Labrīt

Kriminālprocesā par nelikumīgu zāļu piegādi Krievijas armijai figurē Latvijas firma

Labrīt

Kas lācītim vēderā? Restaurācijas ķīmiķes Indras Tuņas būtiskā loma mākslas darbu izpētē

Liepājas 32.Starptautiskā Zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā muzicēs jaunie talanti

Sestdien sāksies Liepājas 32. Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Sestdien, 9. martā, koncertzālē "Lielais dzintars" sāksies nu jau 32. Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kas pulcē gan pašmāju zvaigznes, gan spožus mūziķus no ārvalstīm. Atklāšanas koncertā būs iespēja dzirdēt Valda Vikmaņa Latvijas Jauno atskaņotājmākslinieku konkursa laureātus. Jaunajiem mūziķiem tas būs saviļņojošs notikums – uzstāties kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri. Kā īpašo viesi atklāšanas koncertā būs iespēja dzirdēt kanādiešu pianistu Luī Lortī, kurš atskaņos Friderika Šopēna Pirmo klavierkoncertu.

Lueta Žagare ir 17 gadus jauna vijolniece, kur kļuva par Valda Vikmaņa Latvijas atskaņotājmākslinieku konkursa laureāti. Viņa ar lielu aizrautību un aizkustinājumu stāsta par iespēju muzicēt kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, atklājot 32. Starptautisko zvaigžņu festivālu: "Sajūtas ir ļoti labas, brīnišķīgas. Es tiešām jūtos ļoti pacilāti iedvesmota. Tā sajūta, kad orķestris ir aiz manis, ir neparakstāma. Brīnišķīga iespēja."

Jaunā vijolniece Lueta Žagare koncertā atskaņos Kamila Sensānsa skaņdarbu: "Sensāna "Introdukcija un rondo kapričiozo" ir tik spānisks un romantisks, ir ļoti trauslas vietas, tad ir spēks un vīrišķīgums. To visu izspēlēt ir ļoti interesanti. Katru brīdi ir, ko iztēloties."

Ir satraukums, izaicinājums un gods uzstāties kopā ar jaunajām zvaigznēm, saka Liepājas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Guntis Kuzma: "Tas ir tas brīdis, kad zvaigznes dzimst. Atceroties arī pianisma zvaigžņu aizsākumus, cik daudz tagad ir slavenu un pieredzes bagātu lielo mākslinieku, kuri tad arī sāka, tieši tāpat kā mēs ar jaunajiem. Darbs ir tāds pats kā ar profesionāļiem, jo viņi jau ir jaunie profesionāļi. Varbūt vēl uzmanīgāk un iejūtīgāk jāieklausās viņu idejās, lai varētu iegūt vienu elpu un vienu dzīvību skaņdarbam."

Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis uzsver, ka diriģenta Imanta Rešņa iedibinātajam festivālam vienlaikus ir arī simboliska nozīme, jo tas kļuva par nozīmīgu pavērsienu muzikālajām iespējām pēc Padomju Savienības sabrukšanas. Festivāls ir transformējies no pianisma uz zvaigžņu festivālu, piedāvājot bagātīgāku programmu.

Tradicionāli klausītājiem tiek piedāvāti augstvērtīgi džeza koncerti, tāds būs arī šoreiz, stāsta Uldis Lipskis: "Pianisma zvaigžņu festivāla vieta Liepājas kultūras atdzimšanā pēc padomju okupācijas ir kā tāda Everesta virsotne, ko nekas neaizsniegs. Toreiz Liepāja vēl bija slēgtā zonā, kur pie robežas vajadzēja rādīt dokumentus, bet te pēkšņi ārzemju mākslinieki un starptautisks vēriens, tas bija unikāls Imanta Rešņa solis un atradums. Arī džezs bija tajā laikā jāreabilitē, ka tāds vispār drīkst pastāvēt pēc padomju laikiem.

Sākumā džeza koncerts pianisma festivālā bija vienīgais džeza koncerts gadā. Mums godbijība pret džezu ir saglabājusies."

Vienlaikus vērienīgajai šī gada programmai, kuras noslēgumā tiks atskaņots Džuzepes Verdi "Rekviēms" ar solistu un Valsts akadēmiskā kora "Latvija" piedalīšanos, jau padomā nākamā gada programma, atklāj Uldis Lipskis: "Nākamā gada programma arī gandrīz jau ir gatava. Viens koncerts būs veltīts Imantam Resnim un Zvaigžņu festivālam. Spēlēs seši pianisti, arī jaundarbu. Pieci spilgti vārdi no Latvijas un viens no Kanādas – korejiešu izcelsmes pianists, Šopēna konkursa laureāts. Šo zelta stīgu nekad nepazaudēsim."

Divu nedēļu garumā koncertzālē "Lielais dzintars" izskanēs pieci festivāla koncerti. Šogad festivāla dalībnieku vidū klausītāji redzēs vācu vijolnieci Katrīnu ten Hāgenu un franču obojisti Selīni Muanē, somu diriģentu Juhu Kangasu, starptautiski atzītus operdziedātājus, pianisti Aurēliju Šimkus, džeza mūziķi Džonu Ruoko un citus skatuves māksliniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti