Talsos atklās tekstilmākslinieces Kristīnes Kliginas pirmo personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kinoteātrī "Auseklis" Talsos 9. augustā tiks atklāta tekstilmākslinieces Kristīnes Kliginas pirmā personāizstāde "Sajūtu putekļi". Izstāde būs apskatāma līdz 13. oktobrim.

Kliginas pirmajā personālizstādē apskatāmi pēdējo trīs gadu laikā tapušie darbi. Kā pati māksliniece saka: "Sajūtu putekļi tāpēc, ka parādīt visu nav iespējams. Tie ir vien nospiedumi no manām sajūtām, ko esmu savos darbos ielikusi."

Izstāde Talsos māksliniecei ir ļoti īpaša. Savā ziņā netīši izstāde top kā siguldietes Kristīnes Kliginas veltījums viņas pasniedzējai tekstilmāksliniecei, Mākslas akadēmijas profesorei, Talsu novadniecei Aijai Baumanei, kura pavisam nesen aizgājusi mūžībā.

Mākslinieci iedvesmo vēsture, meži, daba un tur dominējošie zemes toņi, tāpēc viņas paletē neatrast košas krāsas. Visi darbi stilistiski veidoti vienā koloristikā. Kristīne Kligina mīl senatnīgas lietas, kas saglabājušās no paaudžu paaudzēm. Viņai pašai nav šī dzimtas mantojuma, tāpēc caur saviem darbiem viņa mēģina uzburt to ilūziju. Bēniņi un nodrupušas ēkas ir īstas krātuves iedvesmai, tāpēc putekļi un struktūra ir galvenais elements, ko māksliniece apspēlē savos darbos.

Šobrīd Kristīne Kligina ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas Tekstilmākslas apakšnozares pēdējā kursa studente.

Kopizstādēs māksliniece piedalās no 2014. gada. Viņas spilgtākie radošie panākumi ir dalība Francijas tekstila Starptautiskajā miniatūru triennālē 2017. gadā, kurai radīto darbu saviem fondiem iegādājies Francijas muzejs Angerā. Tad 2018. gadā sekoja dalība Starptautiskajā tekstila miniatūru izstādē Bratislavā. Ļoti īpaša bijusi piedalīšanās Ināras Liepas organizētajā Starptautiskajā profesionālās leļļu mākslas festivālā "Pasaka par pasaku" 2018. gada rudenī Rīgā, Dzelzceļa muzejā. Arī šobrīd Kristīne Kligina aktīvi piedalās dažādās tekstila un leļļu mākslas kopizstādēs ne tikai Latvijā, bet arī Pēterburgā, Tokijā, Osakā, Tallinā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti