Rīta Panorāma

Rojā skanēs Raimonda Tigula skaistākās dziesmas

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar režisoru Elmāru Seņkovu

Seņkovs pēc aiziešanas no Nacionālā teātra: Kultūras ministrija izvēlas ieturēt «strausa politiku»

"Nav skumji, ka notiek pārmaiņas, es uzskatu, ka pārmaiņas jau vienmēr ved uz kaut kādu citu attīstību, bet skumji tieši tas, kā notika šīs pārmaiņas un kā notika šī komunikācija attiecībā pret mums – māksliniekiem – tieši no Kultūras ministrijas [puses], kuri joprojām izvēlas ieturēt tādu "strausa politiku" un nekādā veidā nekomentēt," Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja nu jau bijušais Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Elmārs Seņkovs par lēmumu pamest amatu.

Seņkovs atzīmēja, ka aiziešanas iemeslu ir ļoti daudz un tie ir dažādi, to ietekmējušas arī pārrunas ar jauno valdes locekli Māri Vītolu, kurās atklājās viedokļa atšķirības par teātra vadības modeli. Proti, iepriekš mākslinieciskā vadība uzņēmās pilnu atbildību par mākslinieciskiem lēmumiem, bet valdes loceklis atbildēja par administratīvām funkcijām, kas nozīmē, ka direktoram nebūtu teikšanas par saturu teātrī.

"Tā būtu maksimāla uzticēšanās. Ja viņš ir uzaicinājis šos māksliniekus strādāt pilnu slodzi kā štata darbiniekiem, tad mums būtu jāuzņemas pilnīgi visa satura izvēle, un kaut kādos strīda gadījumos tieši mākslinieciskos lēmumus pieņemtu mēs.

Māris Vītols neredzēja [iespēju] pilnu atbildību atdot mums, viņš katrā ziņā pats vēlētos darboties un izteica tam ļoti lielu vēlmi, bet es minēju, ka šāds mākslinieciskās padomes modelis, ka "visi ir atbildīgi un neviens", īsti nedarbojas.

Tas jau bija iepriekš pierādīts," teica Seņkovs, uzsverot, ka sarunās netapa līdz galam skaidrs, kurš pieņems gala lēmumus mākslinieciskā ziņā.

Vienlaikus režisors izteica nožēlu, ka Kultūras ministrija pirms konkursa izsludināšanas uz direktora amatu nepainteresējās, kas notiek teātrī, kāds ir uzņemtais mākslinieciskais kurss, kas sākts gadu iepriekš: "Man liekas, tieši šī arogance pret māksliniekiem, kas darbojas teātrī, augstprātība, nerēķināšanās bija ļoti liela. Tas arī veidoja šo problēmu."

Seņkovs cer uz Kultūras ministrijas rosinātu atvērtu diskusiju nākotnē, lai neveidotos līdzīga situācija un ir saprotami tās iemesli, kā arī ministrija izskatītu atbildības robežas teātra nozarē kā tādā.

Savu nostāju par situāciju Latvijas Nacionālajā teātrī sociālajā tīklā "Facebook" 4. augustā publicēja arī bijušais teātra direktors Jānis Vimba, paužot uzskatu, ka teātra direktoram primāri ir saimnieciskie, organizatoriskie, finanšu un ražošanas darba pienākumi. Garā sarakstā Vimba uzskaitījis daļu no darbiem, ko paveicis direktora amatā laika posmā no 2018. gada 27. jūnija līdz 2023. gada 23. jūlijam.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

Latvijas Nacionālais teātris jauno sezonu uzsāk jaunievēlētā direktora Māra Vītola vadībā. Līdz ar viņa ierašanos amatā teātra ilggadējais režisors Elmārs Seņkovs aizgāja no Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata, jo neesot varējis ar Vītolu vienoties par teātra turpmāko darbības modeli. Nacionālais teātris kādu laiku strādās bez mākslinieciskā vadītāja. Dienu vēlāk par šādu pašu soli paziņoja arī Seņkova vadītā mākslinieciskā komanda – galvenais mākslinieks Reinis Suhanovs, muzikālās daļas vadītājs Edgars Mākens un kustību māksliniece Elīna Gediņa.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu, kurā par jauno teātra vadītāju izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti