Trāpīts mīlestības dzīslā. Liepājā pirmizrādi piedzīvos Meikšāna iestudējums «Dēmōns»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vizuālā un ļoti muzikālā ietērpā uz Liepājas teātra skatuves atklājas Mihaila Ļermontova poēma “Dēmons”. Sestdien, 3. oktobrī, gaidāma pirmizrāde režisora Viestura Meikšāna interpretācijai par krievu romantisma dzejnieka radīto poēmu. Iestudējuma "Dēmōns" pirmizrāde bija iecerēta jau pavasarī, taču izsludinātā ārkārtas situācija šo procesu apstādināju, un pie skatītājiem tas nonāk tikai tagad – rudenī.

Trāpīts mīlestības dzīslā. Liepājā pirmizrādi piedzīvos Meikšāna iestudējums «Dēmōns»
00:00 / 05:10
Lejuplādēt

No tumsas dzīlēm iznirst Dēmōna tēls, Ļermonotova poēmu lasa aktieris Egons Dombrovskis, kurš par krievu dzejnieka daiļdarbu pirmo reizi dzirdējis 17 gadu vecumā.

“Man viena meitene stāstīja, Ļermontova “Dēmons” ir kaut kas ārprātīgi skaists, un glezna ir kāda.. Un tikai tagad, kad man 48, es ar to saskāros, kas ir šis konkrētais Dēmons un šī glezna, šī poēma,” stāsta Dombrovskis.

Mihails Ļermontovs poēmu “Dēmons” radījis visu savu neilgo mūžu. Poēmā viņš risina stāstu par izraidīto eņģeli, kurš spiests pavadīt savu esību vientulībā un naidā, līdz negaidīti iemīl skaisto meiteni Tamāru. Viņa nespēj pretoties Dēmona valdzinājumam.

Režisors Viesturs Meikšāns par ieceri pievērsties Ļermontova poēmai stāsta: “Ļoti kaislīgs materiāls, es gribēju beidzot uztaisīt izrādi par mīlestību.

Šajā gadījumā mēs trāpījām ne tikai mīlestības dzīslā, bet arī ļoti kaislīgā materiālā, kurā aktieriem ir lielas iespējas izpausties.”

Sākotnēji bija iecerēts, ka iestudējumā piedalīsies aktrise Agnese Jēkabsone, taču, sakot režisora vārdiem, Agnesei Covid-19 laiks ir rezultējies skaistā notikumā, tāpēc iesākto darbu izrādē turpina Anete Berķe. Par piedzīvotajām pārmaiņām, gatavojoties iestudējumam, režisors skaidro: “Mums sanāca tā, ka divas nedēļas pirms pirmizrādes martā viss apstājās. Martā viss Latvijā apstājās, ieskaitot plānus par pirmizrādi. Es to uzskatu par plusu, jo mums bija laiks nedaudz distancēties no iestudējuma un nākt ar svaigām, jaunām idejām. 

Izrāde tikai ieguva no šīs pauzes.

Mūzikas materiāls bija pabeigts, bet detaļu, kas nebija martā, ir diezgan daudz.”

Aktrise Anete Berķe iejūtas Tamāras lomā. Viņa uzsver, ka Dēmona tēls nav viennozīmīgs, tas ir stāsts par katra paša cilvēka emociju, sajūtu spektra pieņemšanu; nav nekas pilnīgi balts vai melns, saka aktrise. Viņas tēls atklājas caur iemīlēšanās sajūtām.

“Manā gadījumā, kad tu esi tikko iemīlējies vai tevī notiek iemīlēšanās, notiek dēmoniskais – ir viss emociju sprādziens – tu esi nobijies, laimīgs, bailīgs, nepārliecināts, tajā pašā laikā tu lido, savijas kopā dēmons ar iemīlēšanos un visu emociju sprādzienu, kas tevī notiek,” stāsta aktrise.

Aktieris Egons Dombrovskis, kurš iejūtas Dēmona lomā, uzsver, ka šajā iestudējumā nekas nav lieks. Mūzikai būs izšķiroša nozīme vēstījuma asociatīvajā un emocionālajā uztverē. Īpaši šim iestudējumam radīto komponista Matīsa Čudara mūziku izrādes laikā dzīvajā izpildījumā atskaņos džeza trio “Auziņš – Čudars – Arutyunyan”.

“Es esmu gandarīts par visiem, kas šeit ir iesaistīti. Dievīgie mūziķi, dzīvā mūzika, tas vien ir fantastiski. Man uzmetas zosāda. Čaļi ir fantastiski, viņi arī ir dēmoni,” bilst aktieris. 

Izsmalcināta dzejas valoda un vareno Gruzijas kalnu tēlojumi – tas viss piepilda izrādi. "Ir kaut kādas cilvēka tumšās puses, kas mani interesē kā mākslinieku,” par darba izvēli stāsta Meikšāns. "Apbrīnojami, ka Ļermontovs, būdams tik jauns, kaut ko tādu varēja sarakstīt.”

Izrādes radošajā komandā ir režisors Viesturs Meikšāns, māksliniece Monika Pormale, mākslinieces asistente Paulīne Kalniņa, komponists Matīss Čudars, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, dramaturgs Evarts Melnalksnis.

Izrādē spēlē Anete Berķe un Egons Dombrovskis, kā arī Liepājas Universitātes aktierkursa studenti Kintija Stūre, Agnija Dreimane, Madara Krživeca, Artūrs Irbe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti