Daugavpils teātra jaunā sezona solās būt «dzīves patiesa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šonedēļ Daugavpils teātrī notikusi gan pirmā šīs sezonas pirmizrāde, teātra aktieru fantāzijas auglis - izrāde bērniem „Sarkangalvīte un pasaku mežs”, gan "Neticamās cenas diena", kuras laikā, garās rindās stāvot, biļetes uz izrādām par lētāku cenu iegādājušies teju 4000 teātra apmeklētāju. Paralēli rit mēģinājumi un gatavošanās izrādēm, kas priekškaru vērs jaunajā teātra sezonā.

Daugavpils teātris sāk jauno sezonu, un tā solas būt „dzīves patiesa’’

Ar izrādi bērniem „Sarkangalvīte un pasaku mežs” šo sezonu sācis Daugavpils teātris, tas ir tikai simboliski, saka gan galvenās lomas – vilka atveidotājs Ritvars Gailums, gan izrādes režisors Māris Korsietis un aktieris un scenogrāfs Egils Viļumovs

„Jebkurš dzīvē paveiktais labais darbs agri vai vēlu atgriežas. Nesavtīga palīdzība un labsirdība - par to arī ir šī izrāde,” pārdomās par savu iestudējumu dalās režisors Māris Korsiets.

Izrāde atklās skatītājiem vēl nedzirdētu stāstu par Sarkangalvīti. Arī šoreiz Sarkangalvīte dodas pie savas vecmāmiņas caur mežu un sastop neganto vilku. Bet šajā stāstā, bēgot no vilka, Sarkangalvīte nomaldās un ceļā satiek citu pasaku varoņus - Sniegbaltīti un rūķīti, princi, Ansīti un Grietiņu, pat Tarzānu! Meklējot ceļu pie vecmāmiņas, Sarkangalvīte saskarsies ar vairākām nedienām, bet kopīgiem spēkiem varoņiem izdosies pārvarēt visus šķēršļus.

Pasaku varoņu lomās iedzīvosies Inese Ivulāne-Mežale, Ritvars Gailums, Maija Korkliša, Kristīne Veinšteina, Līga Ivanova, Egils Viļumovs, Māris Korsiets, Raimonds Paegle, Zanda Mankopa un Alberts Vecmanis. Jāpiebilst, ka iestudējuma dramaturģija, horeogrāfija, dziesmu teksti, kostīmi un scenogrāfija ir Daugavpils teātra aktieru fantāzijas lidojuma rezultāts.

Kamēr rosība notiek uz Daugavpils teātra skatuves, ažiotāža šonedēļ īpašas akcijas "Neticamās cenas dienā" sakarā valda arī ārpus teātra - pie teātra kasēm: te iespēja iegādāties biļetes par lētāku cenu, saka kases darbinieki, un kā labu iespēju to izmanto teātrmīļi.

"Neticamās  cenas dienā" pagājušā gada rekords pārspēts par gandrīz apaļu tūkstoti, jo gandrīz 4000 skatītāju izmantoja iespēju līdz janvārim Daugavpils teātra izrādes apmeklēt par izdevīgu cenu. Varēs skatīt gan iepriekšējo gadu labākos iestudējumus, gan šīs sezonas pusgada pirmizrādes, apliecina Daugavpils teātra pārstāve Janīna Ivanova.

Pirmā pirmizrāde pieaugušajiem, kuru kopīgi iestudē režisors Oļegs Šapošņikovs un horeogrāfe Irina Saveļjeva, notiks jau 7. oktobrī. Iestudējums „Kailais karalis” balstās uz Hansa Kristiana Andresena pasakām „Cūkgans” un „Karaļa jaunais tērps” Jevgeņija Švarca apdarē, kā arī uz Vilhelma Haufa pasakas „Jaunais anglis”. Oļegs Šapošņikovs atzīmēja, ka stāsts par varas un naudas ietekmi pār cilvēku ir uzrakstīts jau ļoti sen, un šī izrāde nav attiecināma konkrēti uz Latviju. Tā ir par mūsu pasauli un civilizāciju kopumā, kurā valda mežonīga cīņa par varu un naudu.

Šosezon pēc divu gadu pārtraukuma Daugavpils teātrī atgriezīsies režisors Georgijs Surkovs un iestudēs Aleksandra Volodina lugu „Pieci vakari”. Iestudējuma pirmizrāde gaidāma 4. novembrī.

Par milzīgu šīs sezonas intrigu ir kļuvusi ziņa par režisora Dž. Dž. Džilindžera iestudējumu Daugavpils teātrī. Oļegs Šapošņikovs atzīmēja, ka tā būs jauna un neparasta pieredze ne tikai aktieriem un skatītājiem, bet arī pašam režisoram. Dž. Dž. Džilindžers Daugavpils teātrī plāno iestudēt Sergeja Rubes lugu „Žuljeta” latviešu valodā.

Decembra izskaņā Daugavpils teātrī varēs noskatīties īpašu, svētkiem veltītu Jaungada koncertu, kura pamatā būs Daugavpils teātra muzikālo izrāžu spilgtākie numuri.

Savukārt viens no nozīmīgākajiem šīs sezonas notikumiem būs Latgales kongresa simtgadei veltītais F. Trasuna lugas „Nogrimusī pils” iestudējums, kura pirmizrāde ir plānota pavasarī. Oļegs Šapošņikovs atzīmē: „Trasuna luga „Nogrimusī pils” pati par sevi ir piemineklis. Un šīs lugas iestudējums ļaus mums paskatīties uz to laiku notikumiem ar šodienas acīm, raisot prieku, izbrīnu un lepnumu.”

Pašiem teātra aktieriem jaunā sezona ir gaidīta, arī ilgota, un viņos valda neviltots prieks par skatītāju interesi.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti