Rīta Panorāma

Vanadziņa džeza trio – tiešraides koncerts Lielajā Dzintarā "Mīlestības dārzs ir aizaudzis"

Rīta Panorāma

Mišela Obama veidos pavāršovu bērniem

Izcilajai latviešu komponistei Elgai Igenbergai aprit 100

VIDEO: Elgas Igenbergas dziesmu «Tu un es» jaunās skaņās izpilda Aija Vītoliņa un Normunds Rutulis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

10. februārī latviešu komponistei, pianistei un mūzikas pedagoģei Elgai Igenbergai apritētu 100 gadi. Viņa ir vienīgā sieviete – komponiste latviešu estrādes mākslas pionieru plejādē, kuras radošo darbu sarakstā ir vairāk nekā 300 skaņdarbu. Sagaidot Elgas Igenbergas apaļo jubileju LTV raidījumā "Rīta Panorāma" izskanēja “Tu un es” pirmatskaņojums jaunās skaņās, ko iedziedājuši Aija Vītoliņa un Normunds Rutulis. Dziesmu “Tu un es” savulaik izpildīja Arnolds Liniņš.

Šī dziesma ir pirmais ieskats no plānotā koncertuzveduma rudenī. Projekta idejas autors un režisors Sandis Kalniņš pastāstīja: “Elga Igenberga savu bērnību un jaunību ir pavadījusi Jelgavā, mums kā jelgavniekiem likās, ka mums ir jāvelta šis gads viņai, jo šis ir viņas simtgades gads, godinot un aktualizējot šo te Igenbergas bagāto un nepelnīti piemirsto mantojumu, jo viņa tiešām bija viena no pirmajām komponistēm latviešu estrādes mūzikā.”

Dziedātāja Aija Vītoliņa atzina: “Viņa ir ļoti brīnišķīga māksliniece. Iespējams, ka mēs, daudzas dziesmas klausoties, nemaz nezinām, ka tās ir viņas dziesmas.”

“Mūzika, kas tika radīta 50. un 60. gados un maķenīt vēlāk ir ieskaitāma tajā laika periodā, kur komponisti meklēja kompromisu starp to, ko drīkst atskaņot, un to, ko gribētos rakstīt un atskaņot. Un tas ir jūtams gan tekstā, gan melodijās, bet var just mākslinieces augsto raudzi, klausoties viņas dziesmās. Man īpaši mīļi ir “Rīgas bulvāri” un arī “Tu un es”, lai gan, pirms ieskaņojām šo dziesmu, es to nebiju nekad dzirdējis,” pastāstīja dziedātājs Normunds Rutulis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti