Rīta Panorāma

Intervija ar Leonīdu Kalniņu

Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Kārli Lāci

"Svaiga gaļa kritikai 2020" - papildinās LMA diplomdarbu virtuālā izstāde

Izstāde kā Mākslas akadēmijas «almanahs» – «Svaiga gaļa kritikai 2020»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu diplomdarbu virtuālā izstāde “Svaiga gaļa kritikai 2020” turpina pagājušajā gadā aizsākto tradīciju, piedāvājot plašai auditorijai iepazīties ar visu akadēmijas apakšnozaru bakalaura un maģistra programmu absolventu diplomdarbiem. Gluži loģisks solis tieši šobrīd ir pašiem savas jaudīgas virtuālās mākslas galerijas radīšana.

Pati Latvijas Mākslas akadēmijas ēka – 20. gadsimta sākumā pēc arhitekta Vilhelma Bokslafa projekta celtais nams – virtuālajā studentu diplomdarbu izstādē kļuvusi par vērtību. Telpas maksimāli attīrītas, un tajās virtuāli iemājojusi galerija.

“Tas pozitīvais ir, ka cilvēki, kas strādāja, – viņiem ir mākslas izglītība vai arī viņi ir dzīvojuši šajā mājā iekšā, līdz ar to viņi to drēbi varēja uzšūdināt, tās sienas, tās telpas – ar kaut kādu auru centāmies panākties šo fizisko klātbūtnes sajūtu,” skaidro gleznotājs, LMA prorektors administratīvajā un radošajā darbā Andris Vītoliņš.

Speciāli izstādes vajadzībām tika rekonstruēta liela daļa Mākslas akadēmijas interjera – pagalms, vestibils, aula, stāsta LMA virtuālās galerijas projekta vadītājs Jurģis Tūbelis. “Lai skatītājam, kurš nonāk šajā izstādē, patiesībā būtu klātbūtnes sajūta,” uzsver Tūbelis.

Virtuālajā izstādē “Svaiga gaļa kritikai 2020” vairāk nekā 170 studentiem ir iespēja rādīt savus diplomdarbus 3D formātā. Studenti izstādes katalogā var iepazīstināt ar sevi, savu radošo procesu rezultātiem un vidi, kurā tie studējuši.

“Krāsu skala, ko piedāvā šī sintētiskā vide un reālā vide, tās ir divas nesavienojamas pasaules,” atzīmē Andris Vītoliņš. “No tā viedokļa skatoties, protams, ka glezniecībai vai klasiskajai tēlniecībai klātienes baudījums ir kaut kas totāli atšķirīgs.

Bet atkal kā tāds veids, kā painteresēties vai gūt ieskatu. Kā darba instruments viņš ir efektīgs.”

Izstādes mērķis ir iepazīstināt skatītājus ar absolventu darbiem dažādos medijos – no glezniecības līdz audiovizuālām instalācijām – un raisīt dialogu par mākslas un kultūras aktivitātēm. Tā ir iespēja sasniegt arī starptautisku auditoriju.

Andris Vītoliņš skaidro: “Arī es ļoti bieži paskatos, ko pasaulē dara citur mākslas augstskolu studenti, kādus darbus viņi izstāda. Un tas ļauj gūt ieskatu par līmeni vai progresu atsevišķā augstskolā, valstī, pilsētā.

Līdzīgi kā mēs ceļojot vispirms paskatāmies bildītes, uz kurieni ceļojam. Tad šis ir tāds tūrisma almanahs par akadēmiju.”

Virtuālā izstāde “Svaiga gaļa kritikai 2020” apmeklētājiem atvērta 24 stundas diennaktī un 7 dienas nedēļā LMA virtuālajā galerijā “VirtuAAL.lma.lv”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti