Valdība rosina Saeimai valsts pārvaldībā pārņemt Ventspils un Rīgas ostas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdība ārkārtas sēdē vienojās vēstulē Saeimas komisijai rosināt Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Attiecīgie grozījumi paredzēti likumā "Par ostām", par ko jālemj Saeimā.

ĪSUMĀ:

  • Ventspils brīvosta līdz ar Lembergu minēta ASV “melnajā sarakstā”.
  • Lai mazinātu sankciju ietekmi uz ostu, rosina valsts pārvaldībā pārņemt brīvostu.
  • Līdztekus tādas pašas izmaiņas rosina attiecībā uz Rīgas brīvostas pārvaldību.
  • Lai to panāktu, plāno dibināt jaunu pilnībā valsts kontrolē esošu kompāniju ar 35 000 eiro pamatkapitālu.
  • Attiecīgu rosinājumu valdība nosūtījusi Saeimai, kura lēmumu varētu pieņemt šonedēļ.
  • Levits atzinīgi vērtē valdības plānu pārņemt lielās ostas.

Steidzami pārņems pārvaldībā

Valdība rosina steidzami Rīgas un Ventspils brīvostas pārņemt valsts pārziņā
00:00 / 04:08
Lejuplādēt

Līdz ar valdības vēstules saņemšanu Saeimai pašai būs jāiniciē attiecīgie likuma grozījumi, tad tie jāizskata un jāpieņem, valdības sēdē skaidroja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”). Valdība rosina Saeimai izmaiņas izskatīt steidzamības kārtībā, un par to varētu lemt jau ceturtdien, 12. decembrī.

Paredzēts mainīt līdzšinējo kārtību, ka abās ostās valdes locekļus ieceļ gan valsts, gan pašvaldība. Rosināts Rīgas un Ventspils ostu pārvaldēs valdes locekļus iecelt tikai valsts pusei. Proti, Ministru kabinets amatā ieceltu un atbrīvotu ekonomikas, finanšu, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru izvirzītus pārstāvjus.

Attiecīgi ar plānoto likuma grozījumu spēkā stāšanos pilnvaras zaudētu Ventspils un Rīgas pašvaldību ieceltie valdes locekļi, valdības sēdē norādīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija). Ka norādīts valdības piedāvāto likuma grozījumu anotācijā, lai ostas pārvaldības modeli mainītu pēc būtības,

tiks dibināts viena vai vairākas jaunas 100% valsts kontrolē esošas valsts akciju sabiedrības.

Tas dos iespēju valstij lemt par peļņas izlietojumu. Plānots, ka jaundibināmās kapitālsabiedrības balsstiesīgās akcijas piederēs valstij un tās nedrīkstēs privatizēt, atsavināt, ieķīlāt un citādi apgrūtināt. Kapitālsabiedrības dibināšanai no valsts budžeta vajadzēs līdz 35 500 eiro, no kuriem 35 000 eiro būs minimālais akciju sabiedrības pamatkapitāls.

Kādreizējās Privatizācijas aģentūras, tagadējā publisko aktīvu pārvaldītāja „Possessor” vadītājs Vladimirs Loginovs Latvijas Radio norādīja, ka ostu pārvaldes funkcijas deleģēšana kādai konkrētai iestādei atkarīga no plānotā kapitālsabiedrību pārvaldes modeļa izmaiņām. „Kapitālsabiedrību pārvaldība mums ir daļēji centralizēta, bet ir diskusijas valdības līmenī, lai valsts kapitālsabiedrību pārraudzību centralizētu. Ja tā notiktu, kad skaidrs, ka dažas kapitālsabiedrības pārvaldīs viens pārvaldnieks, ieskaitot arī „Possessor”. Osta atkarībā no tās darbības strukturēšanas var palikt kā infrastruktūras uzņēmums un var palikt ministriju pārvaldībā,” sacīja Loginovs.

Savukārt Baltijas korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents Andris Grafs mudināja ņemot vērā citu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstu labāko pieredzi ostu pārvaldībā: „Šis politizētais pārvaldības modelis ir piedzīvojis fiasko, un ir nesamērīgi dārgs eksperiments gan valsts ekonomikai, gan starptautiskajai reputācijai. Līdz ar to valdības šodien lemtais man šķiet absolūti likumsakarīgs solis. Mēs varam skatīties Tallinas ostas virzienā, kur uzņēmums ir sakārtots un investori gatavi ieguldīt naudu iepretī Latvijas situācijai, kur ir slēgta pieeja attiecīgās brīvostas finanšu resursiem.

Pamats ir, ka šiem pārstāvjiem jābūt neatkarīgiem, profesionāliem, ar kompetencēm finansēs, stratēģijā, ostu darbībā, ar spēju pievienot vērtību ostas attīstībā. Nevis, ka tas notiek amatu apvienošanas kārtībā, ko īsteno ierēdņi vai politiķi.”

Norobežoties no sankcijām pret Lembergu

Ar grozījumiem paredzēts ierobežot jebkuru iespējamo saikni starp ASV sankciju sarakstā iekļauto Aivaru Lembergu un ostām, tādējādi mazinot sankciju ietekmi uz tranzīta biznesu un Ventspils brīvostu. Linkaits arī norādīja, ka situācija ir nopietna un neordināra, tāpēc risinājumi, ko piedāvāja Satiksmes ministrija, ir tādi, kas jāpieņem steidzamības kārtā.

Premjers Krišjānis Kariņš
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Mums ir faktiski trīs lietas, kas ir kopā saistītas: cīņa pret korupciju, laba pārvaldība un starptautisko sankciju fakts. Abās ostās ir viena, otra, trešā vai visas trīs parādības vai to risks. Lai to samazinātu un uzlabotu cīņu pret korupciju un uzlabotu kopējo pārvaldi un novērstu sankcijas pret konkrēto indivīdu un ar viņu saistītām juridiskām personām, mēs ierosinām šos likuma grozījumus. Viena tēma, kas visam iet pāri, ir cīņa pret korupciju,” medijiem sacīja Kariņš.

Viņš gan vairījās skaidrot, kādus riskus Lembergam noteiktās sankcijas rada Rīgas brīvostai, uzsverot, ka šādu pārmaiņu ieviešana ierakstīta jau  valdības deklarācijā un ASV lēmums to tikai paātrinājis. “Mums bija doma, ka tas pavasarī parādītos darba kārtībā, faktiski tas pats tagad tiek ātrāk virzīts uz priekšu,” sacīja Kariņš.

Tikmēr ASV sankciju sekas kļūst arvien jūtamākas – Ventspils brīvostas pārvaldei līdz ar kontu bloķēšanu apturēta 5,6 miljonu eiro Eiropas Savienības fondu izmaksa.

Vai ar plānoto pašvaldības pārstāvju atsaukšanu no ostas valdes pietiks, lai lūgtu ASV Ventspils brīvostas pārvaldi izņemt no sankciju saraksta, Kariņš pagaidām nekomentē.

“Mūsu pārstāvji ir kontaktā ar Savienoto Valstu attiecīgo iestādi, kas par sankcijām atbild,” pauda premjers.

Satiksmes ministrs ir nobažījies par to, cik produktīvi Ventspils Brīvostai varēs turpināt darbu sankciju ēnā: „Visi konti Brīvostas pārvaldei ir slēgti. Tajā pat laikā, cik es zinu, saimnieciskā darbība turpinās, kravas ienāk un kuģi dodas gan ārā, gan iekšā. Man, protams, ir lielas rūpes, kā saimnieciskā darbība tiks nodrošināta līdz brīdim, kad atkal varēsim pilnā apjomā iedarbināt Ventspils brīvostu, brīvu no dažāda veida ierobežojumiem”.

Jau iepriekš plānotas pārmaiņas

Valdības rīcību attiecībā uz ASV sankciju radīto seku novēršanu Krišjānis Kariņš trešdien pārrunāja arī ar Valsts prezidentu Egilu Levitu. Prezidents plānotos likuma grozījumus vērtē atzinīgi un noraida bažas par Amerikas Savienoto Valstu iejaukšanos Latvijas iekšpolitikā. 

“Tas atbilst Latvijas valsts interesēm, to es gribu uzsvērt. Latvijas valsts interesēs ir uzlabot ostu pārvaldību, kura līdz šim vāji funkcionēja, Latvijas valsts interesēs ir mazināt, likvidēt korupciju. Un Latvijas valsts interesēs ir ostas izmantot tā, ka tās nāk par labu visai valstij,” sacīja Levits.

Valsts prezidents Egils Levits pēc tikšanās ar premjeru Krišjāni Kariņu (“Jaunā Vienotība”), 11.12.2...
Valsts prezidents Egils Levits pēc tikšanās ar premjeru Krišjāni Kariņu (“Jaunā Vienotība”), 11.12.2019.

Ostu pārvaldības modeļa reforma bija paredzēta arī Kariņa valdības deklarācijā, kas tapa pirms nepilna gada. Ministri valdības sēdē vienojās par nepieciešamību šo reformu īstenot.

"Satiksmes ministrija mūsu valdības deklarācijā paredzēja lielo ostu pārvaldes modeļa maiņu. Satiksmes ministrs kādu laiku ar to strādājis un bija doma tam pievērsties pavasarī. Taču tagad tas jau ātrāk tiek virzīts uz priekšu," žurnālistiem sacīja Kariņš.

Ventspils brīvostas pārvalde nodarbina aptuveni 250 darbinieku, un pērn tās apgrozījums bija 21 miljons eiro. Valdībā zināms, ka Ventspils brīvosta pašlaik nevar piekļūt saviem finanšu līdzekļiem.

KONTEKSTS:

Globālajā Magņitska sankciju sarakstā ASV iekļāvušas no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomās. ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Tikmēr valdība paziņoja par ieceri valsts pārvaldībā pārņemt Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti