Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālais teātris uzsāk 105. sezonu

Režisors Elmārs Seņkovs aiziet no Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata

Atklāta Latvijas Nacionālā teātra 105. sezona. Tāpat jau vairāk nekā nedēļu teātrī savus amata pienākumus veic jaunais direktors Māris Vītols. Tomēr līdz ar viņa ierašanos amatā teātra ilggadējais režisors Elmārs Seņkovs aiziet no Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata, jo neesot varējis ar Vītolu vienoties par teātra turpmāko darbības modeli.

ĪSUMĀ:

  • Elmārs Seņkovs aiziet no Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata.
  • Seņkovs un teātra jaunais direktors Māris Vītols nespēja vienoties par teātra turpmāko darbības modeli.
  • Nacionālais teātris kādu laiku strādās bez mākslinieciskā vadītāja.
  • Seņkovs jaunā valdes locekļa iecelšanas procesā norāda uz komunikācijas problēmām un nerēķināšanos ar mākslinieku darbu no Kultūras ministrijas amatpersonu puses.
  • Teātris 105. sezonu uzsāk jauna direktora vadībā.

Režisors Elmārs Seņkovs aiziet no Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata
00:00 / 03:03
Lejuplādēt

Nespēja vienoties par teātra darbības modeli

Līdzšinējā darbības modelī teātra valdes loceklis netika iekļauts teātra mākslinieciskajā darbībā, taču jaunais vadītājs, jau piedaloties konkursā uz amatu, uzsvēra, ka šāds modelis nav ilgtspējīgs. Viņa ieskatā teātra vadītājam jābūt iesaistītam visos ar teātri saistītajos jautājumos. Vītols piedāvājis, ka viņš varētu pievienoties jau esošajai teātra mākslinieciskajai komandai, taču Seņkovs tam nav piekritis.

Kā skaidro Elmārs Seņkovs, viedokļi par to, kādam ir jābūt Latvijas Nacionālajam teātrim, kopumā ar jauno direktoru sakrīt, taču ne turpmākie darbības modeļi, tāpēc ir pieņēmis lēmumu atstāt savu amatu: "Tāds modelis bija jau iepriekš arī Jāņa Vimbas vadībā izstrādāts, ka mākslinieciskā padome atbild par repertuāru. Pats Jānis Vimba atzina to par neefektīvu, un tas bija iemesls tomēr uzdot atbildību vienam cilvēkam, protams, man bija savs kolektīvs, ar ko es konsultējos, kas bija nozares profesionāļi, tad šobrīd es neredzu, kā es varētu strādāt mākslinieciskās padomes modelī, es tomēr gribētu atbildēt par visiem mākslinieciskajiem procesiem, arī iesaistoties tēla veidošanā, mārketinga jautājumus un tamlīdzīgi. Šobrīd tādu modeli es nesaņemu, un tas arī tāpēc ir mans lēmums."

Māris Vītols gan norādīja, ka abu saruna esot beigusies uz labas nots, kā arī Seņkovam ir noslēgti autorlīgumi par izrāžu režiju, tāpēc sadarbība turpināsies arī nākotnē: "Dialogs ir noslēdzies ar to, ka Elmārs Seņkovs neturpinās ieņemt Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amatu. Tā ir Elmāra Seņkova iniciatīva, bet Elmāram Seņkovam ir arī noslēgti autorlīgumi. Katrā ziņā mūsu saruna beidzās uz ļoti labas nots, manā izpratnē, nekādus tiltus neesam savā starpā sadedzinājuši un esam atvērti sadarbībai ar Elmāru arī nākotnē."

Latvijas Nacionālā teātra 105. sezonas atklāšanas preses konference
Latvijas Nacionālā teātra 105. sezonas atklāšanas preses konference

Nacionālais teātris kādu laiku strādās bez mākslinieciskā vadītāja

Elmāram Seņkovam aizejot no Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskā vadītāja amata, mainīsies teātra darbības modelis – mākslinieciskā vadītāja teātrim kādu laiku nebūs, un nākamās teātra sezonas repertuāru, bez līdzšinējās četru cilvēku mākslinieciskās padomes, Māris Vītols iesāks veidot kopā ar Latvijas Nacionālā teātra literāro padomnieci Ievu Struku.

"Vistuvākajā laikā izveidosim nākamo sezonu repertuāra pamatprincipus, struktūru, virzienus, un pakāpeniski iesaistīsim šajā dialogā, kurš no divu cilvēku intensīva darba varbūt izaugs – pieaicinot klāt režisorus, pakāpeniski iesaistot autorus. Šīs sezonas laikā, kad sezona uzņems apgriezienus, mūsu nostāja ir tāda, ka mēs vēlamies tomēr virzīties uz tādu atklātu un iekļaujošu iekšējo attiecību kultūru, uz tādu saprotamu komunikāciju ar sabiedrību," skaidroja Vītols.

"Manuprāt, tas strādāja diezgan labi tanī brīdī, kad mums bija tandēms ar Ojāru Rubeni, kad izdevās Nacionālo teātri pacelt tādā jaunā attīstības līmenī. Un man liekas, ka tas vienkārši ir tāds jutīgums pret to, ko Latvijā dzīvojoši un strādājoši režisori varētu vai gribētu pateikt uz tik atbildīgas skatuves, kāda ir Nacionālā teātra skatuve," komentēja Ieva Struka.

"Es vēlos teātrī radīt jaunu iekšējo attiecību kultūru, kas būtu iekļaujoša, kur iniciatīva netiek sodīta, kur viedokļi tiek uzklausīti. Un mākslinieciskajā ziņā es saskatu Nacionālo teātri kā skaistu dārzu, kur teātra direktora pienākums ir rūpēties, lai katrs no šiem talantiem uzplaukst, uzzied," uzsvēra Māris Vītols. "Es nenākšu šobrīd teātrī ar savu komandu. Es strādāšu ar tiem cilvēkiem, kuri šobrīd teātrī ir un ir apliecinājuši sevi kā augstas klases profesionāļi. Un meklēsim iespēju, kā mēs varam virzīties uz starptautisku izcilību. Izcilība ir pats svarīgākais manā programmā."

Seņkovs norāda uz komunikācijas problēmām ar ministriju

Paziņojumā vietnē "Facebook" Elmārs Seņkovs izteica atbalstu Māra Vītola turpmākajai darbībai Nacionālā teātra direktora amatā, taču valdes locekļa iecelšanas procesā norādīja uz komunikācijas problēmām un nerēķināšanos ar mākslinieku darbu no Kultūras ministrijas (KM) amatpersonu puses.

Seņkovs ministrijas amatpersonām pārmeta, ka tās teātra valdes locekļa konkursa gaitā nekonsultējās ar mākslinieciskās vadības komandu par pretendentu izvēli, laicīgi neinformēja esošo māksliniecisko komandu par konkursa rezultātiem, konkursa rezultātu paziņošanai izvēlējās "cilvēciski neētisku veidu", publiskoja pārprotamu jaunā valdes locekļa citātu par mākslinieciskās attīstības vīziju, pēc rezultātu paziņošanas norobežojās no komisijas lēmuma rezultātā radušajiem pārpratumiem, kā arī nerēķinājās ar atkārtotā konkursa rezultātā radušās situācijas īsajiem termiņiem, kad no jaunā valdes locekļa stāšanās amatā datumam līdz sezonas atklāšanai ir tikai sešas darba dienas.

"Man kā kultūras jomas pārstāvim ir svarīgi, lai turpmāk KM uzlabo savu komunikācijas veidu, svarīgu lēmumu pieņemšanā neapejot kultūras iestāžu māksliniecisko vadību, kuri katru savu dienu velta praktiskam darbam, atbild par satura radīšanu un plānošanu vismaz gadam uz priekšu, kā arī uzņemas atbildību par lielu mākslinieku komandu. Uzskatu, ka minētās KM amatpersonas izturējās bezatbildīgi pret galveno teātri Latvijā," norādīja Seņkovs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Teātris sezonu sāk jauna direktora vadībā

Ir sagatavota mākslinieciski un saturiski ambicioza jaunā – 105. Latvijas Nacionālā teātra sezona, tā uzsver jaunieceltais Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols.

Jaunais direktors Māris Vītols amata pienākumus Nacionālajā teātrī sāka pildīt 24. jūlijā. Stājoties amatā, Vītols pauda, ka "Latvijas Nacionālo teātri nākotnē redz kā izcilībā balstītu, Baltijas jūras reģionā atpazīstamu teātri, kas sniedz nozīmīgu ieguldījumu sabiedrības izglītošanā un attīstībā." Pie šīs vīzijas jaunais vadītājs joprojām pieturas.

Iepriekš intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" Vītols atzina, ka saistībā ar Latvijas Nacionālā teātra vadības maiņu ir sašķēlies teātra kolektīvs.

Teātrī vadības maiņa esot uztverta diezgan emocionāli. "Faktiski var teikt, ka iekšienē teātra kolektīvs ir nedaudz sašķēlies divās nometnēs. Viena daļa cilvēku, ieskaitot māksliniecisko vadību, Elmāru Seņkovu un aktierus, aktīvi iestājās par Jāņa Vimbas saglabāšanu Nacionālā teātra direktora amatā. Otra daļa kolektīva atklāti pauda viedokli, ka teātrim ir jāmainās, ka teātrim ir vajadzīga jauna vadība," situāciju raksturoja jaunais direktors.

Vienlaikus viņš uzsvēra nepieciešamību pēc pēctecības teātrī, un Vītols izteica uzticību esošajai mākslinieciskajai vadībai ar Elmāru Seņkovu priekšgalā.

Attiecībā uz teātra nākotni Vītols pauda, ka Latvijas Nacionālajam teātrim ir jāmainās laikmetīguma un mūsdienīgākas teātra valodas virzienā, vienlaikus veicinot latviešu oriģināldramaturģiju.

"Diemžēl iepriekšējās vadības laikā teātris savu iepriekšējo spozmi, ja skatāmies 2016., 2017. gada sezonas, nedaudz ir sācis zaudēt. Teātrim ir nepieciešams jauns izrāviens," sacīja jaunais direktors.

Savu skatījumu uz nepieciešamajām pārmaiņām Vītols formulēja kā "nacionāls saturā, laikmetīgs formā".

Par jauno vadības modeli 1. augusta sapulcē tika informēti arī teātra aktieri un darbinieki. Noprotams, ka daļai no trupas jaunā vadītāja reformas īsti nav pa prātam, taču vairums aptaujāto teātra pārstāvju izmaiņas uztvēra ar piesardzīgām cerībām.

Nacionālā teātra 2023./2024. gada sezonas plāni tika izziņoti jau maijā. Teātrī uzsvēra, ka Seņkova aiziešana no amata nākamo sezonu, kuru veidoja Seņkovs un viņa komanda, neietekmēs – tiks iestudēti visi plānotie jauniestudējumi. Starp iepriekš izsludinātajiem jauniestudējumiem ir arī izrāde "Spēlēju, dancoju" Seņkova režijā.

Latvijas Nacionālā teātra 105.sezonas atklāšanas pasākums
Latvijas Nacionālā teātra 105.sezonas atklāšanas pasākums

Tuvākās pirmizrādes

14. septembrī režisors Elmārs Seņkovs atklās sezonu ar Raiņa un Justīnes Kļavas "Spēlēju, dancoju", kurā radošā komanda meklēs atbildes uz jautājumiem – kas ir mākslinieka misija, vai viņš var ietekmēt vēstures gaitu un kāda ir mūsu katra individuālā un visu kopīgā atbildība ļaunuma priekšā?

26. oktobrī notiks pirmizrāde Regnāra Vaivara audzināšanas romānam "Suņu ciema Nelaimes lācis". Tas būs ceļojums, paliekot uz vietas. Kas notiek, kad "pagriez otru vaigu" sastopas ar "aci pret aci un zobu pret zobu"? Izrāde par mūžīgu kārdinājumu un kārdinātāju.

Savukārt 26. septembrī būs skatāma Ferdinanda fon Šīraha drāma "Terors" Valtera Sīļa režijā. Izrāde ir fiktīva tiesas sēde. "Ceļā uz Minhenes stadionu ir lidmašīna, ko sagrābuši teroristi. Aviācijas drošības eksperts pieņem lēmumu notriekt lidmašīnu, bet tajā ir arī 164 nevainīgi pilsoņi. Stadionā – septiņdesmit tūkstoši. Tiesas sēdē notiek diskusija, vai šī bija vienīgā pareizā rīcība un kas dod tiesības izlemt, ka 164 cilvēku dzīvības ir mazāk vērtīgas nekā 70 000," teikts izrādes aprakstā.

KONTEKSTS: 

Atklātā konkursā par Latvijas Nacionālā teātra direktoru izvēlēts kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols.

Nacionālo teātri līdz šim vadīja direktors Jānis Vimba. 2023. gada februārī Kultūras ministrija lēma uz teātra vadītāja amatu izsludināt konkursu. Ministrijā skaidroja, ka komisija ir izvērtējusi teātra valdes locekļa Jāņa Vimbas paveikto līdzšinējā pilnvaru termiņā, kas ir pieci gadi, atzinīgi novērtējot spēju nodrošināt stabilu finanšu situāciju teātrī visā Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu laikā, kā arī sakārtotos teātra iekšējos, saimnieciskos procesus.

Tomēr, pēc KM paustā, lai nodrošinātu atklātu, godīgu un profesionālu valdes locekļu izvēles procesu kultūras nozares kapitālsabiedrībās, tāpat kā Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra gadījumā, komisija lēmusi uz Nacionālā teātra valdes locekļa amatu izsludināt atklātu konkursu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti