Jānim Peteram – 75: Koncertā dzejniekam skanēs mūzika, dzeja, būs vēsturiski video kadri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien „Arēnā Rīga” izskanēs vērienīga koncertprogramma „No Jāņiem līdz Pēteriem”. Tā būs veltīta tautā iemīļotā dzejnieka un Atmodas laika līdera Jāņa Petera 75. jubilejai.

Koncertā iekļautas skaistākās dažādu komponistu dziesmas ar Jāņa Petera dzeju, ko izdziedās populāri solisti un Jāņa Petera dziesmu koris, kurā apvienojušies 700 koristu no vairāk nekā 20 koriem.

Koncertu papildinās video kadri un fotoatmiņas no Jāņa Petera radošā darba un dzīves gājuma, skanēs arī dzeja paša gaviļnieka izpildījumā.

„Sanāciet, sadziediet” Latvijas Radio 2 rīkotajā aptaujā klausītāji atzina par vienu no savām vismīļākajām dziesmām ar Jāņa Petera vārdiem. Tā un vēl citas - kopumā - 42 dziesmas - izskanēs Jāņa Petera jubilejai veltītajā grandiozajā koncertā.

Pie tā strādāts divu gadu garumā - koncerta veidotājiem Baibai Palkavniecei un Aigaram Dinsbergam regulāri tiekoties arī ar pašu Dzejnieku un viņa līdzgaitniekiem un kolēģiem.

Koncerts vēstīs par Dzejnieku, viņa laiku un viņa personības lielumu un daudzpusību, stāsta Palkavniece.

„Šajā laikā, kad mēs gatavojām programmu, mēs kopīgi atcerējāmies, ka viņš ir tiešām viens milzīgs, grandiozs cilvēks, ja tā varētu teikt. Arī savā laikā, kad veidoja Tautas fronti, viņš darbojās līdzi un arī lielā mērā, pateicoties viņam, mēs esam neatkarīgi. Nu, lūk, mēs arī no šī laika perioda negribējām atteikties un gribējām atgādināt Jāņa Petera visu lielo lomu Latvijas labā,” skaidro Palkavniece.

Koncertu papildinās fotoliecības un videokadri, kas tiks demonstrēti muzikālo priekšnesumu fonā. Dzirdēsim arī dzeju paša Jāņa Petera lasījumā, tā skanēs videoierakstā, jo dzejnieks pats uz skatuves kāps tikai koncerta noslēgumā, stāsta režisors Valdis Pavlovskis.

„Mums bija tā laime, ka mēs varējām ieiet tajā vietā, kur viņš ļoti daudzas stundas ir pavadījis - Rakstnieku Savienībā - un viņš tieši tur varēja runāt šo dzeju. To mēs nofilmējām. Tie dzejoļi visi ir īstajā vietā koncertā.

Ja mēs runāsim par to, cik daudz viņš ir izdarījis mūsu zemei, mūsu valstij, mēs ar attiecīgiem dzejoļiem to parādīsim, ja mēs runāsim par viņa lielo kaislību - teātri, tad atkal būs kāds ļoti teatrāls dzejolis, ja mēs runāsim par mīlestību, tad šo sadaļu viņš savukārt ievadīs ar kādu mīlestības dzejoli,” uzsver Pavlovskis.

Līdzās populāriem dziedātājiem un aktieriem dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem koncerta otrajā daļā izdziedās arī Jāņa Petera dziesmu koris Inta Teterovska vadībā. Korī apvienojušies 700 dziedātāju no vairāk nekā 20 koriem. „Interese no dziedātājiem bija milzīga, un mēs nespējām arī atstāt aiz strīpas nevienu. Un bija fantastiski, ka uz vienu no mēģinājumiem bija atnācis arī pats Jānis Peters. Varēja redzēt, ka dziedātāji uzreiz izslējās, viņi juta, ka tas, ko viņi dara, ir kas īpašs un svarīgs. Un pacēlums bija jūtams arī Peterā, jo, man liekas, jebkuram radītājam svarīgākā lieta ir mijiedarbība,” atzīmē diriģents.

Programma koncertam ir daudzveidīga un ļoti pārdomāta, un Baibai Palkavniecei ir ne viens vien stāsts par tās atlasi. Piemēram, kā koncertā iekļuva dziesma „Dzejnieka mīlas vārdi”. „Tad, kad mēs šo koncertprogrammu jau bijām sakārtojuši, tad koncerta producents Dinsbergs Jānim Peteram vaicāja: „Nu bet kā tad Jūs tā? Jūs esat maestro sievai Lanai uzrakstījis dzejoli, kas pārtapis dziesmā, bet vai tad savai Baibai Jūs neesat sarakstījis nevienu dzejoli?” Jānis Peters saka: „Kā tad neesmu? Esmu. Bet jūs jau to koncertā neielikāt!” Mēs prasām: „Kura tā dziesma ir?”. Viņš atbild „Dzejnieka mīlas vārdi”. Tad mēs sapratām, ka mums ir jāmaina koncerta programma, un „Dzejnieka mīlas vārdi” jāietver koncertā,” norāda Palkavniece.

Koncerts „Jānim Peteram - 75. No Jāņiem līdz Pēteriem” notiks sestdien, 28. jūnijā „Arēnā Rīga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti