Labrīt

Sociālie partneri kritizē Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna projektu

Labrīt

Jānis Endziņš: Drošas tirdzniecības koncepts ir kopumā pareizs solis

Estrādes žanra aizsācējas Elgas Igenbergas simtgadē top vairāki pasākumi

Komponistei Elgai Igenbergai – 100. Atzīmēs ar koncertu un pirmatskaņojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

10. februārī 100. jubileja apritēs mūsu estrādes žanra aizsācējai, komponistei un pianistei Elgai Igenbergai. Tieši viņas un otra šī gada jubilāra – Ringolda Ores – mūziku savam Valentīndienas koncertam izvēlējies orķestris “Rīga”, tādējādi klausītājiem solot bagātīgu muzikālu vitamīnu devu.

Orķestra “Rīga” koncerts tiešsaistē būs skatāms 14. februārī, bet 10. februārī, tieši Elgas Igenbergas dzimšanas dienā, klausītājiem jaunās skaņās tiks nodota viņas savulaik ļoti populārā dziesma “Tu un es”, kas 60. gados bija pazīstama Arnolda Liniņa sniegumā, bet jaunajā versijā tas ir duets – Aija Vītoliņa un Normunds Rutulis.

Dziesma būs pirmā bezdelīga no topošā Elgai Igenbergai veltītā koncertuzveduma, ko veido viņas novadnieki Jelgavā un kam pirmizrāde iecerēta rudens pusē. Mērķis ir aktualizēt Igenbergas bagāto, bet mūsdienās piemirsto radošo mantojumu – uzsver idejas autors un gaidāmā koncertuzveduma režisors Sandis Kalniņš. Viņš pastāstīja: “Mums kā jelgavniekiem tas likās arī goda un cieņas jautājums, ka mums noteikti šī jubileja ir jāatzīmē. Ja mēs runājam par gaidāmo koncertuzvedumu, tajā galvenais uzsvars būs uz mākslinieces daiļradi, jo, man liekas, ļoti būtisks jau ir tas fakts vien, ka viņa ir sakomponējusi vairāk nekā 300 skaņdarbu. Un no tiem mēs zinām tikai ļoti nelielu daļu.

Mēs ceram, ka mūsu koncertuzvedums palīdzēs atdzīvināt šo mazliet piemirsto mūsu kultūras dārgumu.”

Aija Vītoliņa un Normunds Rutulis būs arī vieni no Elgai Igenbergai veltītā topošā koncertuzveduma dalībniekiem līdzās vēl citiem mūziķiem. Uzveduma pirmizrāde plānota novembrī Jelgavas Kultūras namā.

Bet jau 14. februārī Elgas Igenbergas un otra šī gada jubilāra Ringolda Ores daiļradi saulītē cels orķestris “Rīga” savā Valentīndienas koncertā, kam arī dots nosaukums “Tu un es”. Diriģents Valdis Butāns abus komponistus raksturo kā nepelnīti aizmirstus izcilus meistarus, kuru mūzika turklāt ļoti labi sader ar Valentīna dienu.

Valdis Butāns skaidroja: “Visa šī programma – 99% dziesmu ir ļoti cieši saistītas ar Valentīndienas atzīmēšanu. Pārsvarā tās visas ir par mīlestību vai kaut kādām sentimentālām atmiņām par mīlestību.

Dziesmas ir priecīgas un dzīvespriecīgas, kas, man liekas, šajā laikā ir nepieciešams.

Teiksim tā, vitamīnu deva ir garantēta, klausoties šo dzīvespriecīgo mūziku.”

Orķestrim ''Rīga'' koncertā pievienosies solisti Inga Šļubovska-Kancēviča, Ieva Parša un Rihards Millers, stāstos dalīsies aktieris Gundars Āboliņš. Scenāriju koncertam veidojusi Daiga Mazvērsīte, kura pirms septiņiem gadiem laida klajā grāmatu par Elgu Igenbergu “Dzīves riču-raču”. Grāmata atklāj viņu kā vitālu, šarmantu personību un ļoti talantīgu, ražīgu komponisti, pastāstīja Daiga Mazvērsīte: “Elgai bija spēja radīt ļoti trāpīgas, ļoti lipīgas dziesmas. Mūsu estrādes celmlauze – šādu epitetu mēs viņai droši varam piedēvēt. Jā, šis mundrums, enerģija, nenogurstošā ritmiskā pamatbāze, pat liriskajās dziesmās, tas ir Elgai ārkārtīgi raksturīgi. Tāpēc arī viņa atstāja tāda ļoti enerģiska, darbīga cilvēka iespaidu. Kas notika, kad viņa beidzot aizgāja mājās un iekrita gultā, mēs jau to nezinām.”

Arī pati Elga Igenberga kādā radio intervijā 1970. gadā atzina, ka ir cīnītājas tips, dzīvo ļoti spraigi, dinamiski, un tieši tāda ir arī viņas mūzika, bet uz jautājumu – kā top viņas mūzika – Igenberga toreiz atbildēja: “Ja man kādreiz vaicā – kad tad es rakstu, kā es rakstu, tad gandrīz man būtu jāsaka, ka es rakstu ceļā. Man ļoti grūti kaut ko izdomāt mājās pie klavierēm. Man patīk būt ārpus mājas, tad izdomāt melodiju līdz galam, un tad, kad tā ir gatava, tad es atgriežos mājās, uzrakstu to un izstrādāju. Kādreiz gadās arī tā, ka darbā rodas kaut kāds mezgls, kaut kādi šķēršļi. Nu tad obligāti man ir jābrauc ārā, ārpus pilsētas.

Vislabprātāk es aizbraucu pie jūras. Un tur es melodiju noteikti atradīšu.”

Arī Jānis Zābers bija viens no sava laika leģendārajiem dziedātājiem, kuru ar Elgu Igenbergu vienoja ļoti cieša radoša sadarbība.

10. februārī Aijas Vītoliņas un Normunda Rutuļa versijā izpildītā dziesma, ko savulaik dziedāja izcilais Arnolds Liniņš, pirmastkaņojumu piedzīvos Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" (pulksten 8.00), "Latvijas Radio 2" (pulksten 16.00) un Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" sociālajos tīklos (pulksten 10.00), bet 14. februārī viņas mūzika skanēs orķestra ''Rīga'' tiešsaistes Valentīndienas koncertā, kam varēs sekot līdzi orķestra vietnēs “Facebook” un “Youtube”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti