Rīta Panorāma

Žans Anuijs "Antigone" Nacionālajā teātrī

Rīta Panorāma

Intervija ar Solvitu Āboltiņu

Valmieras teātrī iestudē A.Brigaderes pasaku lugu "Maija un Paija"

Ētiskie jautājumi Valmieras teātra izrādē «Maija un Paija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau šo svētdien, 26.aprīlī, Valmieras drāmas teātrī notiks pirmizrāde Annas Brigaderes pasaku lugas "Maija un Paija" iestudējumam Reiņa Suhanova režijā. Galvenā ētiskā lieta, ko izvirza šī izrāde, ka bērns drīkst atļauties būt ļauns, bet pieaudzis cilvēks nedrīkst, pirms pirmizrādes LTV "Rīta Panorāmai" stāsta režisors.

Annas Brigaderes pasaku režisors skatījis cilvēcisko attiecību, mitoloģiskās un dabas ciklu sakarībās, tālab tās mērķauditorija ir pamatskolas bērni, vidusskolas jaunieši un arī vecāki.

„Galvenā ētiskā lieta, ko izvirza šī izrāde - ka bērns, respektīvi, personības briedumu nesasniedzis cilvēks drīkst atļauties būt ļauns, bet pieaudzis cilvēks nedrīkst atļauties būt ļauns,” skaidro Suhanovs. „Tā ir ļoti svarīga lieta, ko senos laikos nodalīja. Lai kļūtu par pieaugušu cilvēku, lai tu vari pieņemt lēmumus, tev bija jāiziet iniciācijas rituāls, [pierādot], ka tu spēj atšķirt labo no ļaunā un spēj saprast, ka tieksme pēc ļaunā ir jāapvalda.”

Režisors komandā aicinājis videomākslinieci Katrīnu Neiburgu, kura fiksējusi visu Latvijas gadalaiku ritējumu un izmaiņas, kas katrā no tiem notiek, jo izrāde būs arī par mūsu zemes brīnišķīgo dabu.

Vēl radošajā komandā strādā kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, komponists Oskars Herliņš, horeogrāfe Linda Mīļā. Lomas izrādē atveido Elīna Vāne (Maija), Rūta Dišlere (Paija), Inga Apine (Laima), Rihards Jakovels (Varis), kā arī Ilze Pukinska, Januss Johansons, Inese Ramute, Juris Laviņš, Arnolds Osis, Aigars Apinis, Oskars Morozovs, Ivo Martinsons, Baiba Valante, Astra Baumane, Ligita Dēvica.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti