Kultūra

Izstāde par ''Palladium'' aizkulisēm 60.gados

Kultūra

Piektdien ar koncertu Jelgavā 25 gadu jubilejas koncerttūri uzsāks grupa ''Tumsa''

Šovakar koncertzālē "Lielais dzintars" skanēs Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" koncerts

Koris «Latvija» ved uz Liepāju labāko, kas tam ir

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uz Liepāju vedīsim labāko, kas mums ir – tā diriģents Māris Sirmais par 14.oktobrī koncertzālē „Lielais dzintars” gaidāmo Valsts Akadēmiskā kora „Latvija” koncertu.

Koncerta pirmajā daļā skanēs labākā izlase no projekta "Latviešu komponisti Latvijas simtgadei" jaundarbiem, bet otrajā skanēs komponista Emīla Dārziņa kormūzika un daļa no komponista Raimonda Paula kormūzikas albuma „Rozes gars”, kas atvēršanas svētkus piedzīvos novembra sākumā.

Valsts Akadēmiskā kora „Latvija” koncerts Liepājā tiek veidots no trīs būtiskiem muzikāliem notikumiem, uzsver diriģents Māris Sirmais. Pirmkārt, koncertzālē „Lielais dzintars” klausītāji varēs tuvāk iepazīties ar projektu „Latviešu komponisti Latvijas simtgadei”. Komponisti ir aicināti radīt veltījumus Latvijas simtgadei, mūzikā attēlojot stihijas - uguni, ūdeni, zemi, debesis (gaiss) un piekto elementu - mīlestību. Jau šobrīd cilvēki esot pārsteigti, cik daudz ir latviešu komponistu, jo uzrunāto mūziķu skaits jau pārsniedz 85. Tie ir autori, kuri reāli darbojas mūzikas laukā, uzsver Māris Sirmais.

„Protams, kāds ir vairāk pazīstams, jo darbojas redzamākā plāksnē, bet ir daudz autoru, kuri strādā teātros, līdz ar to viņu vārdi nav tik zināmi.  Tas arī man bija pārsteigums. Vēl jāņem vērā, ka daudzi autori šobrīd nedzīvo Latvijā, kā arī latviskas izcelsmes autori, kuri dzīvojuši un mācījušies ārzemēs,” skaidro diriģents.

Koncertā Liepājā  skanēs izlase no diviem jau notikušiem koncertiem, kuri pagājuša gada nogalē un šī gada sākumā izskanēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Māris Sirmais atklāj, ka pēc koncertiem labākos darbus izvēlas paši koristi un Latvijas vadošo jaukto koru diriģenti. Noslēguma koncerts Gaismas pilī iecerēts 2018. gada 4. maijā, kad vienlaikus uzstāsies vairāki Latvijas vadošie kori.  Liepājas koncerta programmā iekļauta Andra Dzenīša, Ērika Ešenvalda, Uģa Prauliņa, Riharda Zaļupes un citu autoru orģinālmūzika.

„Tas būs interesanti ne tikai mūziķiem, bet arī vienkāršam klausītājiem – dzirdēt, kā šodien domā Latvijas komponisti. No liepājniekiem brīnišķīgu darbu ir uzrakstījis Andris Kontauts. Daļēji par liepājnieku varētu uzskatīt arī Renāru Kauperu, kurš uzrakstījis darbu ar Māra Čaklā vārdiem tieši par šiem četriem elementiem un piekto, kas ir vārdos nenosaucamais. Te nenoliedzami jāpiemin komponists Jēkabs Jančevskis, kas palīdzējis aranžēt. Tā vairs nav tikai dziesma, bet mākslas darbs jauktajam korim. Tur ir daudz elementu vēl bez dziedāšanas,” turpina diriģents Māris Sirmais.

Koncerta otrajā daļā skanēs Emīla Dārziņa mūzika. Tas ir viens no  Latvijas mūzikas notikumiem, ko šī koncerta kontekstā min Māris Sirmais.

„Pagājušā gadā mums bija koncerts, kas bija veltīts Emīla Dārziņa 140 gadu jubilejai. Tas vērtīgākais darbs, ko mēs esam izdarījuši pagājušā gadā -  beidzot esam ierakstījuši  visas Emīla Dārziņa kora dziesmas,” saka Māris Sirmais.

Un visbeidzot trešais muzikālais notikums ir saistīts ar Raimondu Paulu. Ar notikumu, kas vēl gaidāms.

„Mēs sadarbībā ar maestro Raimondu Paulu... -  un noteikti jāpiemin Juris Vaivods, kurš uzmanīgi un pedantiski vācis nošu materiālus, strādājot savā Dailes teātrī, viņš savācis visas stērbelītes no maestro Raimonda Paula kora lietām, ko viņš rakstījis a capella un ne tikai, - no šī piedāvājuma esam izveidojuši vienu kompaktdisku. Vienu daļu no šīs mūzikas jums būs iespēja dzirdēt Liepājā,” stāsta diriģents.

Jau vēstīts, ka jaunā Raimonda Paula kormūzikas „Rozes gars” albuma atvēršanas svētki gaidāmi 1. un 2. novembrī Rīgā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Māris Sirmais atklāj, ka tajā  ietverti arī pavisam jauni skaņdarbi, kas radīti īpaši Valsts Akadēmiskajam korim „Latvija”. Albumā apkopotas 24 komponista dziesmas jauktajam, vīru un sieviešu korim, kas tapušas pēdējo četrdesmit gadu laikā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti