Daugavas lokos tūrisms pēc dīkstāves pamazām atdzīvojas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc Covid-19 izraisītas dīkstāves tūrisms pamazām sāk atdzīvoties – arī Daugavas lokos, kur ir virkne dabas apskates vietu, kempingu, laivu un plostu nomu, kafejnīcas un muzeji. Muzeji sagaida pirmās tūristu grupas, kempingi – iemītniekus, aktīvākie dabas baudītāji īrē laivas un plostus, lai ceļotu pa Daugavas augšteces gleznainākajām vietām, bet uzņēmīgākie tūrisma biznesa pārstāvji kaļ jaunus plānus ar jauniem piedāvājumiem dabas atpūtas baudītājiem.

Daugavas lokos tūrisms pēc dīkstāves pamazām atdzīvojas
00:00 / 07:21
Lejuplādēt
"Cilvēkiem lielākā vai mazākā mērā ir interese par dabas objektiem. Un tā ir lielāka nekā parasti, jo citi objekti ir slēgti vai nu ar ierobežotām apmeklēšanas iespējām. Savukārt tūrisma mītnēs un pakalpoju sfērā nevar teikt, ka [kustība] pilnībā tā diži atjaunojusies, bet jau mazliet sākusies," klāstīja Daugavpils novada tūrisma jomas galvenais speciālists, pašvaldības aģentūras "TAKA" vadītājs Rolands Gradkovskis.

 

Parks Daugavas loki šajā laikā ir viens no apmeklētākajiem. Tajā cita starpā ir Naujenes novadpētniecības un mākslas muzejs, kur dzīvība lēnām atgriežas, stāstīja muzeja vadītāja Evita Kusiņa-Koļesņikova.

"Neliela kustība ir jūtama. Mēs apmeklētājiem atvērāmies 22. maijā un jau 23. maijā sagaidījām savu pirmo apmeklētāju grupu – 25 cilvēkus.

Mēģinājām arī saprast, kā šajā laikā ir uzņemt apmeklētājus. Muzeja āra teritorijā varam uzņemt 25 cilvēkus, bet iekšā ēkā ierobežots skaits no 8 līdz 15 cilvēkiem," klāstīja Kusiņa-Koļesņikova.

Blakus muzejam pēc pandēmijas durvis apmeklētājiem atvērusi arī kafejnīca "Baltais krogs". Tiesa, darba dienas laikā te pagaidām liela rosība nebija manāma, to apliecināja arī bārmene Valentīna.

"Vairāk nāk cilvēki brīvdienās. Mēs esam tikai divas nedēļas kā atvērušies pēc pandēmijas. Lielākoties tās ir ģimenes - tūristi, kas izvēlas cūkgaļas ēdienus, soļanku, dienas zupas. Grūti spriest, kā būs tālāk. Bet ir cerība. Pagaidām cilvēki vēl baidās nākt kafejnīcā," atzina bārmene. 

Ceļotāji šobrīd nebaidās uzturēties brīvā dabā. Naujenes pagastā ir taku un dažādu dabas objektu, ko iziet un apskatīt. Vēl ir iespēja apmesties kempingā ar skatu uz Daugavu un nesteidzīgi izbaudīt Daugavas augšteces  gleznainos dabasskatus, kas jau pulcē ceļotājus, teica kempinga "Ozianna" pārstāvis Andris Kalnietis.

"'Brauc pie mums ceļotāji, patreiz ir aizņemts viens namiņš. Ģimene ar trijiem bērniem. Viņi četras naktis jau pie mums atrodas (..). Rezervācijas pie mums turpinās. Arī šodien divus namiņus paņems astoņi cilvēki. Tad vēl būs ģimene – divi cilvēki. Mēs arī šobrīd nevaram lielas kompānijas uzreiz tā uzņemt. Katrs savās mājās, visu  norobežojam," atzina Kalnietis.

Pēc viņa teiktā, telšu vietu šogad, visticamāk, nebūs. Iepriekšējos gados tās vairāk izmantoja vācieši, holandieši un šveicieši, kas ceļo ar savu transportu.

Ja uz ārzemniekiem šogad cerības lielas nevarot likt, tad jāgaida vietējie pašmāju – Latvijas apceļotāji, cerīgi sacīja Kalnietis. "Vairāk brauc Latvijas ģimenes, viņiem te patīk. Jo te tā viss kluss un mierīgi. Un tie, kas atbraukuši, brauc arī nākamreiz. Brīvdienās būs 15 cilvēki, kas brauc ar plostiem. Kustība ir sākusies.

Izbraukt pa Daugavu ar plostu vai laivām ir vēl viens ceļotāju pieprasīts dabas baudīšanas pakalpojums. Ar to jau vairākus gadus nodarbojas Ilmāra Locika uzņēmums "Beibuki".

"Šajās brīvdienās mums ir vismaz divas grupas. Divas pa Daugavas lokiem un viena pa ezeriem – Cirīša ezers, Tartakas upe. Mūsu klientūra pārsvarā ir rīdzinieki, kurus piesaista Latgale, te izveidotā infrastruktūra, kultūras apskates objekti. Pavasaris mums bija grūts, tagad tā atdzīvošanās notiek," teica Lociks.

Neskatoties uz neskaidro situāciju ar Covid-19, uzņēmums "Beibuki" līdztekus atpūtai uz ūdens un brīvdienu mājām paplašinās piedāvājumu – atpūtniekiem tiks piedāvāts arī kempings pie Slutišķu sādžas. Tur remontdarbi rit pilnā sparā, tā ir iespēja arī apkaimes būvniekiem.

SIA "Staisons" valdes loceklis Staņislavs Maļkevivičs no Dagdas stāstīja, ka te būs 10 dzīvojamie namiņi no koka, katrā pa sešām gultas vietām, būs arī garāža, labierīcību namiņš, recepcija. "Dabas skats te ir ļoti skaists, mums pašiem te strādājot patīk atrasties."  

Cerības uz šo tūrisma sezonu, kas šogad būs krietni īsāka un vēl ar pastiprinātu drošības noteikumu ievērošanu,  šajā nozarē strādājošie vismaz Daugavas loku apkārtnē nezaudē un cer atgūt iekavēto.

"Ceram atgūt pavasarī iekavēto un daļu arī no vasaras. Spriežot pēc rezervācijas, tā varētu būt. Kā būs vasarā, rādīs laiks.

Ceram, ka būs labi," noteica Lociks

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti