Meikšāns: Gaidu diskusiju par «Mācekli»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vēstīts, ka 26. martā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Muzeja zālē (Talsu ielā 1) pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Meikšāna iestudējums “Māceklis”. Izrādē skarta reliģiskā radikālisma tēma, kas, pēc režisora domām, izrādes kontekstā būtu diskutējama.

Lugas autors ir izcilais mūsdienu vācu dramaturgs Mariuss fon Maienburgs. Izrādes scenogrāfs – Reinis Suhanovs un kostīmu māksliniece – Monika Pormale. Šis ir režisora Viestura Meikšāna pirmais iestudējums JRT.

Mariuss fon Maienburgs šobrīd ir ļoti pieprasīts dramaturgs, viņa lugas skatāmas visos vadošajos Eiropas teātros. Arī Viesturs Meikšāns viņu dēvē par savu lielo atklājumu, kurš pārsteidz ar savu spēju ļoti godīgi un pašironiski runāt par pašām aktuālākajām mūsdienu problēmām. "Māceklis" ir populārā vācu dramaturga jaunākā luga, tās centrā ir reliģiskā radikālisma tēma.

„Es tiešām gaidu diskusiju, kritiku vai debates, jo neuzskatu, ka šī izrāde ir kritizējoša. Es pats esmu ticīgs cilvēks, man ļoti interesē pētīt šo jautājumu, sfēru, jomu. Zinu, ka pirmizrādē bija no katoļu baznīcas pārstāvis. Mani ļoti interesē viņa viedoklis, jo izrāde nav didaktiska. Ja spēj iedziļināties izrādes saturā nevis izraut no konteksta pāris frāzes, ko saka katra no šīm opozīcijas pusēm, tad izrāde tieši ir domas veicinoša,” intervijā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" norāda Meikšāns.

Lugas centrā ir pusaudzis Benjamins, kurš fanātiski aizrāvies ar Bībeles lasīšanu un visu tur uzrakstīto ļoti burtiski cenšas samērot ar šodienas dzīvi. Viņš nepieļauj nekādus kompromisus, tādējādi nonāk konfliktā ar visiem līdzcilvēkiem - savu māti, klasesbiedriem un skolotājiem, nemitīgi un ļoti kareivīgi uzrādot, cik nepareizi viņi dzīvo. Visasākais ir Benjamina konflikts ar viņa bioloģijas skolotāju – ja Benjamins ir fanātisks kristietis, tad viņa ir tikpat fanātiska ateistiska liberāle.

„Mums katram ir tabu tēmas, kuras mēs iekšēji saprotam, ka nedrīkstam pārkāpt, jo mums ir iekšējs aizsargmehānisms,” skaidro režisors. „Kaut gan visgarīgākais veids un patiesībā uzdevums cilvēkiem uz planētas, visticamāk, ir šīs robežas vai nu attālināt pērc iespējas tālāk, vai vispār izdzēst, lai ir pilnīga brīvība un miers. Tā ir tā īstā bībeliskā patiesība, nevis pieturēties pie kaut kādiem baušļiem.”

Rudenī festivālā „Zelta maska Latvijā” Rīgā būs iespēja noskatīties „Mācekli” Kirila Serebreņņikova režijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti