Kultūras ziņas

Liepājas zvaigžņu festivāla pirmie akordi

Kultūras ziņas

"Disko laikmets" Tumes kultūras namā

"Nieze", kas rada mentālo kairinājumu

«Nieze», kas kairina un tracina. Galerijā «Istaba» skatāma jauno mākslinieku izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šajās dienās līdz nepazīšanai ir pārvērtusies galerija “Istaba”, kur 9. martā atklāj jauno mākslinieku grupas izstādi “Nieze”. Tās mērķis ir kairināt un tracināt skatītāja prātu un uztveri. Tieši tāpēc galerijā uzbūvēta jauna scenogrāfija, lai katram no deviņiem māksliniekiem, būtu sava niša, kur izpausties un konceptuāli laikmetīgiem līdzekļiem demonstrēt iekšējās vai ārējās niezes cēloņus un sekas.

Galerijā “Istaba” sācies pārmaiņu gads. Zinātāji jau būs pamanījuši, ka krasi mainījies apakšstāvs, kas šobrīd atkal piedzīvo nebijušas pārvērtības. Jauno mākslinieku grupas izstādes “Nieze” iekārtošanai radīta īpaša scenogrāfija, lai dažādos medijos radītos darbus varētu atbilstoši eksponēt. Piemēram, izgāzt sienu vai ļaut aplūkot gleznu detaļas tikai pa auss caurumiņiem.

Izstādes kuratore Elīza Elizabete Ramza par izstādi stāsta: “Viss ir mazliet procesā, kairinājums jau iestājies. Krišjānis Elviks ir izveidojis darbu par visu to, kas mums notiek apkārt ar reklāmas pasauli un sociāliem medijiem un ar iepazīšanās portāliem, cik ļoti komunikācija ir mainījusies pat tādā semiotiskā līmenī. Tajā darbā ir ļoti daudz simbolikas un apakšā dzejolis, kas nekad nebūs izlasāms tā, kā viņš to ir plānojis, jo tas video viņu katru reizi veidojas savādākā secībā.”

Kuratore arī skaidro izstādes nosaukumu “Nieze” un ko tā nozīmē jaunajiem māksliniekiem:

“Katram tas, kas tracina un izraisa spēcīgas emocijas, ir pavisam atšķirīgas lietas. Daži runā par to sajūtu, kas notiek mūsos, kad tiekam sakairināti ārēji, kad mums ir mentāla nepatīkama sajūta, mentāla nieze, un daži runā par to, kas mums to izraisa.”

Jaunie mākslinieki, deviņi Latvijas Mākslas akadēmijas studenti, reflektē par mentālās niezes izpausmēm, vēloties kairināt skatītāja uztveri, domāšanu un reakciju, paši izvairoties no intervijām.

“Rūdolfs Štamers kā mākslinieks izvēlējies runāt par trendiem jeb par tendencēm, kas gribot negribot sociālā vidē parādās, un mēs redzam, ka cilvēki staigā ''Adidas'' jakās, tagad ir neona krāsas,” iepazīstina kuratore Elīza Elizabete Ramza. “Paula Zvane ir viena no māksliniecēm, kas pašlaik ir ārzemēs, viņa mācās Islandē. Viņas darbs ir par mūsu komunikāciju. Katru reizi mēs cenšamies pateikt īstajā brīdī īstos vārdus, cik ļoti bieži tas sanāk vai nesanāk. Kā mēs redzam uz viņas sejas atlietās maskas, ka tā mute ir ar sērkociņu uzliesmojošs orgāns mūsos. Jo no mums var iznākt ārā viss kas, pat neparedzams, kas tās mentālās niezes rezultātā ir tur pastāvējis, sakrājies, un cik ļoti mēs to komunikācijā labi novadam.''

Kā izstādes “Nieze” simbols centrā vārīsies katliņš, demonstrējot mūsdienu sabiedrības pārkarsētās domas, bet atklāšanā pilēs sveces, veidojot neparedzamās komunikācijas līnijas.

Izstādē piedalās: Madara Bethere, Krišjānis Elviks, Anna Malicka, Liene Rumpe, Jānis Šnieders, Rūdolfs Štamers, Kristīne Upīte, Inese Zalviņa, Paula Zvane.

Izstāde bez maksas būs skatāma līdz 28. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti