Atceļ saimnieciskās darbības izdevumu ierobežojumu IIN aprēķināšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. un 2021. gadā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanai atcels  izdevumu ierobežojumu 80% apmērā no saimnieciskās darbības ieņēmumiem, atteiksies no prasības uzņēmumu valdes locekļiem maksāt IIN un sociālo nodokli no minimālās algas, ja uzņēmumā nav bijis neviena darbinieka ar vismaz minimālo algu, informēja Finanšu ministrija.

To paredz ceturtdien, 4. martā, Ministru kabineta sēdē izskatītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā.  

Paredzēts pagarināt arī IIN gada deklarāciju iesniegšanas termiņu par 2020. gadu. Līdz ar to 2020. taksācijas gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņš visiem IIN maksātājiem būs 2021. gada 1. jūlijs. Tas attieksies uz tiem IIN maksātājiem, kuriem IIN gada ienākuma deklarācijas iesniegšanas ir obligāta, piemēram, saimnieciskās darbības veicējiem.

Nebūs 80% ierobežojuma saimnieciskās darbības izdevumiem IIN aprēķinā

Likumā paredzēts iekļaut normu, kas paredz, ka Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrētajiem saimnieciskās darbības veicējiem (arī individuālajiem komersantiem un individuālā uzņēmuma un zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašniekiem, kas par uzņēmuma ienākumiem maksā IIN), aprēķinot IIN no saimnieciskās darbības ienākuma par 2020. gadu un par 2021. gadu, nepiemēro saimnieciskās darbības izdevumu ierobežojumu 80% procentu apmērā no saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Tas ir būtiski, ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatības ietekmi uz saimniecisko darbību un ar to saistītos ierobežojumus, jo saimnieciskās darbības veicēju skaits, kas strādā ar zaudējumiem (ieņēmumi mazāki par izdevumiem), krasi pieaug, skaidroja FM.

Dažiem valdes locekļiem nebūs jāmaksā nodoklis no minimālās algas

Pašlaik, ārkārtējās situācijas laikā, tirdzniecība ir ierobežota un arī citu pakalpojumu sniegšana ir sašaurinājusies. Praksē rodas situācijas, ka, piemēram, uzņēmumā ir tikai divi darbinieki, no kuriem viens ir arī valdes loceklis. Ierobežojumu un samazināta apgrozījuma dēļ abi darbinieki strādā nepilnu darba laiku, tāpēc iesniedz iesniegumu par algu subsīdijām. Faktiski aprēķinātā darba alga abiem ir mazāka par minimālo mēnešalgu, jo maz darba stundu.

Šādā gadījumā par darbinieku, kas ir gan valdes loceklis, gan darbinieks vienā personā, jāmaksā nodokļi gan no aprēķinātās algas par nepilno darba laiku, gan no starpības līdz minimālajai algai, kur gan šis darbinieks nesaņem.

Priekšlikums paredz līdz 2021. gada beigām atteikties no prasības valdes locekļiem maksāt IIN un sociālo nodokli no minimālās algas, ja kapitālsabiedrībā, kuras apgrozījums pārsniedz 2500 eiro mēnesī, nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību vismaz minimālās algas apmērā.

Atbalstīts arī priekšlikums publicēt uzņēmumiem izsniegto grantu apjomu, līdzīgi kā tas tiek darīts par dīkstāves un subsīdiju atbalstiem.

Tāpat paredzētas izmaiņas azartspēļu nodokļa aprēķināšanā ārkārtējās situācijas laikā, kurā ir noteikts aizliegums organizēt azartspēles azartspēļu organizēšanas vietās, nosakot, ka azartspēļu nodokli maksā tikai par tām mēneša dienām, kurās azartspēļu organizētāji drīkstēja organizēt konkrētās azartspēles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti