Jānim Peteram 75: Viens no Paula un Ernštreita eņģeļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ieskandinot dzejnieka Jāņa Petera 75.jubilejas mēnesi un gatavojoties lielkoncertam 28.jūnijā „Arēnā Rīga”, Latvijas Radio 2 piedāvā sarunas un atmiņas par Peteru raidījumā „No Jāņiem līdz Pēteriem”. Šoreiz par dzejnieku un gatavošanos jubilejas koncertam stāsta diriģents Ints Teterovksis jeb, kā viņu nodēvējis Peters, viens no Raimonda Paula un Jāņa Ernštreita eņģeļiem.

Komentējot šo apzīmējumu, Teterovskis stāsta par laiku, kad viņš dziedāja Rīgas Doma zēnu korī. Toreiz tā nosaukums gan bija Emīla Dārziņa speciālās mūzikas skolas koris. Teterovska klase bija pēdējā, kas absolvēja Dārziņa skolas kora klasi. Pēc tam izveidojās Rīgas Doma kora skola.

„Tas bija tāds īpašs laiks. Tad zēnu koris bija absolūtā topā, kad es vēl biju sīkais, mācījos, šķiet, pirmajā vai otrajā klasē. Mēs bijām tādas kārtīgas zvaigznes, man liekas, viennozīmīgi pateicoties Jānim Ernštreitam un tandēmam ar Raimondu Paulu,” stāsta Teterovskis.

Pievēršoties Jāņa Petera dzejai, Teterovskis īpaši uzsver dzejnieka jubilejas aktivitāšu nozīmi.

Man liekas, tā ir tā svētīgākā lieta, ka, pateicoties visām šīm aktivitātēm, mēs apzināmies savas vērtības un apzinām Jāni Peteru kā mūsu patiesi nozīmīgu dzejnieku, nozīmīgu domas nesēju,” saka Teterovskis.

Stāstot par Petera dziesmu kori, kurā apvienojušies 700 dziedātāju, diriģents norāda, ka sākotnēji bija domāti 500 koristi, taču interese par dalību bijusi ārkārtīgi liela, neraugoties uz to, ka paralēli notiek gan Pasaules koru olimpiāde, gan Baltijas studentu dziesmu svētki „Gaudeamus”.

Bija fantastiski, ka uz vienu no mēģinājumiem arī pats Jānis Peters bija atnācis. Varēja redzēt, kā dziedātāji uzreiz izslējās. Viņi juta, ka tas, ko viņi dara, ko gatavo, ir kaut kas īpašs, svarīgs. Un tāds pacēlums pirmajā mēģinājumā bija jūtams arī Peterā,” atklāj Teterovskis.

Teterovskis stāsta, ka, gatavojoties koncertam, ir izdarīts liels darbs. Jānis Strazds ir izveidojis ļoti kvalitativus dziesmu pārlikumus korim. Diriģents nešaubās, ka šīs dziesmas skanēs arī citos koru koncertos, jo tās ir krāšņas un piesātinātas daudzbalsībā.

Kā iepriekš vēstīts, Jāņa Petera 75 gadu jubilejas lielkoncerts „No Jāņiem līdz Pēteriem” notiks 28. jūnijā „Arēnā Rīga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti