Kultūras ziņas

Vai TEC-1 ēka Čiekurkalnā ir kultūras piemineklis?

Kultūras ziņas

Austrāliešu un latviešu bērnu "Gaviles"

Jaunā vasaras izstāžu sezona Marka Rotko mākslas centrā

Marka Rotko mākslas centrā atklāj vasaras izstāžu sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau 7.jūlijā labs iemesls doties uz Daugavpili, jo tur Marka Rotko Mākslas centrā tiks atklāta jaunā vasaras izstāžu sezona. Sešos mākslas notikumos - glezniecība, grafika, stikla māksla un fotogrāfija, turklāt jums būs iespēja iepazīt gan pašmāju, gan pasaules mākslu.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā šoreiz laiks no vienas izstāžu sezonas nomaiņas uz otru ir ļoti īss. Lai izstādes pagūtu iekārtot, speciālisti ir gatavi strādāt līdz pat naktij. Mākslinieka Artūra Bērziņa gleznas atrodas vēl uz grīdas, mākslas instalācijas noliktavā sapakotas un 30 gleznas vēl ceļā. Artūrs Bērziņš izstādē “Barotava” ar izaicinošo saturu vienlaikus spēlējas un reizē var būt arī skarbs.

"Ļoti dažāda izstāde, mākslinieks ir Latvijā pazīstams ar to, ka viņa glezniecība ir provokatīva, viņš padziļināti gleznās rada tādas sociālpolitiskās problēmas, ar fantasmagoriju parāda arī sievietes un vīrieša attiecības," norāda Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izstāžu kuratore Valentīna Smertjeva.

Kopumā vasaras izstāžu sezonu veido gan ārvalstu, gan pašmāju mākslinieku seši projekti, kas ir dažādi - gan tehnikas, gan mākslinieku individuālajā izpausmes veidā un pasaules redzējumā. Piemēram, fotogrāfam Andrim Zēgneram izdevies notvert gaismu.

"Šo gaismu skata dažādās dimensijās un dažādās formās to analizē, viņš iedziļinās izteiktajos par gaismu un fizikas teorijas likumos, kā caur prizmu šie gaismas stari var lauzties," saka Daugavpils Marka Rotko mākslas centra direktora vietnieks Māris Čačka.

Tradicionāli Marka Rotko centra izstādēs ir redzams arī vecmeistaru sniegums. To pārstāv Maija Dragūne ar grafikas darbiem. Savukārt nebijis notikums Rotko centrā ir Izraēlas gleznotāja Moišes Kupfermana darbi.

"Viņš ir ļoti niansēts un smalks, minimālistisks,  viņš ļoti smalkjūtīgi un tai pašā laikā stingri izsverot laukumus savas kompozīcijas izveido, bieži vien kaut vai vienkārša līnija jau tik daudz spēj pateikt šajā laukumā, ka nekas vairāk nav nepieciešams," stāsta Čakča.

Jaunā izstāžu sezona - grafikā, glezniecībā, stikla mākslā un fotogrāfijā - dažādām mākslas cienītāju gaumēm solās būt koša un intriģējoša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti