Kultūras ziņas

Koncertprogramma "Tālie krasti" sāk ceļu pie skatītājiem

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Rotko muzejam pirmais pavasaris jaunajā statusā

Ko Rotko muzeja statuss jau devis Latgales reģionam un Latvijai? 

Marts Daugavpilī sākas ar Rotko muzeja pavasara izstāžu sezonas atklāšanu. Ko pusgada laikā ir devis muzeja statuss, un kā tas maina izstāžu dzīvi un reģiona attīstību arī valsts mērogā?

Marka Rotko mākslas centrs kopš tā izveides pirms desmit gadiem mērķtiecīgi darbojies un pērn rudenī panāca muzeja statusa piešķiršanu.

"Šāds muzejs ir vienīgais visā pasaulē. Rotko vārdu neviens cits muzejs tāpat kā neviens mākslas centrs arī iepriekš nenesa. Nonācām līdz šim kompromisam, ko arī ģimene saskaņoja, ka šis vienkāršais un lakoniskas vārds arī starptautiski ir vislabākais veids, kā to nest. Šis ceļš no centra uz muzeju bija mērķtiecīgs, mēs vēlējāmies iet uz rezultātu, lai caur savu darbu kā centrs jau attaisnotu sevi muzeja saimē. Ne tikai Latvijas muzeju saimē, bet arī starptautiskajā muzeju saimē," stāsta Rotko muzeja vadītājs Māris Čačka.

Arī Rotko muzeja Krājuma departamenta vadītāja Zane Melāne norāda, ka ceļš līdz muzeja statusam bija ļoti svarīgs: "Muzeja statuss mums dod lielisku iespēju stāstīt par savu mākslas kolekciju, kas veidojusies nu jau gandrīz 11 gadu laikā un, protams, šobrīd notiek intensīvs darbs ar kolekciju gan digitalizācijas jomā, gan pētot un aprakstot šo krājumu, lai pēc tam informētu plašāku sabiedrību, sniegtu iespēju plašākai sabiedrībai uzzināt un arī redzēt mūsu digitālajā datu bāzē."

Šobrīd Rotko muzeja kolekciju veido nedaudz vairāk kā 3000 mākslas darbi dažādos mākslas medijos. Dominē laikmetīgā glezniecība un keramika, bet muzeja kolekcijā ir arī grafika, tekstils un fotogrāfijas.

Jautāta, cik daudz Marka Rotko oriģināldarbu ir muzejā, Melāne atbild: "Mūsu krājumā ir divi Marka Rotko oriģināldarbi vairāku desmitu tūkstošu vērtībā. Tie ir divi oriģinālie zīmējumi no viņa sākotnējā perioda, ko mums ir dāvinājusi Rotko ģimene, bet mēs arī ceram, ka mūsu krājumā kādreiz nonāks klasiskā perioda darbs, kas vislabāk atspoguļo šo krāsu laukumu glezniecību." 

To, ka muzeja statuss uzliek arī lielākus pienākumus, atzīmē Rotko muzeja ekspozīcijas un izstāžu kurators Aivars Baranovskis: "Tas vairs nav tāds nebēdnīgs mākslas centrs, kas varbūt var atļauties dažādas jauneklības. Tas tomēr liek aizdomāties par muzeja vietu un lomu šajā konkrētajā pilsētā, šajā reģionā un par muzeju kā aktīvu domapmaiņas vietu, kā aktīvu diskusiju telpu."

"Vēl ir tāls ceļš ejams, drīzāk šim muzeja statusam ir perspektīvās nākotnes pozitīvās puses, kas nāks klāt. Pirmkārt, tā ir valsts garantija, kur, attiecīgi pieņemot ar valsts likumu un ieintegrējot muzeju likumā šo valsts garantijas formu, nākotnē mēs varētu līdzekļus, ko šobrīd tērējam kaut vai apdrošināšanai, lietot saturam. To arī tikko Muzeju padomes kopsapulcē uzsvēra kultūras ministre," atzīmē Māris Čačka.

Tieši kultūras ministre Agnese Logina pavasara izstāžu sezonas atklāšanā sevi atzina par Rotko muzeja fani. Jautāta, ko iegūtais muzeja statuss ir devis Latvijas valstij, ne tikai Latgales reģionam, ministre pauž: "Pirmkārt, tas parāda to, ka šai institūcijai, šiem cilvēkiem ir lielas profesionālas ambīcijas un viņi ir gatavi tās realizēt, jo muzejs, protams, ir cita veida svars.

Muzejs uzreiz ir ļoti regulēta, ļoti nopietna institūcija, kas attiecas ar cita līmeņa atbildību pret savu krājumu un pret sava krājuma komplektēšanu.

Kopumā Latvijas sabiedrību tas tikai un vienīgi stiprina, tas noteikti padara kultūras telpu arvien stiprāku, arvien daudzveidīgāku. Tā ir vieta un šīs vietas mijiedarbība ar mākslu, un šeit ir ļoti ļoti augstvērtīgs saturs, un kuratoriem, muzeja darbiniekiem izdodas arvien atklāt jaunas balsis, jaunus skatījumus un rosināt diskusiju par sabiedrībā notiekošo."

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš atzīmē: "Rotko centrs ir desmit gadus gājis uz savas autoritātes stiprināšanu, desmit gadus gājis uz savas komandas stiprināšanu un desmit gadus gājis arī uz savu krājumu stiprināšanu. Likums attiecībā uz muzejiem, pirmām kārtām, stiprina muzeja neatkarību, otrkārt, stiprina muzeja kolekcijas saglabāšanu un, treškārt, – tā ir attīstība. Rotko mākslas centrs ir devis milzīgu artavu, lai attīstītos pilsētā viens liels mikrorajons – cietokšņa mikrorajons. Pateicoties Rotko mākslas centram, tapa Martinsona Māja, Nikolaja vārti, vaļņi, to rekonstrukcija, mēs piesaistījām līdzekļus arī inženierarsenāla atjaunošanai, arī vides atjaunošana, šobrīd mēs gatavojamies realizēt cietokšņa dārza sakārtošanu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti