Nacionālo teātri kopā ar māksliniecisko vadītāju pamet arī mākslinieciskā komanda

Darbu Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskajā komandā pametīs galvenais mākslinieks Reinis Suhanovs. Par savu lēmumu viņš paziņoja dienu pēc tam, kad šādu pašu soli spēra teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs. Kā informēja teātrī, lēmumu "mainīt juridisko attiecību formu" izteikuši arī pārējie Elmāra Seņkova mākslinieciskās komandas locekļi – muzikālās daļas vadītājs Edgars Mākens un kustību māksliniece Elīna Gediņa.

ĪSUMĀ:

  • Nespējot vienoties ar jauno teātra direktoru, Nacionālo teātri kopā ar māksliniecisko vadītāju pamet arī mākslinieciskā komanda.
  • Mākslinieki turpinās radošo sadarbību ar Latvijas Nacionālo teātri.
  • Teātra štata vietu pamet aktieris Arturs Krūzkops.
  • Aktieris uzsver: Viņa lēmums nav saistīts ar direktoru maiņu.

Nacionālo teātri kopā ar māksliniecisko vadītāju pamet arī galvenais mākslinieks Reinis Suhanovs
00:00 / 02:46
Lejuplādēt

Mākslinieciskā komanda seko Seņkovam

Iemesls pamest māksliniecisko komandu Reinim Suhanovam ir tāds pats kā Elmāram Seņkovam, proti, nespēja vienoties par teātra turpmāko darbības modeli ar jauniecelto teātra direktoru. Suhanovs uzticējās Seņkova profesionalitātei un viņa redzējumam par to, kādam ir jābūt teātrim.

"Uzrakstīju atlūgumu, lai būtu godīgs pret sevi, gan pret iepriekšējo, gan jauno Nacionālā teātra valdes locekli. Zinot, ka mākslinieciskajam vadītājam Elmāram Seņkovam beidzās darba līgums 1. augustā, lai mēs visa mākslinieciskā komanda būtu vienotā juridiskā statusā. Man kā samērā brīvam cilvēkam nekad nav paticis būt kaut kādos spiestos apstākļos un arī citam uzspiest sevi," Latvijas Radio savu lēmumu skaidroja Reinis Suhanovs.

Latvijas Nacionālajā teātrī līdz šim strādāja mākslinieciskā komanda Elmāra Seņkova vadībā, kurā darbojās scenogrāfs Reinis Suhanovs, kustību māksliniece Elīna Gediņa un muzikālās daļas vadītājs Edgars Mākens. Kā informēja teātrī, arī viņi izteikuši "lēmumu mainīt juridisko attiecību formu". Teātrī gan uzsvēra:

"Taču mākslinieki turpinās radošo sadarbību ar Latvijas Nacionālo teātri un šodien ir uzsākuši mēģinājumu procesu pie sezonas pirmā jauniestudējuma – Justīnes Kļavas drāmas, kas tapusi, iedvesmojoties no Raiņa "Spēlēju, dancoju"."

Pirmizrāde paredzēta 14. septembrī."

Amatā stājoties jaunajam direktoram Mārim Vītolam, teātra mākslinieciskā komanda nespēja ar Vītolu vienoties par teātra turpmāko darbības modeli. Līdzšinējā darbības modelī teātra valdes loceklis netika iekļauts teātra mākslinieciskajā darbībā, taču jaunais vadītājs, jau piedaloties konkursā uz amatu, uzsvēra, ka šāds modelis nav ilgtspējīgs. Viņa ieskatā teātra vadītājam jābūt iesaistītam visos ar teātri saistītajos jautājumos. Vītols piedāvājis, ka viņš varētu pievienoties jau esošajai teātra mākslinieciskajai komandai, taču Elmārs Seņkovs tam nav piekritis.

Jau iepriekš, stājoties jaunajā amatā, Māris Vītols intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka saistībā ar teātra vadības maiņu ir sašķēlies teātra kolektīvs.

Nacionālā teātra 2023./2024. gada sezonas plāni tika izziņoti jau maijā. Teātrī uzsvēra, ka nākamā sezona, kuru veidoja Seņkovs un viņa komanda, tiks īstenota, kā iecerēts, un tiks iestudēti visi plānotie jauniestudējumi.

Teātra štata vietu pamet aktieris Arturs Krūzkops

Pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar Latvijas Nacionālo teātri līdzšinējā formā nolēmis arī aktieris Arturs Krūzkops. Kā skaidroja teātrī, teātrim ar aktieri turpināsies radošā sadarbība uz autoratlīdzības līgumu pamata. Viņš turpinās piedalīties esošajās repertuāra izrādēs, tostarp iestudējumā "Ričards. Nekā personīga", par ko aktieris nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai. Šodien Arturs Krūzkops uzsācis mēģinājumu procesu arī pie lomas jauniestudējumā "Spēlēju, dancoju".

Teātra izplatītā preses paziņojumā Arturs Krūzkops skaidroja:

"Šis nav spontāns lēmums un nav saistīts ar direktoru maiņu. Mans lēmums ir saistīts tikai ar mākslinieciskajiem mērķiem."

Ministrs sola analizēt situāciju

Savukārt sociālajos tīklos Elmārs Seņkovs izteica atbalstu Māra Vītola tālākajai darbībai Nacionālā teātra vadītāja amatā, taču valdes locekļa iecelšanas procesā norādīja uz komunikācijas problēmām un nerēķināšanos ar mākslinieku darbu no Kultūras ministrijas amatpersonu puses.

Kā skaidroja kultūras ministrs Nauris Puntulis ("Nacionālā apvienība"), lai nerastos aizdomas par politisku iejaukšanos, viņš apzināti vienmēr ir atturējies no iesaistes konkursos par vadītāju amatiem. "Noteikti šo situāciju analizēšu, cik šie iebildumi ir pamatoti vai nav pamatoti. Manuprāt, konkursa komisija tika izveidota ļoti profesionāli, tā darbojās profesionāli. Valsts sekretāre uzņemas pilnu atbildību par šī konkursa norisi, ja tur ir bijušas kādas kļūdas komunikācijā, tad es to pārrunāšu ar valsts sekretāri, kad viņa atgriezīsies no atvaļinājuma," norādīja Puntulis.

KONTEKSTS:

Latvijas Nacionālais teātris jauno sezonu uzsāk jaunievēlētā direktora Māra Vītola vadībā. Līdz ar viņa ierašanos amatā teātra ilggadējais režisors Elmārs Seņkovs aizgāja no Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata, jo neesot varējis ar Vītolu vienoties par teātra turpmāko darbības modeli. Nacionālais teātris kādu laiku strādās bez mākslinieciskā vadītāja.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu, kurā par jauno teātra vadītāju izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti