nacionālo atkopšanās plānu apstiprināšanas. Esmu visnotaļ pārliecināts, ka daudzi no tiem ļoti drīz saņems manevra iespējas.

Tas būs ļoti labs vēstījums visai Eiropai, jo tas nozīmē, ka mēs strādājam kopā, lai cīnītos ar koronavīrusa pandēmiju. Turklāt visas šīs programmas jau darbojas, jo tās bija jāizveido iepriekš. Tādēļ mēs jau tagad rīkojamies kopīgi."

Latvija savu plānu Eiropas Komisijai iesniedza aprīļa beigās.

KONTEKSTS:

Atveseļošanas fonds (Recovery and Resilience Facility) ir jauna,  EK centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021.–2027. gada plānošanas perioda Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetam. Tā mērķis – atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Latvijas Atveseļošanas fonda plāns ir sagatavots atbilstoši Nacionālā attīstības plāna mērķiem, ņemot vērā EK ieteikumus un ES Padomes rekomendācijas stabilai un veiksmīgai Latvijas izaugsmei. Fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šā gada otrajā pusē, un tie investējami līdz 2026. gadam.

Latvijas valdība precizēto plānu 1,82 miljardu eiro piesaistei no ES Atveseļošanas un noturības mehānisma apstiprināja 27. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti