Tēmu un materiālu daudzveidība jaunajā Jūrmalas muzeja sezonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

15. februārī plkst. 17.00 - 19.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori), uzsākot kārtējo izstāžu ciklu, atklāšanas svētki tekstilmākslinieces Anneles Slišānes izstādei “100 deči Latvijai”, 1. Starptautiskajai akvareļu izstādei un gleznotājas Baibas Rēderes personālizstādei “Tur = tepat. Tālu = Tuvu”.

100 deči Latvijai

Annele Slišāne
Annele Slišāne

Tuvojoties Latvijas simts gadu dzimšanas dienai, tekstilmāksliniece Annele Slišāne ir izsapņojusi un nu jau arī daļēji realizējusi unikālu dāvanu – 100 deči Latvijai.

100 nedēļās stellēs plānots noaust 100 dečus, katru no savādāka materiāla.

Simtgadīgās stellēs veikti eksperimenti ar dabas materiāliem, kalmēm, pelašķiem, ugunspuķēm, dodoties jaunos tekstila meklējumos, izrādot cieņu dabai un kultūrvēsturiskajam mantojumam, atklāts ekotekstils. Domājot par pasaules ilgtspējīgu attīstību, tiek austi deči arī no otrreiz izmantojamajiem materiāliem. Katram dečam ir savs stāsts un sava vērtība. Facebook profilā "Anneles zeme" tiek publicētas ziņas par projekta gaitu, ievietojot fotogrāfijas un stāstus. Pirmais dečs tika noausts 2016. gada 21.augustā. Izstādē Jūrmalā ierobežoto telpu dēļ redzēsim ap 50 no līdz šim tapušajiem dečiem. Projekts noslēgsies novembrī Rēzeknē.

Jūra vieno

Biedrība “Jūrmalas Dizains”, kuras dibinātāja ir māksliniece Līvija Brigita Pavlovska, aktīvi nodarbojas ar akvareļglezniecības izstāžu organizēšanu. Ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu programmā “Profesionālās mākslas pieejamība Jūrmalā” tapusi apjomīga starptautiska akvareļglezniecības izstāde “Jūra vieno”, kurā piedalās 49 mākslinieki.

Izstādes mērķis ir apvienot Baltijas jūras reģionā dzīvojošos akvarelistus.

Izstādes rīkotāji vēlas parādīt, ka akvarelis nav tikai klasiska krāsu pludināšana vai objektu izzīmēšana, bet arī mūsdienīga un aizraujoša tehnika. Izstādei nodrukāts arī katalogs. Izstādē piedalās dažādu paaudžu Latvijas mākslinieki (Patrīcija Brekte, Ieva un Jānis Spalviņi, Zigmunds Šņore), Reins Magers no Igaunijas, Ana Marija Blažiene no Lietuvas, kuri ar saviem darbiem Jūrmala viesojušies jau vairākkārt.

Patrīcija Brekte. Jūlijs. Kloda Mone dārzs Živerni. 2017
Patrīcija Brekte. Jūlijs. Kloda Mone dārzs Živerni. 2017

Tur = tepat. Tālu = Tuvu

Gleznotāja un tērpu dizainere Baiba Rēdere (dz. 1972. g.) par saviem jaunākajiem darbiem personālizstādē “Tur=tepat. Tālu=Tuvu” saka tā: “Visas manas gleznas ir par iekšējiem ceļojumiem, pat ja tās atgādina abstraktas ainavas vai zemes satelīta uzņēmumus. Šajā izstādē mēģinu apjaust iekšējās plūsmas, kas manī un katrā no mums mijās. Vislabāk šo ceļojumu varētu nosaukt par dzīvi kā tādu. Labirints raksturo dzīves līkločus. Ir jāizstaigā daudz, bet beigās nonāc tepat - savas sirds centrā, kas sniedz Tev atbildes un kur Tu satiec to, kas lielāks par Tevi. Mazais „es esmu“ satiekas ar lielo „ ES ESMU“.

Māksliniece 2008.gadā Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) absolvējusi  K. Zariņa un A. Naumova  multivizuālās mākslas glezniecības meistardarbnīcu, iegūstot maģistra grādu, pirms tam absolvējusi LMA Tekstilmākslas nodaļu. Sarīkojusi vairākas personālizstādes, pazīstama kā aktīva mākslinieku grupas “Kokons” dalībniece.

Baiba Rēdere. Numinozais. 2016
Baiba Rēdere. Numinozais. 2016

***

Izstāžu atklāšanas vakarā skatītājiem būs pieejamas arī muzeja pastāvīgās ekspozīcijas “Bērns kūrortā”, multimediāla ekspozīcija “Raiņa telpa. Plašums. Dziļums. Bezgalība” un pastāvīgā vēstures ekspozīcija „Rīgas Jūrmalas un Ķemeru kūrortu vēsture 18. –20. gadsimtā”.

Tekstilmākslinieces Anneles Slišānes izstāde “100 deči Latvijai”, 1. Starptautiskā akvareļu izstāde un gleznotājas Baibas Rēderes personālizstāde “Tur=tepat. Tālu=Tuvu” Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Jūrmala) būs skatāmas no 15. februāra līdz 25. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti