Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mūzikas un zinātnes flirts - satiekas divi Mārči Auziņi

Flirts ar citādo. Divi Mārči Auziņi – zinātnieks un ģitārists – satiksies uz vienas skatuves

Šomēnes klajā nācis ģitārista Mārča Auziņa jaunais albums "Citādi citāti", kura noskaņu pats autors raksturo kā Lielo dzīves jautājumu iedvesmotas muzikālas ainavas. Viens no svarīgākajiem impulsiem albumam bijis mūziķa vārda un uzvārda brāļa – zinātnieka Mārča Auziņa – raksti par zinātni, ko viņš regulāri publicē portālā LSM.

Albuma iznākšanu drīzumā turpinās kāds Latvijā, visticamāk, vēl nebijis projekts – abi Mārči Auziņi satiksies uz vienas skatuves, lai piedāvātu audiovizuālu priekšnesumu "Flirts ar citādo". Pirmizrāde projektam būs 26. septembrī.

Divu Mārču Auziņu kopprojekts «Flirts ar citādo»
00:00 / 04:08
Lejuplādēt

"Labdien, mans vārds ir Mārcis Auziņš. Šodien es mēģināšu jums nedaudz pastāstīt par to, kādas ir kvantu fizikas pamatidejas un kā tas ļauj izskaidrot atoma uzbūvi" – tā kādu no savām lekcijām sāk zinātnieks Mārcis Auziņš, un šo lekciju aizrautīgs klausītājs savukārt ir viņa vārda un uzvārda brālis – ģitārists Mārcis Auziņš, kurš regulāri lasa arī zinātnes sleju portālā LSM.

Vienā brīdī dzirdētais un lasītais viņam deva ierosmi jauniem muzikāliem meklējumiem, stāsta mūziķis: "Pastaigājoties no rīta ar suni, klausoties Mārča Auziņa lekcijas, kas ir pieejamas "YouTube" un citās platformās, man ienāca prātā ideja, ko drīzāk var saukt par nojausmu, ka mākslai un zinātnei ir daudz kas kopīgs un šo kopīgo varētu parādīt un radīt tādā mākslinieciski monolītā formā."

Saliekot kopā zinātnes un mākslas skatpunktus, arī tapa jaunais Mārča Auziņa soloalbums, kura nosaukums "Citādi citāti" liecina, ka tas būtiski atšķiras no iepriekšējiem pieciem albumiem, jo šoreiz mūziķis daudz vairāk ļāvies eksperimentiem ar skaņu, formu un faktūru.

Mūziķis Mārcis Auziņš stāsta: "Albumu pirmkārt ir iedvesmojuši šie populārzinātniskie teksti. Praktiski katrā skaņdarbā ir ietekme no kādas Mārča Auziņa zinātnes slejas. Katru no zinātniskajām tēmām, neatkarīgi no tā, vai tas ir vilnis vai tie ir atomi, es esmu atspoguļojis savā izpratnē caur mūziku."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ar albuma iznākšanu šoreiz stāsts nebeidzas, jo ģitāristam Mārcim Auziņam radās ideja to turpināt ar vēl daudz tiešāku kopsadarbību ar zinātnieku Mārci Auziņu, kurš aicinājumam atsaucās, un drīzumā gaidāma pirmizrāde projektam "Flirts ar citādo", kur abi satiksies uz vienas skatuves audiovizuālā priekšnesumā.

Mūziķis atklāj: "Mana pirmā satikšanās ar Mārci Auziņu pirms daudziem gadiem bija virtuāla.

Es tajā rītā tikko biju piecēlies, vēl nebiju ieskatījies ziņās, un mani kādi trīs kolēģi apsveica ar jauno amatu. Es domāju, kas tas tāds ir? Tas bija joks, protams. Es pēc tam atvēru ziņu lentu un ieraudzīju, ka Mārcis Auziņš ir ievēlēts vai pārvēlēts par rektoru.

Jā, pēc šiem daudzajiem gadiem es metu kautrību pie malas, uzrakstīju viņam e-pastu, izklāstot savu nojausmu, ka mums kaut kas kopā ir jārada. Viņš atbildēja, ka ir ļoti atvērts šādai sadarbībai, un tā nu mēs tiksimies uz vienas skatuves. Šobrīd viņš ir Amerikā, bet mums jau ir bijuši mēģinājumi, šobrīd esam aktīvā mēģinājumu procesā."

Projektam "Flirts ar citādo" vizualizācijas veido Ineta Sipunova, režisore ir Paula Pļavniece, kura atzīst, ka viņu suģestē ideja par šo divu personību satikšanos uz vienas skatuves, kuri ir īsti virtuozi katrs savā jomā. Vizualitāte sasauksies ar vienu no profesora Auziņa apskatītajām tēmām, un tas ir mākslīgais intelekts, atklāj Paula Pļavniece: "Ļoti daudz ko no tā, kas būs aplūkojams vizualitātē, sintezēs mākslīgais intelekts. Mārča muzikālā izpildījuma vizualizācijas tiks ar mākslīgā intelekta palīdzību turpat uz vietas radītas, un katru reizi tās būs mazliet citādākas atkarībā no tā, kā mākslīgais intelekts būs "sajutis" to mūziku."

Projekta "Flirts ar citādo" pirmizrāde mūzikas namā "Daile" būs 26. septembrī, pēc tam to varēs noskatīties 11. oktobrī.

Profesora Auziņa zinātnes sleja

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti