Kultūras ziņas

Vai Dziesmu svētki kļūst par festivālu?

Kultūras ziņas

Skan Bahs, Bahs skan

Romu kultūras vērtību atspulgi mākslā

Rīgā tiek atklāta romu mākslinieces Rudevičas pirmā personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc vairāk nekā 20 gadiem Romu kultūras centrs atklāj kāda jauna savas tautas pārstāvja mākslas izstādi – bijušās “Eirovīzijas” nacionālās atlases dalībnieces, topošās mākslinieces Ornellas Rudevičas pirmo personālizstādi.

Rudevičas vectēvs ir pasaulē pirmais romu mākslinieks, dzejnieks un romu literārās valodas izveidotājs Kārlis Rudevičs.

Māksliniece pārstāv ļoti radošu un muzikālu ģimeni un arī pati pirms trim gadiem piedalījusies Eirovīzijas nacionālajā atlasē, bet tagad sapratusi, ka vēlas iet mākslas ceļu.

“Tagad es aizgāju viņa pēdās un esmu ļoti laimīga, ka tieši man ir dots talants un ka es varēšu parādīt savu dvēseli, savu dvēseles atspulgu tieši gleznās,” atzīst Rudeviča.

Savukārt Rudevičas skolotāja, dizainere un gleznotāja Agija Jansone komentē: “Ir ļoti interesanti, jo katra glezna ir kā maza vizītkarte, tās ir absolūti atšķirīgas.”

Starptautiskās Romu apvienības kultūras komisārs Romāns Grahoļskis uzsver: “Tas ir kultūras dinastijas, mākslinieciskas dinastijas turpinājums, kas ir dubultpatīkami, jo šobrīd starp mums ir daudz aktieru, dziedātāju, dejotāju, bet gandrīz nav mākslinieku. Un, kad šodien redzam šo krāsu sprādzienu, neparastās jēdzieniskās kompozīcijas, domāju, ka tas ir milzīgs notikums čigānu kultūrai.”

Starptautiskās Romu apvienības prezidents Normunds Rudevičs norāda, ka lielu gandarījumu un būtisku informāciju šī izstāde sniedz ne tikai romiem, bet visai sabiedrībai – katram izstādes apmeklētājam interesē gleznu vēsture un sižets.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti