Bijušais veselības ministrs Belēvičs kļuvis par «Rigvir» līdzīpašnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Uzņēmējs un kādreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs kļuvis par biotehnoloģiju uzņēmuma "Rigvir" līdzīpašnieku, paziņojumā medijiem informēja Belēvičam piederošais uzņēmums "Contract Pharma".

SIA "Contract Pharma" iegādājusies 75% kapitāldaļu SIA "Pharma VC", kas savukārt veikusi darījumu par 10% kapitāldaļu iegādi SIA "Rigvir" un ar to saistītajos uzņēmumos.

Belēvičs uzskatot "Rigvir" par zālēm ar milzīgu potenciālu. Esot nepieciešams “secīgi soli pa solim īstenot zāļu atzīšanas attīstības posmus”. Uzņēmums pauž gatavību ieguldīt savas profesionālās zināšanas un prasmes, lai "Rigvir" zāles virzītu attīstītos farmācijas tirgos."

Kopš 2018. gada "Rigvir grupa" ir pārstrukturējusies uz biotehnoloģiju formātu, vairāk fokusējoties uz produkta attīstību un arvien jaunu investoru piesaisti secīgiem klīniskajiem pētījumiem un produkta licenču realizāciju.

Pēdējā gada laikā "Rigvir grupa" ir īstenojusi vairākus projektus. Pabeigts ERAF līdzfinansētais toksicitātes pētījums, kas kopumā izmaksāja 500 000 eiro. Tāpat, ieguldot 2,3 miljonus eiro, pabeigta un atbilstoši GMP standartiem sertificēta jaunā aktīvās vielas ražotne. Uzņēmums arī norādījis uz pirmo Ķīnas tirgum izsniegto licenci.

KONTEKSTS:

Veselības ministra amatā Guntis Belēvičs bijis no 2014. gada novembra līdz 2016. gada jūnijam, kad viņš atkāpās no amata pēc skandāla saistībā melošanu par ārstēšanos Latvijas Onkoloģijas centrā. KNAB gan vēlāk nesaskatīja pārkāpumu.

Savukārt attiecībā uz "Rigvir" ārstu profesionālās ārstu organizācijas (tostarp Latvijas Onkologu asociācija) 2017. gadā lūdza izņemt preparātu no kompensējamo zāļu saraksta un anulēt tā reģistrāciju valsts zāļu reģistrā. Pamatojums – pētījumi un publikācijas par "Rigvir" efektivitāti ir nekvalitatīvas. Toreiz zāļu ražotājs skaidroja, ka medikamenta kvalitāti apliecinot atsevišķie pacientu stāsti.

Vēlāk – 2019.gadā – LTV raidījums "De Facto" atklāja, ka iepriekš apšaubīta preparāta aktīvā komponente – vīruss, kam jāiznīcina vēža šūnas. To savulaik atklāja Latvijas zinātniece Aina Muceniece. Kad pirms 10 gadiem "Rigvir" atjaunoja reģistrāciju, pieaicināja neatkarīgu ekspertu Viesturu Baumani. Viņš secināja – nav zināms, vai vīruss, kas ir "Rigvir" sastāvā, ir tas pats, ko atklāja Muceniece. Šo informāciju raidījumam pēc būtības nekomentēja.

Veselības inspekcijā tika sākta pārbaude par "Rigvir" izplatīšanas aizlieguma ievērošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti