Pārmijas

Ieva Mežgaile: Viens no "Gaismas ceļā" uzstādījumiem - rādīt kokļu mūziku arī ārpus Rīgas

Pārmijas

Kā darboties kultūrā, neradot izmešus. Margo Zālīte Poznaņā iestudējusi operu "Anhelli"

Circeņi nāk! Saruna ar izdevniecības "Upe tuviem un tāliem" vadītāju Ivetu Mielavu

Circeņi nāk! «Ziemassvētku Svētdieņus» atklās Johana Sebastiāna orķestris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izdevniecība "Upe tuviem un tāliem" izdevusi audio grāmatu CD formātā "Reiz circeņiem bij’ mūzikas instrumentu veikaliņš". Ieraksts jau šobrīd pieejams Latvijas mūzikas ierakstu un grāmatu tirdzniecības veikalos, taču tā oficiālā atvēršana ar aizraujošu jampadraci notiks 8. decembrī pulksten 14.00 "Hanzas perona" pirmajā "Ziemassvētku Svētdienī".

Audio grāmatiņas idejas pamatā ir pasaka, ko pirms gadiem sešdesmit uzrakstījusi poļu bērnu grāmatu autore Lūcīna Leguta (Lycuna Legut) – savulaik to latviski izdevusi arī izdevniecība "Liesma". Tas ir stāsts par diviem circeņiem, kuri saimnieko savā mūzikas instrumentu veikaliņā. Tur ierodas muša un vēlas saviem bērniem pirkt dažādus mūzikas instrumentus, lai tie uzstātos koncertā. Muša izvēlas instrumentus, jo tie spēlē tik skaistas melodijas, tomēr abu mušas bērnu rokās nabaga vijole, klavieres, trompete un bungas spēj izdvest tikai šķības, greizas skaņas... Muša ikreiz pēc savu lolojumu izgāšanās vaino circeņu instrumentus.

Grāmatiņa kā nopietns joks

"Vienkāršais stāstiņš šoreiz mums kalpo kā nopietns joks – pamudinājums bērniem ieklausīties mūzikā," stāsta izdevniecības "Upe tuviem un tāliem" vadītāja Iveta Mielava. "Muzikālos iestarpinājumus tīšām esam atstājuši minūtes garumā, nevis tikai pārdesmit sekunžu garus, un bērniem vajadzēs sevi mazliet piespiest tos noklausīties. (..) Tas ir nopietns joks, pamudinājums – pirms tu gribi spēlēt uz skatuves, tev būs mazliet jāiemācās tos instrumentus arī spēlēt."

Nudien – lai spēlētu kā Vineta Sareika, Jānis Porietis vai Māris Briežkalns, vajag cītīgi mācīties.

"Audio pasakas muzikālais skaistums ir tas, ka circeņi, Mušas bērniem piedāvājot šos mūzikas instrumentus, paši arī tos spēlē: circeņu rokās atdzīvojas gan trompetista Jāņa Porieša spēle, gan Intas Villerušas klavierspēle, te dzirdama arī Ilga Reizniece un bungas. Kopumā dzirdami vairāk nekā desmit instrumenti," atklāj Mielava.

Kaut arī Latvijas Radio fonotēkā ir pieejams šī stāsta ieraksts, audio grāmatai teksts ierakstīts no jauna. Stāstu stāsta Gundars Āboliņš, bet circeņu, Mušas un viņas bērnu lomās izdzīvojas Toms Treinis, Elizabete Marija Brante un Jaunā Rīgas teātra aktieru kursa studenti Sabīne Tīkmane un Gerds Lapoška. Ieskaņošanu veicis Normunds Deinats.

Vai šobrīd bērniem šādas audiogrāmatas ir svarīgas? "Lūk, to es nezinu, bet tūlīt redzēšu," stāsta Iveta. "Agrāk bērni vēroja dabu, tagad – tehnoloģijas. Tas, protams, nav slikti, bet svarīga ir proporcija. Tagad redzēsim, vai viņi vēro grāmatas, tai skaitā audiogrāmatas, vai tomēr tas jau ir pagājis etaps."

Bērniem jaunā audio grāmatiņa būs iespēja ne tikai izklaidēties, paklausoties pasaku, bet uzzināt ko vairāk par mūzikas instrumentiem un to skanējumu. "Vismaz paklausīties! Bet, ja kāds būs ieinteresējies, būšu tikai laimīga – tad šis darbiņš būs sasniedzis to, ko mēs visi vēlējāmies."

Darba veidotāju sapņi būs piepildīti, ja kādam no klausītājiem, šo ierakstu noklausoties, radīsies vēlēšanās doties uz mūzikas apmācības pulciņu vai pat uz mūzikas skolu.

Meklē orķestrantus

Albuma atvēršanas pasākums gaidāms "Hanzas peronā", un arī tam būs cieša saistība ar mūzikas instrumentiem... "Atklāšanas pasākumi man vienmēr bijuši uztraukuma pilni, jo nekad jau nezini, cik un vai kāds atnāks uz šo atvēršanu… Tas tāds lēciens aukstā ūdenī. Jauki, ka tagad Mārtiņš rīkos Ziemassvētku tirdziņus ar brīnišķīgo nosaukumu "Svēdieņi", kur vēl skaistāk?"

Mielava stāsta, ka atklāšanas pasākums būs gauži vienkāršs. "Veidosim Mušas bērnu orķestrīti, tādu spontānu – līdzi būs instrumenti, jo tu nevari iet uz mūzikas skolu un gribēt kaut ko iemācīties, ja neesi instrumentu paturējis rokā. Diriģents mums jau ir, pirmā vijole arī, trūkst tikai spēlētāju!"

Turklāt diriģents būs neviens cits kā pats maestro Imants Resnis! "Jā, maestro laipni piekritis būt par diriģentu, bet Ilga Reizniece – par pirmo vijoli. Tātad divi galvenie spēlētāji mums jau ir," atklāj Iveta Mielava

un uzsver, ka potenciālajiem orķestra dalībniekiem nebūt nav jābūt saistītiem ar mūziku: "Galvenais, lai ir vēlēšanās atnākt un piedalīties mazā, priecīgā notikumā. Ļoti ceru, ka tas tāds arī būs, bet tas atkarīgs no orķestrantiem. Man pašai līdzi būs kādi trīsdesmit, četrdesmit instrumenti – klavieru gan nebūs, bet tie, kurus var izkustināt un pacelt, tie būs. Galvenais te būs spēlētprieks – nemaz neceru, ka galā sanāks Bēthovenam tīkams, nopietns skaņdarbs."

Turklāt orķestra nosaukums būšot ļoti nopietns: Johana Sebastiāna orķestris.

Iveta Mielava
Iveta Mielava

"Ziemassvētku Svētdieņi"  alternatīva lielveikaliem

"Ziemassvētku Svētdienis”, kuru organizē pasākumu un kultūrvieta "Hanzas perons" sadarbībā ar festivālu "Piena svētki", būs mazi svētki četrās decembra svētdienās no 8. līdz 29. decembrim. Kamēr visa pilsēta lēnām gatavojas svinēt ziemas gaidītāko notikumu, šī būs iespēja sākt svinības laicīgi un siltumā, pilsētas centrā, iedvesmojošā noskaņā, izvēršot svētkus mēneša garumā. Koncerti un izrādes garam, rotaļas un meistarklases, ēdieni un karstvīns vēderam, Ziemassvētku tirdziņš – dāvanām un priekam.

"Jau sen mums "Piena svētkos" bija doma, ka Rīgā mazliet pietrūkst alternatīvas vietas, kur kopā ar ģimeni atnākt, sagaidīt, sagatavoties un nosvinēt Ziemassvētkus," stāsta Mārtiņš Mielavs.

Mārtiņš Mielavs
Mārtiņš Mielavs

"Kamēr bērni kaut kur skrien un kaut ko taisa, tikmēr tētis iedzer vīnu, mamma nopērk dāvanas, un tad ir izrādes un koncerti... Bija doma, ka to visu varētu izvērst iekštelpās – siltumā un komfortā. Kad tika atklāts "Hanzas perons", uzrunāju tā pārstāvjus – viņiem tas likās interesanti, tā nu sadevāmies rokās un… sanāca! Vēl tika pieslēgta arī "Labestības diena", līdz ar to arī kāds lielāks mērķis pāri tam visam," stāsta Meilavs un atzīmē, ka nosaukums esot atnācis pats.

"Tas būs tāds daudzpusīgs Ziemassvētku festivāls ar skatu nākotnē – ka tas katru gadu arī šeit varētu notikt."

Katrā “Svētdienī” sarūpētas izrādes, koncerti, meistarklases un aktivitātes kā bērniem, tā pieaugušajiem. Pasākuma programmā bērniem un vecākiem gaidāmas dažādas izrādes – Jāņa Znotiņa “Kaka un pavasaris”, Valmieras teātra viesizrāde “Staburaga bērni”, leļļu teātra “Jūlijonkuliņa ziemassvētki” un “BrigadereKubā” skolēniem. Sadarbībā ar "Mans Rimi" un Bērnu slimnīcas fondu katru svētdienu "Labo darbu pieturā" mājos sirsnīgākā labdarības akcija "Eņģeļi pār Latviju". Savukārt ar teātra trupas "Kvadrifrons" izrādi “Trīs stāsti” un mūziķu Goran Goras, Vladislava Nastavševa, Andreja Osokina un zvanu ansambļa "Campanella" koncertiem “Svētdienis” izklaidēs arī pieaugušos.

Ko īsti jāsaprot ar formulējumu "alternatīvāki Ziemassvētki" – vai alternatīvisms tur patiesi būs jūtams?

"Ar alternatīvu es domāju lielveikalus," atzīmē Mielavs. "Iekārtojumu taisām paši – lai būtu neuzbāzīgāk, neuzkrītošāk. Visi, kas šeit piedalās, ir latvieši un citi vietējie. Tirdziņš – vietējo cilvēku tirdziņš.

Ieeja visos "Svētdieņos" būs bez maksas, uz izrādēm vajag nākt laicīgi, jo vietu skaits ir ierobežots. Tikai uz vakara koncertiem ieejas maksa būs simboliska – pieci eiro. Galvā man ir skaidrs, kam tam jābūt. Ceru, ka tāds tas arī būs!" – tā Mārtiņš Mielavs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti