Rīta Panorāma

Šovakar LTV jauns raidījums par jaunāko latviešu filmu tapšanu

Rīta Panorāma

Ziemassvētku koncerts "Reiss 2019-2020" Rīgas Krievu teātrī

Valsts gatavojas pārņemt ostas. Intervija ar Rīgas brīvostas pārvaldnieku Ansi Zeltiņu

Arī Rīgas osta un Liepājas SEZ pamet ASV sankcijām pakļauto Tranzīta biznesa asociāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Arī Rīgas brīvosta izstājas no ASV sankcijām pakļautās Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas, LTV raidījumam “Rīta panorāma” pastāstīja Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Iepriekš asociāciju pameta Rīgas lidosta, “Latvijas dzelzceļš”  un “Baltijas ekspresis”.

Zeltiņš pastāstīja, ka osta asociācijā iestājās 1994.gadā, un pēc ziņām par to, ka ASV piemēro sankcijas no Ventspils mēra pienākumiem atstādinātajam Aivaram Lembergam un četrām organizācijām, kuras ASV uzskata par saistītām ar viņu, Rīgas osta nosūtījusi Tranzīta biznesa asociācijai vēstuli par izstāšanos.

Tas ir objektīvs solis, reaģējot uz ASV lēmumu par sankcijām, norādīja Zeltiņš.

Savukārt pēc ziņām par sankcijām valdības izstrādātais plāns pārņemt valsts kontrolē  ne tikai ASV sankciju sarakstā iekļauto Ventspils brīvostu, bet arī Rīgas brīvostu, rada jautājumus uzņēmumiem, kas strādā Rīgas ostā, atzina Zeltiņš.

Operatori uzdod jautājumus, vai Rīgas ostā ir kāda ārkārtas situācija, kas var ietekmēt viņu darbu, un tas nenāk par labu, norādīja ostas pārvaldnieks.  

Tas, kas mani mulsina vai rada bažas, ir pēdējās dienās izskanējušie paziņojumi, kur Rīgas brīvosta tiek saistīta ar situāciju Ventspils ostā, kur nav vispār nekāda sakara, šie paziņojumi radījuši zināmu satraukumu arī mūsu starptautiskajiem sadarbības partneriem, norādīja Zeltiņš.

Savukārt aģentūra LETA vēstīja, ka, nododot Rīgas brīvostu valsts pārvaldībā, galvaspilsētas pašvaldība ik gadu varētu zaudēt vairāk nekā trīs miljonu eiro ieņēmumus, informēja brīvostā. Saskaņā ar likumu "Par ostām" 10% no tonnāžas, kanāla, mazo kuģu, enkura un kravas maksām ik gadu tiek ieskaitīti pašvaldības speciālajā budžetā. Pērn šie maksājumi bijuši 3,4 miljoni eiro apmērā, bet šogad - 3,2 miljonu eiro apmērā.

Vai šie maksājumi turpmāk tiks ieskaitīti valsts kasē, paliks ostas pārziņā vai tiks regulēti kā citādāk, brīvostai informācijas patlaban nav.

Arī Liepājas Speciālās ekonomiskās zona (SEZ) izstāsies Tranzīta biznesa asociācijas. Liepājas SEZ pārstāve Līga Ratniece-Kadeģe aģentūrai LETA skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, lai Liepājas SEZ un tajā strādājošās kapitālsabiedrības varētu veiksmīgi strādāt un attīstīties arī turpmāk, neapdraudot gan SEZ pārvaldes, gan uzņēmēju reputāciju.

Lai uzņēmumi un organizācijas tiktu izslēgti no biedru rindām, jāsasauc asociācijas valdes sēde, kurā izskata iesniegumi par izstāšanos. Izmaiņas biedru sastāvā ir jāreģistrē Uzņēmumu reģistrā, skaidroja Ratniece-Kadeģe.

Pagaidām nav zināms, kad valdes sēde tiks sasaukta, piebilda Liepājas SEZ pārstāve.

KONTEKSTS:

Amerikas Savienotās Valstis iekļāvušas  Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā, liecina ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) paziņojums. Tajā Lembergs nosaukts par oligarhu; uzskaitīti iemesli iekļaušanai sarakstā.

Vēl sankciju sarakstā iekļautas  četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomās. ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Lai novērstu sankciju ietekmi, valdība ārkārtas sēdē vienojās vēstulē Saeimas komisijai rosināt Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Attiecīgie grozījumi paredzēti likumā "Par ostām", par ko jālemj Saeimā. Plāno dibināt jaunu pilnībā valsts kontrolē esošu kompāniju ar 35 000 eiro pamatkapitālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti