Panorāma

M. Skujiņa virzību uz VID piebremzē

Panorāma

Rīga apput ar ogļu putekļiem

ASV vēlas stingru kontroli pār ABLV likvidāciju

ASV vēlas banku uzrauga stingru kontroli pār «ABLV Bank» likvidāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kontroli pār "ABLB Bank" likvidāciju būtu vēlams uzticēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), bet kreditoriem izmaksājamo naudu likt zem pamatīgas lupas. To tikšanās laikā ar Latvijas amatpersonām licis noprast ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs, kurš plaši neizziņotā vizītē atkal ieradies Latvijā.

Pirms diviem mēnešiem viesojoties Latvijā, Bilingslijs medijiem komentārus sniedza visai negribīgi. Šodien - savā otrajā viesošanās reizē – pret žurnālistiem viņš bija atmaidzis.

"Puiši, parunāsimies pēc tikšanās. Es tagad tikšos ar finanšu ministri. Mums ir brīnišķīgas attiecības. Nupat man bija tikšanās ar premjeru – izcila diskusija, kurā skārām vairākus nacionālās drošības jautājumus, kuros strādājam kopā kā NATO sabiedrotie, tāpēc parunāsimies vēlāk," viņš sacīja.

Bilingslija vizīte Latvijā notiek laikā, kad aizvien nav skaidra nākotne par "ABLV Bank" likvidāciju. Iepriekš FKTK solīja lēmumu par prasīto pašlikvidāciju pieņemt līdz maija beigām. Kavēšanās iemeslus komisija nekomentē.

Neoficiāli tiek pieļauts, ka tas varētu būt saistīts ar ASV bažām, ka, ātri likvidējot banku, iespējams, aizplūstu nelikumīgi iegūta un legalizēta nauda.

Pēc pusotru stundu garās sarunas ar finanšu ministri Bilingslijs pozitīvi vērtēja līdz šim pieņemtos lēmumus banku pārraudzības stiprināšanā, taču "ABLV Bank" likvidāciju komentēt atteicās.

"Es nerunāšu par specifiskiem jautājumiem. Šis ir Latvijas valdības jautājums, kur ir jāpieņem lēmumi. Ņemot vērā, ka mēs esam NATO sabiedrotie un mums ir savstarpējās apņemšanās drošības garantiju jautājumā, tad jebkuru palīdzība, kas būs nepieciešama, mēs to nodrošināsim," viņš sacīja.

Latvijas amatpersonas atzīst – ASV vēlas stingru uzraudzību pār bankas likvidāciju.

"Protams, viņi kā partneri gribētu būt pārliecināti, ka arī pie pašlikvidācijas ir kontrolēts process un ir pilnīgā drošība, ka tiek nodrošināta visu to līdzekļu, kas ir iekšienē ar augstām riska pakāpēm, izskatīšana un nenotiek nekontrolēts process," atzina premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

"Mēs redzam ārkārtīgi lielu spiedienu, mediju melno kampaņu, kas izdara spiedienu uz valdību un FKTK lēmuma pieņemšanai. Ir kāds, kas ļoti negrib, ka šo naudu, kas ir ABLV, kāds pārbaudītu, pārliecinātos, ka tā nav melna nauda, kas nonāk atpakaļ potenciālo noziedznieku rokās," teica finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

Līdzās banku jautājumiem viens no tikšanās tematiem Bilingslija un Latvijas amatpersonu tikšanās laikā bija nesenā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavība.

"Es teiktu, ka šī slepkavība dara bažīgus mūs visus. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc es esmu šeit.

Svarīgi būt vienotiem, un nepieļaujam šādas bezdievīgas darbības. Zinu, ka Latvijas varas iestādes šo gadījumu izmeklē un ASV nodrošinās visu nepieciešamo palīdzību,'' sacīja Bilingslijs.

Jau jūnija beigās līdz šim nerezidentus apkalpojošajām bankām būs jāiesniedz Finanšu un kapitāla tirgus komisijai jaunie biznesa plāni, kas parādīs, cik tās būs spējīgas strādāt jaunajos apstākļos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti