Rīta Panorāma

Intervija ar veselības ministri Andu Čakšu

Rīta Panorāma

(NE)TIEŠĀ VARDARBĪBA: kritiens pa kāpnēm

Top albums – komponista Ērika Ešenvalda un kora "Latvija" kopdarbs

Koris «Latvija» ieraksta jaunu Ešenvalda mūzikas albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts akadēmiskais koris (VAK) „Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā Jāņa baznīcā ieraksta jaunu albumu, kurā skanēs Ērika Ešenvalda kormūzika un kurš nāks klajā decembra sākumā.

„Diriģents Māris Sirmais kora mūziku pārvērš par veselu kora simfoniju. Mūsu muzikālās izpratnes ir veidojušās kopā,” pirmajā albuma ieraksta dienā darbu pie jaunā albuma „No neatminamiem laikiem” raksturo komponists Ēriks Ešenvalds, atzīstot, ka pirmā diena aizritējusi skaisti.

Ešenvalds stāsta, ka sēžot ierakstu busiņā, klausās austiņās un dzirdot "krāsas".

"Jābūt ir krāsām - ka tu dzirdi tenorus, baritonus... Un tad instrumenti... Nevar tādu garlaicību rakstīt, jābūt krāsu buķetei," saka komponists.

Savukārt VAK „Latvija” mākslinieciskais vadītājs, diriģents Māris Sirmais skaidro, ka ierakstā "ir pavisam citi spēles noteikumi", tā ir "drusciņ atšķirīga pasaule", kurā ienāc, taču tai ir jāsadzīvo ar ikdienas koncertdzīvi.

Jāņa baznīca izvēlēta, lai mūzika skanētu dabiski un ieraksti nebūtu pārāk sterili. Skaņu režija būs Normunda Slavas pārziņā.

"Studijā taisīt šādus ierakstus īsti [nevar]. Taisīt mākslīgu akustiku būtu vienkārši mākslīgi," norāda Māris Sirmais. "Baznīcās mēs vienmēr esam pakļauti riskam no dažādiem ārējiem apstākļiem."

Albuma nosaukumu izdomājis Ēriks Ešenvalds. Tas būs "No neatminamiem laikiem", bet apakšvirsraksts - "Tautasdziesmas un leģendas".

Albumā būs iekļauti Ešenvalda pēdējo gadu skaņdarbu pirmatskaņojumi, un albuma iznākšana paredzēta 1.decembrī, līdz ar kora "Latvija" 75 gadu un Ērika Ešenvalda 40 gadu jubilejas koncertu koncertzālē "Lielais dzintars".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti