Labrīt

Ekonomisti: Ukrainas bēgļiem pozitīva ietekme uz Igaunijas ekonomiku

Labrīt

Latvijas Radio un "Delfi" pētījumā atklāj iespējamu seksuālu vardarbību vasaras nometnēs

Viņš vienkārši atlidoja. Grupā "Jōra" saspēlējas Latvijas un Austrālijas latvieši

Ceļojumus apkārt globusam. Grupā «Jōra» saspēlējas Latvijas un Austrālijas latvieši

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir gan meditatīvu koncertu, gan jaunu mūzikas albumu dzimšanas brīdis. Pirms pieciem gadiem arī Mūzikas akadēmijas etnomūzikas studentes Lauma Matule un Dārta Drava izlēma sagatavot mazu gada nogales koncertprogrammu. No viņu muzikālās saspēlēs izaugusi grupa "Jōra", kam 1. decembrī iznāca pirmais pilnais albums "Tatata", bet pēc nedēļas sāksies koncerttūre dalībnieka Ivara Štubja dzimtajā Austrālijā.

Rāmā skandināvu melodija, ko savā jaunajā albumā "Tatata" klausītājiem dāvina pasaules mūzikas grupa "Jōra", piestāv sniegainajai decembra sestdienai Rīgā, ceļā uz Ziemas saulgriežiem. Bet tūdaļ jau domās nokļūstam karstā vasarā Latgales sētā, kur sadziedās Dārta Drava, kas grupā spēlē vijoli, un Lauma Matule, kas virtuozi pārvalda kokli, flautu un stabuli.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Albuma "Tatata" nosaukums paņemts no piedziedājuma lietuviešu dziesmai par gulošo lapsiņu. Drīz pēc tam skan arī ģitārista un vokālista Ivara Štubja oriģinālkompozīcija etno ritmos ar angļu 18.–19.gadsimta dzejnieka Viljama Bleika vārdiem, iedvesmas avots esot arī Ziemeļāfrika. Mūziķi modri vēro publikas reakciju. Viņiem šis ir pirmais pilnais albums, no 1. decembra pieejams "Spotify" platformā, līdz Ziemassvētkiem iznākšot arī disks.

Muzikālos ceļojumus apkārt zemeslodei izskaidro grupas vēsture. To 2018. gadā sākušas etnomūzikas studentes Lauma Matule un Dārta Drava, kas iesaistījušas papildspēkus no televīzijas šovā uzvaru guvušās dziedošās Vītolu ģimenes un visubeidzot Ivaru Štubi.

"Spēlējām, sapratām, ka mums vajag arī ritma sekciju. Pieaicinājām Kalvi Vītolu. Bija lielas pārmaiņas dzīvē un pasaulē arī. Tad mēs atradām Ivaru. Viņš atlidoja," stāsta Dārta Drava.

"Es atlidoju ar savu draudzeni Lailu no Austrālijas. Abi esam Austrālijas latvieši. Ideja no manas puses bija – varbūt atbraukt uz sešiem mēnešiem, paspēlēt mūziku," atceras Ivars Štubis. "2020. gada janvāra beigās ielidojām, mēnesi vēlāk bija kovids. Izdzīvojām kovidlaiku, un tikmēr labi iedzīvojāmies Latvijā. 2020. gada beigās iestājos "Jōrā"."

No kreisās: Dārta Drava, Lauma Matule, Kalvis Vītols un Ivars Štubis.
No kreisās: Dārta Drava, Lauma Matule, Kalvis Vītols un Ivars Štubis.

"Jōra" lībiešu valodā nozīmējot "ezers", taču grupas dalībniekiem nosaukumā patīk tieši interpretācijas iespējas, jo latvieša ausij tas skan līdzīgi kā "jūra", ūdens klajs, kas ir plašs tāpat kā mūzika. Decembra vidū "Jōra" pāri jūrām un okeāniem dosies koncertēt uz Austrāliju, kur Ivara Štubja ģimene pēc Otrā pasaules kara mīt jau trešajā paaudzē.

Viņš atklāj: "Spēlēsim Kultūras dienās, brauksim uz "3x3" nometni, un pēc tam mums būs pat sava tūre: no Melburnas uz Adelaidi, pēc tam pa "Great Ocean Road". Uzstāsimies kādās pilsētiņās. Melburnā 18. janvārī, Melburnas kalnos, veco ļaužu ciemā, un pilsētiņā Dienvidaustrālijā, kur ir brūzis, kas pieder Austrālijas latvietim."

Arī muzikāli "Jōra" šobrīd nedomā apstāties pie vienas valsts vai reģiona, bet turpināt ceļojumus apkārt globusam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti