No Ravēla «Bolero» līdz Goranam Bregovičam. Jūrmalā uzstāsies «Freedom» balets no Ukrainas

Ar Ukrainas baleta "Freedom Ballet" izrādi trešdien, 26. jūlijā, Jūrmalā tiks atklāts festivāls "Laima Rendezvous Jūrmala", ko rīko dziedātāja Laima Vaikule.

Lai paustu atbalstu Ukrainai, festivālā šogad kopumā būs daudz ukraiņu mākslinieku, un festivāls noritēs ar moto – "par mieru!".

Daļa no tajā nopelnītajiem līdzekļiem tiks novirzīti Ukrainas armijas, kā arī kara skarto ukraiņu ģimeņu atbalstam.

Jūrmalā uzstāsies «Freedom Balets» no Ukrainas
00:00 / 04:31
Lejuplādēt

Oļenas Koliadenko vadītais balets "Freedom" no Kijevas nesen nosvinēja 20. jubileju. Tas uzstājies vairāk nekā 30 valstīs, sadarbojies ar daudziem populāriem māksliniekiem. Laima Vaikule ar baletu sadarbojas jau sen un slavē viņus kā nepārspējamus dejotājus. Līdz šim viņus festivālā "Laima Rendezvous" Jūrmala redzējām tikai atsevišķos numuros, bet šoreiz viņi parādīs veselu dejas izrādi, kas saucas "Skapis". Tās muzikālais skaņu celiņš ir ļoti dažādu noskaņu un rakstura mūzika.

Dejas izrādē "Skapis" piedalās 14 dejotāji, kas ķermeņa valodā izstāsta ļoti personiskus, bet vienlaikus universālus stāstus. "Skapis" nav tikai simbolisks nosaukums, tas patiešām atradīsies uz skatuves un arī ļoti vērienīgā izmērā. Stāsta festivāla producente Elita Mīlgrāve:

"Skapis tiešām ir reāls skapis, kas tiek vests šobrīd no Ukrainas ar speciālu transportu un tiks šeit uzbūvēts uz skatuves.

Tas ir liels – vairāki metri, un tur būs tā, ka viss notiks caur skapja durvīm – visi iznācieni, tāpat dažādas darbības notiks arī skapja iekšpusē, jo ideja ir – stāstīt par cilvēka iekšējo pasauli, par mūsu skapjos noslēptajiem "skeletiem" un tamlīdzīgi"."

Izrādē izdejotās emocijas dažbrīd būs ļoti nospriegotas, arī jutekliskas, tāpēc tā paredzēta pieaugušo auditorijai.

"Ir erotika, ir jutekliskums, ir mūsu intīmās domas, mūsu attiecības – cilvēciskās attiecības, vīrieša-sievietes attiecības. Greizsirdība, skaudība, mīlestība, naids – visa emociju gamma, ar kādu cilvēks dzīvo. Protams, arī atbilstoši tērpi. Arī atkailinātāki. Tāpēc arī ieteikums izrādi apmeklēt no 16 gadu vecuma, jo te nu tomēr vajag nobriedušu skatītāju, kas var saprast, par ko ir stāsts," atzīmē Mīlgrāve.

No tango ritmiem un Ravēla "Bolero" līdz populārai popmūzikai un pat Gorana Bregoviča kompozīcijām – tik plaša ir deju uzvedumā izmantotā mūzikas amplitūda.

"Freedom Ballet" dejas izrāde trešdien, 26. jūlijā, atklās festivālu "Laima Rendezvous Jūrmala", un piektdien, sestdien un svētdien sekos trīs koncerti ar pašmāju un ārzemju mūziķu piedalīšanos, viesu vidū šogad īpaši daudz būs ukraiņu dziedātāju, bet festivāla sauklis šogad ir "Par mieru!", stāsta Laima Vaikule:

"Manas personīgās bailes ir, lai cilvēki nesāk nodarboties tikai ar savām ikdienas problēmām un neaizmirst, ka Ukrainā notiek karš.

Tāpēc es gribēju, lai tie skaistie, talantīgie ukraiņu cilvēki atbrauc uz šejieni un nodzied. Ziniet, mēdz teikt, ka caur pārdzīvojumiem cilvēks kļūst labāks un jūtīgāks, un to šobrīd ļoti labi var saklausīt ukraiņu dziesmās, cik spēcīgi ir viņu teksti un mūzika! Mēs būsim priecīgi, ja Latvijas skatītāji atnāks novērtēt to visu, un mēs parādīsim, ka mēs esam kopā."

Festivālā šogad daudz arī pazīstamu pašmāju mūziķu, viņu vidū Inese Galante un Intars Busulis.

"Es no savas puses gribu pateikt, ka mums ir viens kopīgs sapnis. Lai viss nomierinātos, lai beigtos tās nevienam nevajadzīgās šausmas, jo katra dzīvība taču ir tik unikāla un tik skaista! Kāpēc jātērē laiks tādām briesmām? Mums nevajag karu, mums vajag mieru un mūziku!" teic operdziedātāja.

Intars Busulis piebilst: "Es ticu, ka mīlestība patiešām uzvarēs un ļaunums tiks nokauts, ierauts atvarā un aizplūdīs nebūtībā. Mēs festivālā nodziedāsim dziesmu "Āmen", kas bija veltījums Ukrainas tautai un brašajiem Ukrainas karavīriem. Mēs patiešām nedrīkstam iestrēgt un aizmirst, ka tepat aiz loga notiek karš, mums vienkārši ir jārīkojas. Ar kādiem līdzekļiem? Tā kā mēs esam mūziķi, mēs to darām caur mūziku. Mūzikai ir spēks!"

Festivāls "Laima Rendezvous Jūrmala" sāksies 26. jūlijā un noritēs līdz 30. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti