Kultūras ziņas

Skicēšanas nodarbības muzejā

Kultūras ziņas

Vides dejas festivāls Līgatnē

Dž. Dž. Džilindžeram jauns iestudējums "Petuški"

Izrāde tiem, kam sirds krūtīs: Pirmizrādi piedzīvojis Dž. Dž. Džilindžera iestudējums «Petuški»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirmdien “Willa teātrī” ar krievu dramaturga Igora Gatina lugas “Petuški” iestudējumu pēc ilgāka pārtraukuma režisora ampluā atgriezās Dž. Dž. Džilindžers.

Režisora Dž. Dž. Džilindžera jauniestudējums “Petuški” bija “Willa Teātris” sezonas pirmā izrāde iekštelpās. Lai noskaņotu skatītājus ceļojumam uz noslēpumaino vietu “Petuškiem”, zālē uz galdiņiem apmeklētājus gaidīja glāzes ar degvīnu.

Krievu dramaturga Igora Gatina lugā satiekas skandalozais amerikāņu rakstnieks Čārlzs Bukovskis un krievu disidents Venedikts Jerofejevs, kuriem paciest nožēlojamās dzīves bezcerību palīdz alkohols. Līdz šim spilgtu un grandiozu iestudējumu režisoram Dž. Dž. Džilindžeram šī ir tikai otrā mazās formas izrāde.

“Cita intimitāte, cita kaut kāda sajūta, un tas sarežģī tajā visā būt. Dramaturgs Igors Gadins ir principā kā draugs. Mēs daudz runājam, un viņš saprot, ko es jūtu un ko viņš jūt, un kaut kā tas viss sasaucas, par ko runājām sarunās. Un tas rezultējās lugā, ko viņš uzrakstīja,” pastāstīja Dž. Dž. Džilindžers.

Filozofiskās sarunās par atšķirīgu kultūru pieredzi, dzīves jēgu un mīlestību iesaistītas uz teātra skatuves sen neredzētas personības – Mārtiņš Vilsons, Aigars Vilims un Varis Vētra. Kungu kompānijas ansamblī atšķirīgu partiju spēlē franču aktrise Marina Vladi, kuru atveido aktrise Linda Dreimane.

“Es nezināju, ka tas darbs ir tik grūts. Vai nu es biju aizmirsis, ne viss ir grūts, ko dara pamatīgi, bet tā ir sarežģīta lieta iemiesoties kādā tēlā,” atzina Varis Vētra.

Savukārt Aigars Vilims uzsvēra: “Tāda kompānija. Kā es mīlu šos visus kolēģus, tas ir pats galvenais, lai būtu laba kompānija, ar ko var strādāt, bagātināties, un ir ar ko runāt un par ko runāt.”

Aktieris Mārtiņš Vilsons uzskata, ka izrāde ir domāta tiem, kuriem ir sirds krūtīs.

“Šī izrāde jau nav par PSRS, par socsistēmu. Par to, ka mēs dzīvojam, kurā sistēma vien gribam, bet beigās, kad jāmirst, mēs jautājam – ko es esmu izdarījis? Kāpēc man nekas nav sanācis? Ļoti daudziem tā ir,” komentēja Vilsons.

Lai izsekotu izrādē notiekošajam un izprastu personāžu teikto, skatītājiem būtu jāveic mājas darbs un jāiepazīstas ar Venedikta Jerofejeva un Čārlza Bukovska daiļradi. Lugā ir daudz atsauču uz Padomju Savienības un Amerikas sarežģītajām vēsturiskajām attiecībām, bet galvenie varoņi cenšas rast atbildes uz jautājumiem, uz kuriem atbildēt nav iespējams visas dzīves laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti