Kultūras rondo

Strenču fotodarbnīcas dibinātāja Dāvja Spundes atstātais mantojums

Kultūras rondo

Izstādē “Stars" darbus rāda jaunie Latvijas ilustratori

"Arterritory.com" izdod grāmatu par modes dizaineru duetu MAREUNROL'S

Grāmata par dizaineriem «MAREUNROL'S» – divu cilvēku domāšanas procesa dokumentācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar modes dizaineru duetu MAREUNROL'S dzīvi modē iepazīstina ne tikai izstāde “MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte”, bet arī vērienīga mākslas un kultūras izdevniecības "Arterritory.com" izdotā grāmata. 

"Šī grāmata ir radoša dienasgrāmata, divu cilvēku domāšanas procesa dokumentācija. Tā var rosināt citus domāt, iedvesmot," ar apjomīgo izdevumu "MAREUNROL'S" Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" iepazīstina izdevniecības "Arterritory.com" direktore Una Meistere.

Meistere uzskata, ka tas nav tikai stāsts par tērpiem, bet "stāsts par laiku, par desmit gadiem no viņu dzīves, par to, kas tajā laikā noticis gan pasaulē, gan Latvijā. Ko jutuši, kā interpretējuši modes valodā". 

"Savā ziņā viņi ir tēlnieki, kas rada darbu kustībā, kas cieši saistīts ar viņiem pašiem un laiku, kurā viņi dzīvo," uzskata Meistere.

Grāmata “MAREUNROL'S” veidota kā radoša dienasgrāmata. Personisks stāsts par divām personībām, kas ir kopā gan dzīvē, gan radošajā darbā. Par to, kā top mode, tērpi teātra, operas izrādēm un filmām, kā rodas un tiek īstenotas idejas.

"Ideja sākās apmēram pirms diviem gadiem, jo MAREUNROL'S likās, ka ir kaut kāds posms dzīvē pagājis, ir daudz padarīts, ir daudz domāts, ir bijis radošs process, kas ir labi dokumentēts viņu arhīvā. Radās ideja, ka tas jāapkopo grāmatā," skaidro Meistere.

Raksturojot MAREUNROL'S darbu, Meistere vērtē, ka viņi ir perfekcionisti no vienas puses, no otras – viņos ir pilnīgs radošs haoss un "burvība ir tā, ka nejaušībās un nekārtībās, mirkļos, kas ir absolūti nepareizi, arī dzimst idejas".

Kā piemēru viņa min vienu no pirmajām MAREUNROL'S kolekcijām, kas bija džinsi. Kolekcija – sastindzināts mirklis, kad džinsi tiek novilki. Māksliniekiem bija iepatikusies vizualitāte, ko pārveidoja drēbēs, kas ir reāli valkājamas.

Savās kolekcijās mazos ikdienišķos dzīves momentus viņi it kā iesēdina plašākā kontekstā.

"Ir kolekcija, kā pārdzīvojuši krīzi un kā globālās krīzes atblāzma viņiem kļuvusi par jaunu radošu tramplīnu. 

Ir kolekcija par peļķi, kas radusies mirklī, kad šķiet, ka esi izdarījis tik daudz, ir ideju pilna galva un tu nesaproti, ko darīt. Tad ielec peļķē, šļakatas šķīst un attīrās viss liekais, saproti, kas darāms. 

Par elementāriem dzīves momentiem, bet saistībā ar visu kopējo pasaules ritējumu," norāda Meistere.

Grāmata ir par modi, kas ir tikpat daudzveidīga un pulsējoša kā dzīve. Tajā ir viss iespējamais, ko piedzīvo cilvēks, neatkarīgi no savām vēlmēm, sapņiem, ambīcijām, statusa un mītnes zemes – pārpratumi, nejaušības, haoss, kas var graut un iznīcināt, bet vienlaikus arī iedvesmot.

"Grāmata nav perfekta, viņa ir par procesu no skices. Ne velti grāmatās ir adatiņas gan fiziski, gan ilustratīvi, kas ir modes dizaineru pamatinstruments, jo ar tām pie sienas piesprauž idejas un impresijas, ar adatām tiek veidots tērps uz manekena vai cilvēka, liekot, lokot audumu," atklāj Meistere.

Katra adatiņa katrā izdevumā ir ielikta ar rokām.

Vēl līdz nedēļas beigām, līdz 8. decembrim, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā iespējams aplūkot MAREUNROL'S darbu izstādi “MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti