Daugavpilī mēģina iedzīvotājus «iekustināt» uz mājokļu siltināšanu

Daugavpils valstspilsētā Latvijas lielo pilsētu vidū ir viszemākā aktivitāte daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanā un šim mērķiem pieejamo atbalsta programmas līdzekļu apgūšanā. Salīdzinājumam – iepriekšējās programmās Liepāja īstenoja vairāk nekā 170 daudzdzīvokļu namu renovācijas projektus, Valmiera 111, bet Daugavpils tikai četrus.

Šobrīd pieejams jaunās programmas finansējums – 57 miljoni eiro, kas jāapgūst līdz nākamā gada beigām. Vai daugavpilieši aktivizēsies un sāks savus mājokļus siltināt vai ļaus energoefektivitātei paredzētos līdzekļus izmanot citām pašvaldībām?

Daugavpilī mēģina iedzīvotājus «iekustināt» uz mājokļu siltināšanu
00:00 / 04:40
Lejuplādēt

Valsts attīstības finanšu institūcijas "Altum" programma "Daudzdzīvokļu māju energoefektivitāte" startēja 2016. gada pavasarī, dodot iespēju saņemt grantu līdz pat 50%. Valstī kopumā tika renovēti vairāk nekā 800 daudzdzīvokļu nami, lauvas tiesa – gandrīz puse – galvaspilsētā Rīgā, gandrīz 200 projektu realizēts Liepājā, pāri par 100 Valmierā un tikai četri Daugavpilī.

"Pievilcīgi valsts kontekstā neizskatāmies," "Daugavpils siltumtīklu" projektu vadītāja Oļesja Duškeviča daugavpiliešu aktivitāti savu namu siltināšanā un "Altum" programmas izmantošanā vērtē ļoti kritiski, bet no tā ļoti lielā mērā ir atkarīga summa, ko patērētājs galarezultātā maksā par siltumu.

"Mēs kā siltuma ražotājs tiem, kas vienmēr sūdzas, ka ir ļoti augsti apkures rēķini, sakām, ka, pirmkārt, ir jāsāk ar sevi.

Un jāsāk ar savu māju, un, ja gribas saņemt patīkamu rēķinu par siltumenerģiju, tad arī jāiegulda savā miteklī."

Pēc veiktās Daugavpils daudzdzīvokļu mājas Sporta ielā 2 renovācijas apkures tarifs samazinājās divas reizes pret vidējo, pieredzē dalās mājas vecākais Dmitrijs Zalitilo:

"Pirms renovācijas mūsu mājā maksa par vienu apkures kvadrātmetru bija lielāka nekā vidēji pilsētā, pēc renovācijas tā ir divas reizes mazāka nekā vidējā maksa pilsētā. Mēs paspējām veikt pilnīgu mājas renovāciju, un tagad par ieguldīto kā kompensācija ir mazāki siltuma rēķini. Mājas renovācijā ieguldījām ap 600 tūkstošiem eiro, ar visiem atbalsta pasākumiem uz katru dzīvokli sanāca ap 4000 eiro. Mājā ir 70 dzīvokļi, pārsvarā divistabu dzīvokļi, mēnesī vidēji katra dzīvoklim sanāk ap 37 eiro maksājums."

Kredīts nama renovācijai ņemts uz 10 gadiem, vēl atlikuši seši maksājuma gadi, kopumā ar procentiem ik mēnesi viens dzīvoklis par to maksā vidēji 50 eiro, taču, kā uzsvēra mājas vecākais, viņi gan dzīvo vizuāli pievilcīgā mājā, gan arī ietaupa uz apkuri. Diemžēl šādu namu Daugavpilī ir ļoti maz, apliecina "Altum" Latgales reģiona vadītāja Vita Pučka.

"Lielākais klupšanas akmens ir nobalsot par piedalīšanos šajā programmā.

Vai nu tas ir kādu ekonomisko apstākļu dēļ, vai tādas iedzīvotāju neticības dēļ, – ieinteresētība no iedzīvotāju puses ir ļoti zema."

Pēdējo piecu gadu laikā Daugavpilī ar "Altum" atbalstu pilnībā renovēti divi nami Sporta ielā 2 un Nometņu ielā 66. Tas no tuvu 800 esošajiem Daugavpils daudzdzīvokļu namu ir pavisam niecīgs skaits. "Pat ar tiem dažiem namiem, kas renovēti agrāk vai kuros vēl tagad notiek renovācija, iemesli dažādi," stāsta Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma valdes locekle Nataļja Rustkova. "Cilvēki baidās uzreiz ieguldīt, pieņemt lēmumus par lielāku līdzekļu piesaisti un pēc tam maksāt lielākas summas par kredītiem. Viņiem vieglāk veikt kādus pakāpeniskus darbus – jumtu, tad siltināt bēniņus, tad siltināt gala sienas."

Līdz šim iedzīvotāji aktīvāk izmantojuši Daugavpils pašvaldības programmu mazāku un lētāku darbu veikšanai. Arī šobrīd ir tāda iespēja, bet pieteikšanās termiņš jau īss, uzsver Rustkova. "Līdz 31. maijam Daugavpilī darbojas divas programmas. Viena attiecas uz energoefektivitāti, otra uz teritoriju labiekārtošanas darbiem."

Patlaban daudzdzīvokļu namu apsaimniekotāji var pieteikties arī "Altum" programmai. Tai kopumā atvēlēti 57 miljoni eiro, kas jāapgūst līdz nākamā gada beigām. Tie varētu būt aptuveni 170 nami. Un interese ir liela. Uz marta vidu, kā liecina "Altum" informācija, programmā jau iesniegti pāri par 80 pieteikumi, puse no Rīgas, te jau arī noslēgti valstī pirmie četri līgumi.

14 pieteikumi saņemti no Kurzemes, līdzīgs skaits no Vidzemes, no Latgales tikai viens. Šim reģionam jāaktivizējas, jo – kas pirmais brauc, tas pirmais arī maļ, uzsvēra "Altum" Latgales reģiona vadītāja Vita Pučka.

"Sadalījums nav pa reģioniem, tāpēc tie, kas ātrāk iesaistās un ātrāk uzsāk šo procesu, tie to ātrāk arī realizē. Ja ir kādam vēlme savu māju padarīt skaistāku, siltāku, energoefektīvāku, tad ieteiktu īpaši nevilkt garumā, bet startēt un darboties gana ātri.

Jo tas process nav vienkāršs un nav realizējams īsā laika posmā, bet – jo ātrāk to iesāk darīt, jo ātrāk dzīvo skaistā un siltā mājā."

Daugavpils Ruģeļu apkaimes viena no lielajām deviņstāvu mājām ar 217 dzīvokļiem, kā stāsta mājas vecākā, pēdējos trijos gados jau veikusi lielus darbus pašu spēkiem – liftu un logu nomaiņu, kosmētisko remontu, tagad priekšā jumta remonts un arī interese par "Altum" piedāvājumu.

"Ir vēlme, bet nav iespēju, pašu spēkiem nepacelsim, ceram uz "Altum," saka nama, kas veicis energoauditu un apzinās siltuma zudumus, vecākā Žanna.

Cik aktīvi būs daugavpilieši un kopumā Latgales reģiona iedzīvotāji, piesakoties uz atbalstu 49% apmērā, būs zināms jau nākamgad. "Altum" cer, ka Daugavpilī tie būs vismaz 30 siltināti daudzdzīvokļu nami.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti