Ko apskatīt, izlasīt, noklausīties šonedēļ? Iesaka «Kilograms kultūras» žūrija

Šonedēļ sākas solārais pavasaris, bet laiks kļūšot aukstāks. Labs iemesls ienirt kultūras notikumos, lai sasildītos un iedvesmotos. Idejas šai nedēļai iesaka balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve, LTV raidījumu vadītāja Lilita Eglīte.

Rotu izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Februāra kopumā pelēcīgajai noskaņai košu akcentu varētu piešķirt 23 dažādu paaudžu rotu mākslinieku izstāde "Skārien-jūtīgs", kas no 8. februāra būs skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Tā būs krāšņa izrāde skaņu instalācijas ietvarā.

Mūsu izcilāko rotu meistaru un viņu darināto rotu valkātāju saspēle stāstos un dzejā, rotu tapšanas procesa audio fragmenti un elektroniskā mūzika, domas un emocijas, bet visa centrā – skaistas un modernas rotas!

Jaunatklājums – čehu literatūra!

Kā atrast īsto grāmatu milzīgajā piedāvājumā? Vēlos dalīties savā pieredzē. Žurnālā "Domuzīme" pamanīju aicinājumu pievērst uzmanību čehu literatūras tulkojumiem un tulkotājiem Latvijā.

Nācās atzīt, ka lielāko daļu grāmatu neesmu lasījusi. Apraksti ieintriģēja, jo čehu piedzīvotais un pārdzīvotais sasaucas ar mūsu pieredzi.

Izveidoju sarakstu, devos uz bibliotēku un atklāju sev Ivanu Fīlu un Patriku Ouržednīku, Mihalu Vīvegu un Kateržinu Tučkovu, un vēl citus, jo lasīšanas piedzīvojums turpinās.

Stāsti par 21. gadsimta būvēm Latvijā

Arhitektūras apskatnieks un diplomāts Jānis Dripe paveicis milzīgu darbu grāmatā "Kultūrtelpa", apkopojot stāstus par 21. gadsimta kultūras būvēm Latvijā. Izdevums ir vizuāli krāšņš, ilustrācijās un skicēs parādot 83 (!) kultūras būves dažādos Latvijas novados.

Krietnu daļu šo objektu esam rādījuši raidījumā "Ielas garumā", bet jums noteikti būs interesanti veidot savus kultūras maršrutus.

Zīmīgi, ka grāmatu izdevusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība, bet atsevišķa nodaļa veltīta projektiem, ko vēl tikai ceram ieraudzīt – Rīgas Filharmonijas izbūvei Kongresu namā, Laikmetīgās mākslas muzejam u.c.

Koncerts klasiskās mūzikas cienītājiem

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), somu diriģents Tarmo Peltokoski un izcilais pianists Antons Ļahovskis no Lielbritānijas pirmoreiz kopā muzicēja pirms diviem gadiem.

Orķestra leģenda vēsta, ka tieši pēc šī emocionāli piesātinātā un eksplozīvā koncerta tika nolemts, ka Tarmo Peltokoski būs LNSO jaunais mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents!

9. un 10. februārī mums ir iespēja atkal izbaudīt šo mākslinieku saspēles maģiju, klausoties Sergeja Prokofjeva Otro klavierkoncertu. Vēl Tarmo Peltokoski un orķestris izvēlējies atskaņot Dmitrija Šostakoviča 11. simfoniju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti