Arī igauņu aviokompānija pirks «Bombardier» lidmašīnas, bet mazākas un lētākas nekā «airBaltic»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Arī Igaunijas nacionālā aviokompānija "Nordica", tāpat kā Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic", grasās iepirkt Kanādas ražotāja "Bombardier" lidmašīnas. Tiesa, kaimiņvalsts lidsabiedrības plānos ir pirkt mazākas, vecāka modeļa un lētākas lidmašīnas, ziņo Rus.lsm.lv.

Likvidētās Igaunijas aviokompānijas "Estonian Air" pēctece "Nordica" pašlaik izmanto lidmašīnas, kas tiek nomātas no citiem Eiropas aviopārvadātājiem, tostarp no Lielbritānijas "bmi Regional" un Slovēnijas "Adria". Lidojumi pagaidām tiek nodrošināti ar "Adria" sertifikātu, vēsta "Air Transport World".

Taču tuvākajā laikā "Nordica" plāno izmantot savus gaisa kuģus un izvēlējusies divdzinēju reaktīvās lidmašīnas, kuras ražo Kanādas uzņēmums. Igaunijas kompānija jau saņēmusi divas "CRJ700" lidmašīnas, bet aprīlī saņems divas no trim pasūtītajām "CRJ900" lidmašīnām.

Lidmašīnas iegādātas ar cita Igaunijas valstij piederoša uzņēmuma starpniecību – "Transpordi Varahaldus", kas nodarbojas ar valsts transporta aktīvu pārvaldi.

"Nordica" pirkto lidmašīnu cena netiek izpausta, taču, saskaņā ar katalogā pieejamo informāciju, viena "CRJ700" lidmašīna maksā 25 miljonus ASV dolāru, bet "CRJ900" – 39 miljonus ASV dolāru. "CRJ700" var ietilpt līdz 78, bet "CRJ900"  — līdz 90 pasažieru, un tās var lidot attiecīgi 2700 un 3400 kilometru attālumā. Abi šie modeļi tiek ražoti vairāk nekā 15 gadus. 

Jau ziņots, ka Latvija iepirks Kanādas ražotāja "Bombardier" lidmašīnas "CS300", kas spēj pārvadāt līdz 160 pasažieru līdz 6000 kilometru attālumā. Pagaidām "CS300" lidmašīnas sērijveidā neražo

"airBaltic" būs pasaulē pirmā aviokompānija, kas saņems šī modeļa Kanādas ražotāja "Bombardier" lidmašīnas. Viena tāda Latvijas uzņēmumam izmaksās 73 miljonus ASV dolāru.

"CS300" lidaparātu ražošanas sākšana atpaliek no grafika. Līgumu par to iegādi "airBaltic" un Kanādas ražotājs parakstīja 2012.gadā, un tas paredzēja, ka pirmie lidaparāti "airBaltic" rīcībā nonāks 2015.gada pēdējā ceturksnī. Taču termiņš pagarināts un tagad šie lidaparāti tiek gaidīti šā gada rudenī. "airBaltic" pasūtījis kopumā 13 "CS300" lidmašīnas, bet vēl ieguvis tiesības par iepriekš fiksētu cenu pasūtīt vēl septiņus aviolainerus.

Tāpat vēstīts, ka "airBaltic" iepriekš plānoja iegādāties lidmašīnas reģionālajiem pārvadājumiem. Tika apsvērta Krievijā ražoto lidmašīnu "Sukhoi" iegāde. Vienlaikus "airBaltic" norādīja – ja kāds no konkurējošiem ražotājiem nāks klajā ar līdzvērtīgu piedāvājumu, tad "airBaltic" ir gatava vērtēt un izvēlēties cita ražotāja ražotās lidmašīnas.

Vēlāk valdība un arī Saeima, atbalstot 80 miljonu eiro ieguldīšanu "airBaltic" pamatkapitālā, vienlaikus izvirzīja nosacījumu -  "airBaltic" nedrīkst iegādāties, nomāt vai jebkādā citā veidā izmantot Eiropas Savienības vai starptautiskām sankcijām pakļauto valstu militāri rūpniecisko kompleksu produkciju. Līdz ar šo nosacījumu "airBaltic" liegta lidmašīnu "Sukhoi" iegāde.

Vēlāk Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš atzina, ka aviokompānijas “airBaltic” biznesa plānā vairs nav paredzēts iegādāties simtvietīgās lidmašīnas reģionālajiem lidojumiem. Ozoliņš skaidroja, ka aviokompānija vērsās Satiksmes ministrijā, lai saskaņotu izmaiņas biznesa plānā, un valdība izmaiņas pieņēma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti