Rīgā notiks ukraiņu tautas mākslas festivāls «Sarkanais irbenājs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sestdien, 22. augustā, Rīgā norisināsies 10. ukraiņu tautas mākslas festivāls “Sarkanais irbenājs”, kurā piedalīsies ukraiņu mākslinieciskie kolektīvi no visas Latvijas, Latvijas baltkrievu, poļu, vācu un latviešu kolektīvi, kā arī viesi no Lietuvas un Igaunijas. Pasākums tiks veltīts Ukrainas neatkarības dienai, tā programmā paredzēts dalībnieku gājiens, koncerts un amatnieku meistarklases, informēja organizatori.

Demonstrējot krāšņos ukraiņu tautas tērpus, festivāla ieskaņā aptuveni 150 dalībnieki apvienosies gājienā pa Rīgu. Tas sāksies pulksten 12.00 pie Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rūpniecības ielā 10, tad dalībnieki dosies pie Tarasa Ševčenko pieminekļa Kronvalda parkā un Brīvības pieminekļa, kur noliks ziedus. Gājiens noslēgsies Vērmanes dārzā.

Pulksten 13.00 Vērmanes dārza estrādē sāksies koncerts, to ieskandinās Katlakalna folkloras kopa “Rāmupe”. Turpinājumā ar skaistākajām ukraiņu dziesmām klātesošos priecēs dažādu paaudžu ukraiņu mākslinieciskie kolektīvi un nevalstisko organizāciju pārstāvji no Rīgas, Ventspils, Rēzeknes, Jelgavas, Vangažiem, Liepājas un citām Latvijas vietām. Uzstāsies ukraiņu vieskolektīvi no Igaunijas un Lietuvas. Programmu kuplinās arī Latvijas mazākumtautību – baltkrievu, vācu un poļu mākslinieciskie kolektīvi.  

Pasākuma gaitā Vērmanes dārza apmeklētājiem būs arī iespēja iepazīt ukraiņu amatnieku meistarstiķus un pašiem iemēģināt roku keramikas darbnīcā, veidojot māla suvenīrus.  

Organizatori uzsver, ka festivāls "Sarkanais irbenājs" – kopā sanākšana, ir viens no veiksmīgākajiem veidiem kā uzturēt, popularizēt un turpināt ukraiņu tautas tradīcijas. “Festivāls ir nozīmīgi svētki gan Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, gan Ukrainas ukraiņiem, kas diemžēl šogad sakarā ar Covid-19 izplatību nevar piedalīties, gan Latvijas iedzīvotājiem, kam tuva un interesē ukraiņu kultūra. Pasākuma idejas pamatā – lai ukraiņu kultūras, mūzikas un amatu prasmju iepazīšana veido savstarpēju izpratni un draudzības tiltu gan latviešu un ukraiņu vidū, gan plašākā Latvijas sabiedrībā,” norāda festivāla rīkotāji.

Iepriekš šāds festivāls noticis Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī un Jelgavā.

Ieeja festivālā bez maksas.

10. ukraiņu tautas mākslas festivālu “Sarkanais irbenājs” projekta “Roku rokā 2” (“Hand in hand 2”) ietvaros organizē biedrība “Sadarbības platforma”, Ukraiņu kultūrizglītības biedrība “Dņipro”, biedrība “Latvijas ukraiņu biedrību apvienība” sadarbībā ar “British Council” pārstāvniecību Latvijā un Latvijas Nacionālo kultūras centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti