Panorāma

"Sibīrijas bērni" dodas uz Tālajiem Austrumiem

Panorāma

Latviju apmeklē izcilais domātājs Ričards Rors

Diasporas latviešu mākslas izstāde

VEF kultūras pilī trijos stāvos diasporas latviešu mākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ņujorkas avangardisti un klasiķi. Māksla, kas radīta Vācijā, ASV, Austrālijā un citur. VEF kultūras pilī trijos stāvos apskatāmi mākslas darbi, kurus radījuši diasporas latviešu mākslinieki un  kuru daiļrade ir salīdzinoši maz pētīta. Lēnām ārzemēs tapuši latviešu mākslas darbi atgriežas dzimtenē un veidojas īpaša kolekcija.

Dainas Dagnijas māksla ir ekspresīva un krāsaina kā viņas dzīve. Dzimusi Latvijā. Septiņu gadu vecumā ar ģimeni devās bēgļu gaitās un ilgstoši dzīvoja nometnēs. Lielāko daļu mūža pavadījusi ASV, kur mācījās Detroitas mākslas institūtā.

Viņa stāsta, ka 15 gadu vecumā redzējusi El Greko šedevrus, kas viņu iespaidojuši līdz pat šim laikam. 

Latvijā viņa atgriezās pirms 17 gadiem. Daina Dagnija ir viena no diasporas latviešu māksliniekiem, kuru darbus šobrīd var apskatīt izstādē VEF kultūras pilī.

"Tev ir jābūt radošam. Tu sevi neatkārto no gleznas uz gleznu.  Tā glezna jau saka tev priekšā.  Tu pabeidz un nezini, kas tas būs. Nākošajā diena ar jaunu enerģiju nāc," viņa raksturo savas mākslas procesu. 

Izstādē pārstāvēti mākslinieki, kuri aizbrauca no Latvijas Otrā pasaules kara gados, gan arī mūsdienu jaunā mākslinieku paaudze. Augusts Annuss, Niklāvs Strunke, Ojārs Šteiners, Fridrihs Milts un citi.

Ja okupētajā Latvijā mākslinieki dzīvoja atrauti no mākslas attīstības pasaulē un reti kurš mākslinieks tika uz ārzemēm, tad, piemēram, ASV šie mākslinieki dzīvoja paralēli visiem stiliem, kas toreiz attīstījās.

Piemēram, mākslinieks Šteiners no ASV pārstāv abstraktā ekspresionisma stilu, kas attīstījās Ņujorkā. Pazīstamākie mākslinieki virzienam ir holandiešu emigrants Kunings, Poloks. Ja pasaules mākslas kontekstā varam runāt par Ņujorkas skolu, tad latviešu diasporas mākslas kontekstā varam runāt par Čikāgas skolu.

Izstādi rīko Pasaules latviešu mākslas centrs, kas darbojas Cēsīs. Tas izveidots, lai apzinātu, saglabātu un iekļautu Latvijas kultūras apritē mākslas vērtības, ko latviešu mākslinieki radījuši ārzemēs. Diasporas māksla ir maz pētīta.

"Jāņa Kalmītes rijas nav klasiskas rijas. Amerikāņi redz un saka, vai tā ir automašīnas aizmugure? Garezerā mūsdienās cilvēki teikuši - vai tas nav mobilais telefons? Cilvēki saredz mūsdienīgas lietas, bet Kalmīte saredzēja riju. Kāpēc riju? Ko viņš gribēja izteikt ar to? Vai protestēja, kā raksta, pret to, ka rijas Latvijā tika iznīcinātas padomju laikos, kolhozu laikos," pārdomās dalās Pasaules latviešu mākslas centra pārstāvis Dainis Mjartāns. 

Līdzās klasiķu darbiem izstādīti arī vairāku tādu mākslinieku darbi, kuri plašākai publikai Latvijā nav zināmi.  Tāds piemēram, ir Rolands Kaņeps, kurš 60. - 70.gados pieslējās Ņujorkas avangardistiem un darbojās leģendārajā “Elles ķēķa” mākslinieku grupā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti