Pārmijas

"Lielajā dzintarā" uzstāsies Igaunijas filharmoniskais kamerkoris Tenu Kaljustes vadībā

Pārmijas

Trio "Tresensus". (Ne)ierobežotā mūzika

Diriģents Aivis Greters. Vēlme panākt labāko rezultātu

Ešenvalds, Dvoržāks un Čaikovskis – Lielajā ģildē izskanēs LNSO koncerts diriģenta Aivja Gretera vadībā

12. janvārī pulksten 19.00 Lielajā ģildē izskanēs koncerts "LNSO, Ešenvalds, Čaikovskis un Dvoržāks" diriģenta Aivja Gretera vadībā un kā solists uzstāsies vijolnieks Daniils Bulajevs. Programmā iekļauti Antonīna Dvoržāka, Ērika Ešenvalda un Pētera Čaikovska skaņdarbi.

Diriģenta pirmā pieredze sadarbībā ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri (LNSO) bijusi Volfganga Amadeja Mocarta pirmās operas "Bastians un Bastiana" iestudējumā. Pēcāk ar orķestri Greters sadarbojies esot diriģenta Andra Pogas asistents, kā arī diriģējot vokāli simfoniskās mūzikas koncertā "Šūpulis".

"Šī ir pirmā tāda lielā tikšanās [ar LNSO] Rīgā. Kas rada lielu prieku šajā tikšanās reizē, ir tas, ka man lielākā ģimenes daļa ir no Rīgas apkaimes, visiem būs iespēja satikties, satikties ar mani mūzikā un beidzot klātienē," sarunā Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" uzsver diriģents, kurš šobrīd dzīvo Gēteborgā un ir Gēteborgas operas galvenais viesdiriģents.

Koncerta "LNSO, Ešenvalds, Čaikovskis un Dvoržāks" programma veidota, sadarbojoties diriģentam, mākslinieciskajam padomniekam Andrim Pogam un Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim. Kā skaidro Greters, šajā sezonā LNSO galvenais rezidējošais komponists ir Ēriks Ešenvalds, ar kura mūziku arī diriģentam ir tuvas attiecības.

"Šī būs pirmā reize, kad atskaņoju Ērika [Ešenvalda] simfoniskās mūzikas darbu. Tas ir sarakstīts pirms vairākiem gadiem un ir ar ļoti īpašu vēstījumu, kas ir ļoti personisks Ērikam. Skaņdarba nosaukums ir "Mākoņi", un programmas skaņdarbu un galvenās simfonijas izvēle tika  veikta, domājot par sazobi ar mākoņiem, ar šo tēlainību un dabu, kurā komponisti, īpaši kādreiz, meklēja skaņas, iedvesmu un patieso dabas skaistumu," atklāj Greters.

Ērika Ešenvalda simfoniskā fantāzija "Mākoņi" ir veltījums komponista brālim Oskaram, kurš pāragri devās mūžībā. "Ēriks ir veidojis kaut kādā ziņā sarunu, un to veidojis netveramos, pārdabiskos, ārpus sadzīves esošos apstākļos, ja runājam par mākoņiem un debesīm.

Man šķiet, ka Ērikam ir padevies orķestrāli veidot šo debess tīklu vai ainavu, kurā laiku pa laikam ievijas balsis, kuras sarunājas," skaidro diriģents.

Programmā iekļauta arī Antonīna Dvoržāka Sestā simfonija, kas ir pirmā komponista simfonija, kas tika izdota oficiāli, tāpat izskanēs arī Devītā un daļa no Astotās simfonijas. Savukārt vijolnieks Daniils Bulajevs kopā ar LNSO izpildīs Pētera Čaikovska Sesto simfoniju.

Ar Bulajevu uz skatuves diriģents satiksies pirmo reizi, bet, kā skaidro Greters, viņš augstu vērtē jaunā vijolnieka talantu. "Es personīgi par viņa esamību, par sasniegumiem un viņa muzikālo aktivitāti esmu informēts, es īstenībā ļoti lepojos, ka cilvēks ir ar lielu uzņēmību, un tas, kas mani fascinē, ir tas, ka viņš ir spējis izveidot savu vienību ar kuru aktīvi koncertē, un viss norit veiksmīgi.

Man liekas, ka tā ir viena no tādām labām veiksmes atslēgām. Tu redzi, ka šis mākslinieks ne vien var strādāt viens, bet ap sevi apvij arī ļoti daudz interesentu, līdzīgi domājošos, un ka tas viss ved uz tiešām mākslinieciski augstvērtīgu sniegumu," stāsta Greters.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti