Krustpunktā

Krustpunktā: Jaunie elektrovilcieni arvien turpina "slimot ar bērnu slimībām"

Krustpunktā

Krustpunktā nedēļas aktualitātes: pases nodeva nedubultosies un kas būs ar graudu tranzītu

Altum valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš: šī gada apņemšanās domāt par reģioniem

«Altum» varētu ģimenēm ar bērniem reģionos sniegt lielākas garantijas mājokļa iegādei

Valsts finanšu institūcija "Altum" plāno piedāvāt politiķiem paplašināt atbalstu ģimenēm ar bērniem, lai tās varētu saņemt lielāku valsts garantiju mājokļa iegādei ārpus Rīgas un Rīgas reģiona, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atklāja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Viņš pastāstīja, ka pirms vairākiem gadiem uzsāktā atbalsta programma ģimenēm mājokļa iegādei ir populāra, to izmantojot ģimenes ne tikai Rīgā un Pierīgā, un kopumā to izmantoja jau 27 000 ģimeņu.

Programma ļauj ģimenei paņemt bankā kredītu īpašuma iegādei ar valsts garantiju. Garantiju maksimālais apmērs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē, piemēram, ģimenei ar vienu bērnu tas ir no 5% līdz 10%, bet, ja ģimenē aug 4 bērni (vai vismaz 3 bērni un ir iestājusies grūtniecība), garantija var būt līdz 30%.

Bērziņš atzina, ka tas nereti nav pietiekami, un

"Altum" varētu no savām rezervēm vai, lūdzot papildu valsts finansējumu, palielināt garantijas ģimenēm reģionos.

Piemēram, ģimene ar vienu bērnu varētu saņemt garantiju līdz 30% no aizdevuma pamatsummas, ģimene ar diviem bērniem – līdz 40%, ar 3 un vairāk bērniem – līdz 50%.

"Tad mēs tādu kārtīgu garantiju iedotu, lai šo instrumentu padarītu atraktīvāku," sacīja Bērziņš.

Viņš atzina, ka ģimenes Pierīgā tad varētu iebilst, ka tā ir nevienlīdzīga attieksme, bet, ja ir acīmredzama tirgus nepilnība tieši novados, kur bankas īpaši negribīgi kreditē mājokļu iegādi, tad tas ir instruments, kā to labot.

"Altum" sarunās ar politiķiem jau norādīja, ka var uzņemties mājasdarbu un aprēķināt, cik maksātu lielāka aktivitāte reģionos, un pirmās aplēses liecina, ka tam varētu būt nepieciešami 5–7 miljoni eiro, atklāja Bērziņš.

Viņš gan piebilda, ka gadījumā, ja šādas lielākas garantijas tiešām vairāk mudinās bankas kreditēt mājokļu iegādi reģionos un interese pieaugs, nepieciešamā summa arī pieaugs.   

Pašlaik "Altum" apņēmies izvērtēt, kā varētu palielināt šo garantijas atbalstu ģimenēm ar bērniem, un nākt klajā ar priekšlikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti