Opera ģimenēm «Mūž(-uš)īgais lidojums» Liepājā pulcēs vairāk nekā 120 talantīgus jauniešus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Uzsākot Liepājas operas simtgades programmu, sestdien, 8. oktobrī koncertzālē "Lielais dzintars" opera ģimenēm "Mūž(-uš)īgais lidojums" pulcēs operas solistus, dziedātājus, profesionālu radošo komandu un vairāk nekā 120 jaunos mūziķus un māksliniekus, kuri klausītājiem atklās dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces stāstu par Mušu, kura izlēma darīt visu, lai kļūtu mūžīga, informēja organizatori.

 Par godu Liepājas operas 100. jubilejai Liepājas koncertzālē pirmizrādīs operu ģimenēm "Mūž(-uš)īgais lidojums". Stāstu sarakstījusi dramaturģe un rakstniece Rasa Bugavičute-Pēce, mūziku jaundarbam sacerējis komponists un mūziķis Jēkabs Nīmanis, par iestudējuma veidotāju uzaicināta režisore Māra Ķimele.

"Operas veidošanā satikušies jau esošie un topošie mākslas profesionāļi. Komponists Jēkabs Nīmanis kopā ar Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) un Liepājas pilsētas 2. mūzikas skolas audzēkņiem ietērps stāstu krāšņā mūzikā. Kopā ar radošo komandu – diriģentu Kasparu Ādamsonu un scenogrāfu Reini Suhanovu – veidosim aizraujošu bērnu operu, kura pārsteigs ar daudzveidību, augstvērtīgu muzikālu baudījumu un atraktīviem māksliniekiem. Dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces jaundarbs vēsta par Mušas dzīvi, kura saskaras ar eksistenciāliem jautājumiem, lai arī viņas dzīve neilgst vairāk par mēnesi. Vai viņai izdosies atrast dzīves jēgu?" par iestudējumu stāstīja režisore Māra Ķimele.

"Stāsts būs par mūžīgām vērtībām, Liepāju un Mušu, kura, uzzinādama par savu īso mūžu, izlēma darīt visu, lai kļūtu mūžīga. Sekodama savam sapnim un kuldamās caur negaidītiem piedzīvojumiem kopā ar ceļā satiktiem draugiem, Muša nonāk milzu "Lielajā dzintarā". Izskalots Baltijas jūras krastā, tas stalti stāv un tik pasakaini skaisti skan, medaini mirdzot saulē… Jo kas gan vēl var mūžību apsolīt, ja ne saule, jūra, mūzika un draudzība," tā operas stāsts ieskicēts darba pieteikumā.

Kopā ar Latvijas Nacionālās operas un baleta solistiem Marlēnu Keini, Lauru Grecku, Juri Jopi un dziedātāju Jāni Strazdiņu šo stāstu diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā atskaņos un izspēlēs vairāk nekā 120 Liepājas talantīgie un muzikālie jaunieši – LMMDV un Liepājas pilsētas 2. mūzikas skolas audzēkņi. Paši mūzikas un mākslas skolu audzēkņi (un viņu pedagogi) devuši ļoti lielu artavu darba veidošanā – skolēnu kori dziedās uz skatuves kopā ar solistiem, skolēnu orķestris muzicēs no orķestra bedres; būs arī zvanu ansamblis, sitaminstrumentu ansamblis, bigbends, flautas, klavieru un vijoles trio. Mākslas skolas audzēkņi pat zīmēs skatuves dekorācijas.

Gatavošanās procesu atklāj LMMDV Struktūrvienības vadītājs radošajā darbā Mūzikas izglītības programmām Jānis Strazds: "Šis projekts LMMDV audzēkņiem ir lieliska iespēja piedalīties jauna darba veidošanā un pirmatskaņošanā, strādājot kopā ar lieliskiem jomas profesionāļiem – operdziedātājiem, režisori, galveno diriģentu un citiem. Tā vienmēr ir jauna pieredze un nebijuši iespaidi, kā arī nedaudz maģijas – būt sastāvdaļai no kaut kā liela un nebijuša. Šobrīd norit intensīvs mēģinājumu process – katrs orķestris, ansamblis un koris strādā pie savu uzveduma numuru sagatavošanas, un visi gaida brīdi, kad visi sagatavotie izrādes elementi tiks savienoti uz "Lielā dzintara" Lielās skatuves."

Šī gada rudenī aprit 100 gadi, kopš tika nodibināta Liepājas opera. Godinot šo zīmīgo notikumu, oktobra mēnesī Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" mūzikas un vēstures cienītājus aicinās uz jubilejas programmu. Pirmo reizi gaismā tiks celti četri īpaši projekti – opera ģimenēm "Mūž(-uš)īgais lidojums", opera "Fausta pazudināšana" ar maestro Imanta Rešņa debiju uz koncertzāles skatuves, izstāde par Liepājas operas vēsturi un izglītojoša lekcija par operas tradīcijām Liepājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti