Kultūra

Karavīra portreta skulptūras autors: Mūsdienās vari karot, arī neizkāpjot no gultas

Kultūra

Spilgtas vīriešu lomas atklāsies baletā «Trīs musketieri»

"Auļu" starptautiskais projekts

«Auļi» jaunajā albumā sapludina latvisko skanējumu ar citu tautu senām dziedāšanas tradīcijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dūdu un bungu grupa „Auļi” strādā pie jauna albuma, kurā latviskais skanējums būs sapludināts ar dažādu citu tautu senām dziedāšanas tradīcijām. Pirmais starptautiskā projekta auglis ir sadarbība ar mongoļu rīkles dziedātāju Bacorigu Vānčigu (Batzorig Vaanchig), kas apskatāma arī nesen publicētajā videoklipā, kas uzņemts šovasar Mongolijā. Arī pārējās sadarbības tiek filmētas, un aizvadītās nedēļas nogalē tika uzņemti kadri Botāniskajā dārzā Rīgā.

18.oktobra rīts ir kā radīts „Auļu” iecerētā videoklipa noskaņai. Ir mazliet dzestrs. Bet spīd spoža saule, pielejot arī dārza kokus un lapu klājienu ar saulainu mirdzumu. Vienā no Botāniskajā dārzā malām „Auļi” gatavojas filmēšanai. Jau uzvilkuši grupai raksturīgos tērpus, blakus taciņai novietojuši bungas, kas gluži vai iegrimušas lapu paklājā:

„Botāniskais dārzs tāpēc, ka mēs meklējām vietu, kas ir skaista, kurā ir lapas, kurā ir koki un kurā varam tikt iekšā darbdienas rītā Rīgā. Galvenais ir notvert šo te skaisto mirkli, kad rudens ir pašā plaukumā,” par vietas izvēli klipa filmēšanai stāsta grupas dalībnieks Kaspars Bārbals.

Kopumā projektā taps četri klipi, kas atainos četrus gadalaikus. Pirmais – vasarai veltītais – jau nodots skatītāju vērtējumam. Tā ir sadarbība ar starptautiski pazīstamo mongoļu rīkles dziedātāju Bacorigu Vānčigu. Klips uzņemts jūlijā Mongolijā, Terelje nacionālajā parkā.

„Tas ir Mongolijā, tas ir dabas parks, viena no skaistākajām vietām tajā reģionā. Un, jā, cēlāmies agri, agri no rīta, braucām ar mazām mašīnām kalnos augšā un filmējām. Atrodoties augšā kalnos un klausoties, kā viņš dzied – bez kaut kādiem izskaistinājumiem un uzlabojumiem, tas bija vienkārši fantastiski. Gribētos dzirdēt vēl un vēl,” saka „Auļu” dalībnieks Gatis Indrēvics.

Topošais albums savā ziņā būs pretstats „Auļu” iepriekšējam albumam, kurā viņi sadarbojās ar grupu „Tautumeitas” un kurā bija izcelti sieviešu vokāli un latviskā dziedāšanas tradīcija.

Jaunajā albumā viņi pievērsušies vīru dziedāšanai un skata to pasaules kontekstā.

Kopīgi ar mongoļu rīkles dziedātāju izveidotajā dziesmā savdabīgi savienots gan mūsu tautām kardināli atšķirīgais, gan cilvēciski kopīgais. “Ja mēs runājam par pašu dziesmu, tad tajā saplūst divas dziesma. Mongoļu dziesma, kas ir ar mongoļu dzeju par huņņu pasaules iekarošanu, kā viņi iet pa pasauli un iekaro visus pēc kārtas un zem viņu pakaviem drūp pilsētas. Un mūsu latviešu tautasdziesma, kas ir dūdu melodijā iekļauta bez vārdiem, bet, ja tai būtu teksts, tad tur būtu “Div’ baloži strautā dzēra, div’ bāliņi karā jāja” – no šīs tematikas.

Un tā mēs sapinam šīs divas tēmas, kas ir dažādi skatu punkti uz pasauli.

Piemēram, mongoļu vēlme visu iekarot, bet no otras puses – latviešu vienmēr bijusī vēlme aizstāvēt savu tēvzemi, tas ir tajā lauciņā, kas ir pilnīgi pretējs un nesavienojams,” stāsta Bārbals.

Vienojošais savukārt ir daudzas vispārcilvēciskas lietas, cilvēka saikne ar dabu, vēlme izpausties mūzikā. “Bet savukārt, kas ir savienojams, tās ir tās cilvēka pamatlietas, kā viņš uztver pasauli, kā viņš jūtas pasaulē, kā viņš saplūst ar pasauli. Un tas izpaužas tajā, kā cilvēki rada mūziku. Piemēram, mongoļiem rīkles dziedāšana skaitās tas, ka viņi ataino dabas un dzīvnieku skaņas, un arī latvieši vienmēr dzīvojuši saistībā ar dabu.

Un tas, kas ir kopīgs, ir tā skaņa, vibrācija, kā veidojas mūzika un kā veidojas mūzikas sajūta.

Un tas visiem cilvēkiem ir kopīgs mūsu skatījumā,” saka Bārbals.

Līdzās mongoļu rīkles dziedātājam „Auļiem” procesā ir sadarbība ar vēl diviem ārvalstu mūziķiem, kas pārstāv senās dziedāšanas tradīciju. Kas viņi ir – „Auļi” pagaidām to grib paturēt noslēpumā: „Viņi būs tuvāki mums ģeogrāfiski, bet pietiekoši interesanti un eksotiski pēc skanējuma. Plānojam, ka albumā būs 12 dziesmas: ar katru no viesmāksliniekiem trīs, un vēl trīs būs latviešu dziesmas, kurās piedalās visi iesaistītie, latviešu tautas mūzikas sintēze ar visiem šiem te stiliem.”

Darbs pie albuma turpināsies vēl aptuveni gadu. Plānots, ka tas varētu nākt klajā nākamā gada rudenī, kad arī „Auļiem” būs koncertturneja pa Latviju ar visiem iesaistītajiem viesmāksliniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti