Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas centram "kim?" jauna ēka

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Izdots mūzikas albums "Ziedonis&Dziedonis"

Vīru kora «Dziedonis» simtgadei veltītais albums ar Imanta Ziedoņa dzeju – pavasarīgu noskaņu piepildīts

Pavasarīgu noskaņu piepildīts, gaišs un dzīvespriecīgs ir vīru kora "Dziedonis" jaunais albums "Ziedonis un Dziedonis", kura prezentācijas koncerts notiks nākamnedēļ, 19. aprīlī, Nacionālajā bibliotēkā. Albuma pamatā ir 15 miniatūras ar Imanta Ziedoņa dzeju, savulaik radītas tieši vīru korim "Dziedonis". Katra miniatūra nosaukta kādas sievietes vārdā.

Vīru kora «Dziedonis» simtgadei veltītais albums ar Imanta Ziedoņa dzeju – pavasarīgu noskaņu piepildīts
00:00 / 04:29
Lejuplādēt

Gan albumā, gan koncertā miniatūras papildinās Imanta Ziedoņa dzejas un prozas lasījumi Kaspara Znotiņa sniegumā.  

Savulaik pēc "Dziedoņa" vadītāja Imanta Kokara lūguma četri komponisti tieši "Dziedonim" sacerēja 15 muzikālas miniatūras. To iedvesmas avots bija Imanta Ziedoņa lakoniskie, haikām līdzīgie dzejoļi no krājuma "Mirkļi. Foreles".

Katrs dzejolis un arī miniatūra bija velte kādam sievietes vārdam.

Vīru koris "Dziedonis" miniatūras ik pa laikam iekļāvis savos koncertos, bet šogad – savā 100. jubilejas gadā – ieskaņojis arī albumā "Ziedonis un Dziedonis". Tāpat kā savulaik Imanta Kokara veidotajā programmā miniatūras papildina Ziedoņa dzeja un proza aktiera lasījumā.

"Toreiz piedalījās aktieris Harijs Liepiņš, bet šoreiz mums piedalīsies Kaspars Znotiņš. Es biju klāt, kad viņš Radiomājā ierunāja šos tekstus, es īstenībā pirmo reizi biju liecinieks tādam brīdim, kā tas top, un es biju sajūsmā. Cik niansēti viens cilvēks var pasniegt katru frāzīti. Ļoti interesanti tas bija," stāstīja kora "Dziedonis" mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars.

Miniatūras komponējuši Marģeris Zariņš, Pēteris Plakidis, Imants Kalniņš un Romualds Kalsons, katrs ieliekot savu izjūtu par Ziedoņa dzejoļiem, kas nodēvēti dažādu sieviešu vārdos.

"Kā Ziedonis ir jutis Ināru, Ilmu, Hannu, Ieviņu, Solveigu, Elzu, Silviju, Montu, Zeltstarīti un vēl arī citu vārdu īpašnieces. Arī Karmenu, par kuru dzejoli komponējis Imants Kalniņš. Par Montu savukārt mūziku sacerējis Romualds Kalsons, kurš viņu iztēlojies kā tādu diezgan brašu meiteni. Varbūt viņš tādu personiski pazina. Jā, katrai meitenei ir pilnīgi savs raksturiņš," stāstīja Uldis Kokars.

Miniatūras atklāj ļoti plašu sieviešu raksturu galeriju – gan mīļas un siltas būtnes, gan skaistas, bet aukstas un nežēlīgas, bet visa programma kopumā ir kā vēstījums par mīlestības visdažādākajām izpausmēm, sākot no erotikas un jūsmas līdz cildenam jūtu dziļumam.

Kā īsti pavasarim atbilstošu programmu raksturoja kora "Dziedonis" diriģents Oskars Jeske.

"Tur ir sanākusi tāda ļoti ēteriska kombinācija gan ar dziesmām, gan ar Ziedoņa prozu un dzeju. Tik daudz jūtu un sajūtu, skaistums tiek apdziedāts un prieks, tā mūžīgā tieksme pēc skaistuma," sacīja Jeske.

"100 gadi korim, bet mēs mēģinām visādi ar savu radošo darbību būt tādi jauneklīgi, neieslīgt komfortā ar lietām, kas ir pierastas un ierastas, bet visu laiku meklēt ko jaunu. Albums ir viens no mūsu simtgades notikumiem," atzina Jeske.

Vīru kora "Dziedonis" jaunā albuma "Ziedonis un Dziedonis" prezentācijas koncerts notiks 19. aprīlī Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Ieeja tajā ir bez maksas.

Lielais kora 100. jubilejas koncerts notiks 26. oktobrī LU Lielajā aulā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti