No kartupeļu talkas līdz kopīgai izstādei. 80. gadu mākslas studenti Jūrmalas muzejā demonstrē savu profesionālo ražu

Ar skatu uz aizvadīto jaunību – Jūrmalas muzejā apskatāmi dažādu mākslas nozaru darbi, ko radījuši teju 30 mākslinieki. Viņi visi pagājušā gadsimta 80. gadu beigās kopā iestājās tagadējā Latvijas Mākslas akadēmijā un arī visi kopā talkoja kolhozā. Izstāde "Raža" ir viņu pirmā kopīgi veidotā izstāde, kurā apskatāmi darbi no absolvēšanas laika līdz šodienai.

80. gadu mākslas studenti Jūrmalas muzejā demonstrē savu profesionālo ražu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Gleznas, ilustrācijas, keramikas darbi un instalācijas. Jūrmalas muzejā izstādē "Raža" var sajusties gluži kā laukā, kur zeļ visdažādākie augi. Piemēram, pie Vinetas Seieras ugunīgi sarkanām un saules staru apzeltītām gleznām, kurās attēloti zirgi, blakus novietots attēliem bagāts Marutas Raudes porcelāna pods. Turpat ir apskatāma arī Antras Stares liela glezna ar peonijām un Kārļa Alaiņa divi tēlniecības darbi no čuguna.

Lai gan visi darbi ir radīti atšķirīgos mākslas veidos, tos vieno viens fakts – darbu autori 1987. gadā sāka studijas toreizējā Teodora Zaļkalna Latvijas PSR Valsts Mākslas akadēmijā. 

"Liela daļa no mums pēdējā reizē satikās, kad studenti brauca uz kolhoziem un lasīja kartupeļus," saka gleznotājs un viens no izstādes veidotājiem Edgars Mucenieks.

Kartupeļu laukā sasēdušies apkārt traktoram, gandarītie un enerģijas pilnie topošie mākslinieki ir redzami izstādes melnbaltā titulbildē. Velkot paralēles ar tolaik savākto ražu, tagad mākslinieki demonstrē savu profesionālo ražu. Raugoties uz savu kolēģu darbiem, Mucenieku pārņemot divas sajūtas.

"Pirmā ir nostalģija. Nostalģija, protams, par tiem skaistajiem jaunības un studentu laikiem, kad mēs daudzi pirmo reizi satikāmies un rezultātā no mūsu kursa pēc tam izveidojās piecas ģimenes. Otra sajūta ir dziļa pateicība gan saviem vecākiem, kuri mūs ir izlolojuši un sūtījuši tajās skolās, gan saviem pasniedzējiem. Viņu nopelns arī ir milzīgs, ka mēs esam tur, kur mēs šodien esam," uzsver Mucenieks.

Pateicību saviem vecākiem izsaka arī grafiķe un izstādes idejas autore Jekaterina Grjazeva, kura vienā no saviem jaunākajiem darbiem ir attēlojusi savu ģimeni. Melnbaltai fotogrāfijai līdzīgajā zīmējumā blakus viņas vecākiem ir attēlots arī mākslinieces pilnveidošanās ceļš. Līdzās šim darbam ir apskatāmi citu mākslinieku krietni jaunāki darbi. 

"Pamatideja bija parādīt sākuma radošo līmeni un to, kāds tas ir tagad. Mēs visi sākām pēc skolām, pēc ļoti intensīvas nodarbošanās ar mākslu. Protams, dzīve katram ir savādāka, bet tas, ka mākslinieks turpina savu radošo ceļu, tas ir tāds apstiprinājums šai izstādei," skaidro Grjazeva.

Atsevišķos darbos mākslinieki pievērsušies pasaulē tobrīd aktuālajiem notikumiem. Piemēram, Edgars Mucenieks izveidotajā video akcentē dzīvi Covid-19 pandēmijas laikā, kad cilvēki dzīvojuši izolēti. Savukārt vienā no telpām uz grīdas ir sarindoti 80 miniatūri koka galdi, uz kuriem dažādās valodās uzrakstīts vārds "karš". Lienas Mucenieces pirms vairākiem gadiem radītā instalācija, pēc Edgara Mucenieka teiktā, liek aizdomāties, ka karš visas tautas ietekmē vienādi smagi un sāpīgi.

"Ir cilvēki, kuri nolemj, ka tas karš būs. Pirms tam viņi parasti sēž pie galda un apspriež to, un vienojas par to, ka kara nebūs. Tad, kad karš beidzas, tad viņi sēž, iespējams, pie cita galda, kur sadala laupījumus, zemes, cilvēkus kā zināmajā gadījumā ar Vāciju Otrajā pasaules karā. Es teiktu, skarbs darbs, bet ļoti šodienīgs," atzīst Mucenieks.

Izstādē piedalās: Kārlis Alainis, Imants Ancāns, Barbara Ābele, Vladimirs Babkins, Jānis Bankovičs, Signe Ērmane, Ivo Folkmanis, Jekaterīna Grjazeva, Ritums Ivanovs, Maira Karstā, Kristīna Keire, Andrejs Kilps, Rolands Krišjāns, Uldis Kurzemnieks, Marita Maizīte, Edgars Mucenieks, Liena Muceniece, Dainis Pundurs, Maruta Raude, Vineta Sayer, Andrejs Severetņikovs, Ingūna Skuja, Antra Stare, Jānis Trops, Anatolijs Zelčs.

28 mākslinieku pirmā kopīgā izstāde Jūrmalas muzejā ir apskatāma līdz jūlija sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti