Kultūras ziņas

"Tumšajos briežos" Daugavpilī – vairākas debijas

Kultūras ziņas

"Ezīša sapņi" Latvijas Radio 2 ēterā

Turpinās orķestra "Rīga" festivāls "Windstream 2021"

Festivāla «Windstream» rudens cēlienu ieskandina koncertā «Kazanova uz planētas Zeme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Orķestra “Rīga” festivāls “Windstream” šogad notiek nevis pavasarī, kā ierasts, bet divos posmos. Nedēļas nogalē Lielajā ģildē festivāla rudens cēlienu ieskandināja koncerts “Kazanova uz planētas Zeme”, noslēgumā saņemot pat stāvovācijas.

Pūtēju orķestra “Rīga” festivāla “Windstream 2021” rudens cēliena atklāšana Lielajā ģildē notika diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā. Koncertā “Kazanova uz planētas Zeme” izskanēja trīs muzikāli krāšņi nīderlandiešu komponista Johana de Meija skaņdarbi, noslēgumā aizraujot publiku līdz pat stāvovācijām.

“Tas lielākais gandarījums ir būt šeit, Lielajā ģildē, uz lielās skatuve skopā ar orķestri “Rīga” un sajust atkal to milzīgo – gan orķestra, gan mūzikas kā tādas – milzīgo spēku, emocionālo lādiņu, ko tas dod gan mūziķiem, gan klausītājiem,” uzsvēra diriģents Kaspars Ādamsons. “Katram komponistam ir savs raksturīgs rokraksts, intonācijas, un, protams, Johanam de Meijam tādas ir – manuprāt ir vairākas tādas lietas, kas raksturo viņa mūziku: ritmiskā ziņā kaut kas no Leonarda Bernsteina, tādā frāžu atkārtojumā, motoriskumā kaut kas no Filipa Glāsa, noteikti kāda ietekme no Gustava Holsta, domājot par lielām, globālām zemeslodes un planētas tēmām. Kā viņš pats saka, viņš ļoti cenšas abstrahēties un nedoties ilustratīvismā, bet doties pāri jūtu pasaulē. Un šī jūtu pasaule tieši melodiskumā un viņa piedāvātajās melodijās vispatiesāk izpaužas.”

Kopā ar orķestri “Rīga” koncertu čellam un orķestrim “Kazanova” atskaņoja čellists Ēriks Kiršfels, kurš atzīmēja: “Man ir tā veiksme jau vairākas reizes bijusi ar pūtēju orķestri spēlēt, viņi, nenoliedzami, ir profesionāļi.

Gods un slava visiem amatierpūtēju orķestriem, bet viņi [orķestrī ''Rīga''] ir profesionāļi, nāk katru dienu uz darbu arī visos tajos brīžos, kad citi nenāca.”

Orķestrim “Rīga” patīk arī pajokot un teatrāli paspēlēties – par to varēja pārliecināties, skatoties “Holandiešu meistaru svītas” trešo daļu, kuras laikā plīsa un galvā tika maukts pat tamburīns.

Savukārt koncerta otrā daļa ar Johana de Meija Trešo simfoniju “Planēta Zeme” ierāva kosmiskā planētu lidojumā ar odu dzīvības enerģijai uz mūsu planētas, ko emocionāli iekrāsoja sieviešu balsis.

Dziedātāja Inese Romancāne stāstīja: “Tas ir iespaidīgi, atrasties turpat planētas Zeme radīšanas brīdī un visām kopā būt tam sievišķīgajam – Mātei Zemei, tai krāsai. Brīnišķīga sadarbība – mums pašām kas jauns mūsu kora ikdienā!”

Savukārt koncerta apmeklētāja, muzikoloģe Inese Lūsiņa pēc koncerta dalījās iespaidos: “Šis bija ļoti labs sezonas iesākums orķestrim “Rīga”, un šī ir viena no tām reizēm, kad arī orķestrim “Rīga” publika šeit ceļas kājās, un ļoti pelnīti. [..] Orķestris sezona sākumā ir apliecinājis fantastisku līmeni, tāpat muzicējot kopā gan ar čellistu Ēriku Kiršfeldu. Tāpat Ineses Romancānes vadītais sieviešu sekstets ar brīnišķīgiem soprāniem [..], kas strādāja kā tāda instrumentāla skaņa, papildinot šo pūtēju simfonisko orķestri.”

Orķestris “Rīga” visu šo laiku ir aktīvi strādājis un pilnveidojis repertuāru, apliecina tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns: “Mēs meklējam visādus ceļus, gan turēt roku uz pulsa, kas ir pasaules putēju orķestru mūzikā, gan meklēt. [..] Mēs ejam visplašākajos virzienos – tas ir džezs, tā ir klasiskā mūzika, tīra pūtēju mūzika, kāda ir šodien, mēs tiešām esam visdaudzveidīgākais un žanriski bagātākais, krāšņākais orķestris.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti